Εμβόλιο covid: Τέταρτη δόση για άνω των 50 ετών

Εμβόλιο covid: Τέταρτη δόση για άνω των 50 ετών

Άλλη μία δόση εμβολίου covid, την τέταρτη κατά σειρά – αλλιώς δεύτερη ενισχυτική δόση – ενέκρινε την Τρίτη (29/3) η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ. Αφορά σε πολίτες άνω των 50 ετών και εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Για την τέταρτη δόση – ακόμη μία ενισχυτική δόση – των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna, χρειάζεται να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες από την πρώτη ενισχυτική δόση ή την τρίτη συνολικά.

Σύμφωνα με την Washington Post, η απόφαση αυτή έχει στόχο στην ενίσχυση της προστασίας από βαριά νόσηση με λοίμωξη Covid-19. Η τέταρτη δόση στις ΗΠΑ έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον ενώ δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμο εμβόλιο για αυτή την παραλλαγή.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αύξηση των αντισωμάτων μέσω των εμβολίων που ήδη υπάρχουν είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν πολίτες υψηλού κινδύνου. Πάντως, δεν είναι όλοι οι ειδικοί πεπεισμένοι ότι τα οφέλη της τέταρτης δόσης είναι ξεκάθαρα, ενώ ορισμένοι επιστήμονες στις ΗΠΑ εξέφρασαν αντιρρήσεις για το όριο ηλικίας, προτείνοντας η τέταρτη δόση να είναι διαθέσιμη για πολίτες άνω των 60 ετών.

Και αυτό γιατί πρόκειται για ηλικιακή ομάδα που διατρέχει στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης ή θανάτου.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) δεν έχει δώσει άδεια για τέταρτη δόση στα εμβόλια του κορονοϊού.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό