¨Έναν καιρό και μια φορά ήτανε οι Ρομά…¨

¨Έναν καιρό και μια φορά ήτανε οι Ρομά…¨

Στο πλαίσιο του έργου «Το Mobile School Ταξιδεύει»

¨Έναν καιρό και μια φορά ήτανε οι Ρομά…¨

Ένα παραμύθι από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. για την ιστορία της περήφανης φυλής

Το παραμύθι με τίτλο ¨Έναν καιρό και μια φορά ήτανε οι Ρομά…¨ εκδόθηκε από την Ένωση Κυριών Δράμας-Σ.Α.Φ. στο πλαίσιο του τριετούς έργου «Το Mobile School Ταξιδεύει».

Ένα παραμύθι που περιγράφει με ποιητικό και λυρικό ύφος, την πορεία τους στο πέρασμα των χρόνων, μέσω έρευνας που πραγματοποιήθηκε για να υπάρχει σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας αυτής. Δημιουργήσαμε αυτό το παραμύθι για να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν και κυρίως για αυτά τα παιδιά να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν μπροστά. Στις σελίδες του παραμυθιού φιγουράρουν οι υπέροχες ζωγραφιές των παιδιών Ρομά όπως φαντάστηκαν την ιστορίας ακούγοντάς την.

Η συγγραφέας Όλγα Βλαχοπούλου μεταξύ άλλων τονίζει: «Από την στιγμή που αποκτήσαμε στα χέρια μας το κινητό σχολείο και ήρθαμε σε επαφή με τα παιδιά Ρομά και την δίψα τους για μάθηση, ανακαλύψαμε μικρούς θησαυρούς που θελήσαμε να βγάλουμε με κάθε τρόπο στην επιφάνεια. Έτσι γεννήθηκε ένα παραμύθι για την ιστορία της περήφανης φυλής των Ρομά…».

Έπειτα από τρία χρόνια παρεμβάσεων μόνο εντός της Δράμας, το Mobile School από το 2020 έως και σήμερα βρίσκεται τρεις φορές την εβδομάδα σε περιοχές της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, προκειμένου να προσεγγίσει παιδιά Ρομά που είτε για κοινωνικούς είτε για οικογενειακούς λόγους είναι αποκλεισμένα από τις σχολικές κοινότητες και δεν μπορούν να έχουν κανονική φοίτηση.

Το έργο «Το Mobile School Ταξιδεύει» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Κυριών Δράμας – Σ.Α.Φ. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό