Ένας δρόμος «ανάσα», ένωσης της πόλης δυτικά και καθαρή κατεύθυνση για τον ορεινό όγκο, η επέκταση της οδού Σάρδεων

Ένας δρόμος «ανάσα», ένωσης της πόλης δυτικά και καθαρή κατεύθυνση για τον ορεινό όγκο, η επέκταση της οδού Σάρδεων

Ολοκληρώθηκε σε γρήγορο χρόνο,  το φθινόπωρο του 2014 αν και ήταν απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής

Οι πόροι που χρηματοδότησαν το έργο ανάσα της Ξάνθης,  ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής με 1.932.060 ευρώ

Ένας δρόμος ζωτικής σημασίας που στην κυριολεξία φωτίζει την πόλη της Ξάνθης και μεταμόρφωσε και ένωσε την πόλη δυτικά με την περιοχή του Νοσοκομείου,  είναι η επέκταση της οδού Σάρδεων από την οδό Περικλέους έως την οδό Εθελοντή Αιμοδότη. Ένα έργο που ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του 2014!

Ο προϋπολογισμός ήταν στα 1.932.060,00 ευρώ, με πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Πολιτικής και Κοινωνικής Συνοχής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

 

Για να ολοκληρωθεί αυτό το τεράστιο έργο έγιναν εργασίες που απαιτούνταν για την επέκταση της οδού Σάρδεων, μέσω του Στρατοπέδου Στεφανίδη, έως την οδό Εθελοντή Αιμοδότη και την βελτίωσης τμήματος της οδού Εθελοντή Αιμοδότη, στο σημείο συμβολής των δύο οδών.

Ο συγκεκριμένος δρόμος λειτουργεί ως “περιφερειακός δρόμος¨ και  επιτρέπει την εκτροπή της διαμπερούς κίνησης των οχημάτων από και προς τον ορεινό όγκο καθώς και την πιο εύκολη πρόσβαση από και προς το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.
Το μήκος της οδού είναι 0,84 χλμ μη συμπεριλαμβανομένων 4 οδικών τμημάτων, στις θέσεις συμβολής της οδού με το υπάρχον οδικό δίκτυο. Η διατομή πλάτους 20,00μ.
Περιλαμβάνει 2 λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 5,50 μέτρων (3,25 + 2.25 Λ.Ε.Α.) ανά κατεύθυνση και  διαχωρίζονται από νησίδα πρασίνου πλάτους 1.50 μ., και πεζοδρόμια – που  χωρίζονται από τις λωρίδες κίνησης οχημάτων με νησίδες πρασίνου πλάτους 60,00 cm – , όπου προβλέπεται λωρίδα κίνησης ποδηλάτων πλάτους ενός μέτρου ανά κατεύθυνση καθώς και διάδρομος από ειδικές πλάκες για την εξυπηρέτηση ατόμων περιορισμένης όρασης.

Στην περιοχή του στρατοπέδου έχει  κατασκευασθεί υπόγεια διάβαση
για την επικοινωνία των 2 τμημάτων αυτού και περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ.
Στην οδό Εθελοντή Αιμοδότη έγιναν  εργασίες προσαρμογής της οδού και κατασκευή του βορείου πεζοδρομίου μέχρι την πεζογέφυρα με νησίδα πρασίνου, ποδηλατόδρομο και διάδρομο για άτομα περιορισμένης όρασης.
Με την αρ.146/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, εγκρίθηκε η τροποποίηση της μελέτης του έργου για την αντικατάσταση 2 σηματοδοτημένων κόμβων, στη συμβολή της οδού με την οδό Εθελοντή Αιμοδότη και στη συμβολή με την οδό Περικλέους, με κυκλικούς κόμβους.

Ο κυκλικός κόμβος της οδού Εθελοντή Αιμοδότη, που καταλήγει στο Νοσοκομείο στη σύνδεση με την επέκταση  της οδού Σάρδεων, πρόκειται για κυκλικό κόμβο, ο οποίος διευκολύνει την κίνηση των οχημάτων χωρίς τα ενοχλητικά φανάρια, όπως επιτάσσει η σύγχρονη νοοτροπία για τους κόμβους. Συνδέει την οδό με την οδό Σάρδεων προς  όλες τις κατευθύνσεις.

Η κυκλοφορία διεξάγεται πλέον κανονικά στην άνοδο και την κάθοδο για το Νοσοκομείο της Ξάνθης ενώ η οδός Σάρδεων έχει  δοθεί στην κυκλοφορία, μόλις ολοκληρώθηκε  και η σύνδεσή της με την οδό Περικλέους.

Όπως είχε αναφέρει παλιότερα από τη θέση του   Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και νυν Δήμαρχος Ξάνθης,  Μανώλης Τσέπελης, κάποιοι δεν πίστευαν ότι θα ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα αυτό το έργο που ξεκίνησε και σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, καθώς αποτελεί παρέμβαση που θα δώσει κυκλοφοριακή ανάσα στην πόλη της Ξάνθης.

 

Οι εργασίες που έγιναν κατηγοριοποιούνται στις παρακάτω ομάδες:
1.Χωματουργικά – Καθαιρέσεις – Επιχώσεις, 2.Τεχνικά Έργα, 3. Επιστρώσεις, 4.Υδραυλικά – Αποχετεύσεις, 5. Οδοστρωσία, 6.Σήμανση – Ασφάλεια,7.Ηλεκτροφωτισμός –Σηματοδότηση
Η ολοκλήρωση του έργου περιελάμβανε και το ΥΠΟΕΡΓΟ 2, δηλαδή την μετατόπιση των δικτύων Ομβρίων και  Κοινωνικής  Ωφέλειας. δηλαδή ΔΕΔΔΗΕ-ΟΤΕ-ΔΕΥΑΞ για την κατασκευή του έργου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό