Ενέργειες διάσωσης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με «σύμβουλο» την Εθνική Λυρική Σκηνή

Ενέργειες διάσωσης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με «σύμβουλο» την Εθνική Λυρική Σκηνή

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ενέργειες διάσωσης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής με «σύμβουλο» την Εθνική Λυρική Σκηνή

Κλείνει εντός διμήνου του Μέγαρο για να συντηρηθεί, καθώς δεν συντηρήθηκε ποτέ από το 2010 οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά

Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Μεγάρου εφεξής, παρουσίασε ο επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης του Μεγάρου Κώστας Κατσιμίγας

Η ιδέα για την κατασκευή ενός μεγάλου πολιτιστικού και συνεδριακού κέντρου στη Κομοτηνή ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Η μελέτη εκπονήθηκε από το αρχιτέκτονα Νίκο Βαλσαμάκη αλλά η κατασκευή καθυστέρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τελικά ένα μέρος του κτιρίου κατασκευάστηκε και ολοκληρώθηκε το έτος 2010. Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ξεκίνησε να λειτουργεί το 2010 με ευθύνη της Αναπτυξιακής Ροδόπης στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, δίπλα στο στρατόπεδο Ηλιοπούλου, με σκοπό να προσφέρει σε Έλληνες και ξένους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας όπερες, μπαλέτα, οπερέτες, ρεσιτάλ, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εκθέσεις. Η λειτουργία του το 2019 περιήλθε στα χέρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όλα αυτά τα χρόνια λειτούργησε χωρίς Οργανισμό, κάτι που σημαίνει χωρίς προσωπικό και χωρίς χρηματοδότηση.

Πλέον η νέα διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ με την συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής διαχείρισης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής και στοχευμένες ενέργειες επιδιώκει την ορθή λειτουργία του Μεγάρου ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός λουκέτου. Η πρώτη ενέργεια αφορά στην συντήρηση του Μεγάρου το οποίο κλείνει εντός του επόμενου διμήνου για να συντηρηθεί, καθώς δεν συντηρήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα από το 2010 οπότε και λειτούργησε για πρώτη φορά. Την σχετική είδηση έκανε γνωστή ο επικεφαλής της πενταμελούς επιτροπής Κώστας Κατσιμίγας ο οποίος εξήγησε «οι φθορές ήδη είναι ορατές στο κτίριο σε βασικές υποδομές, στα μάρμαρα, τα ξύλινα δάπεδα και εξωτερικά του κτιρίου. Οι εργασίες συντήρησης φυσικά δε μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με παραστάσεις». Παράλληλα επισήμανε πως όταν λειτούργησε το κτίριο το 2010, λόγω έλλειψης πιστώσεων, δεν προβλέφθηκε θεατρικός φωτισμός και εγκαταστάσεις ήχου, υποδομές απαραίτητες για την πραγματοποίηση επαγγελματικών παραστάσεων. Εξωτερικοί συνεργάτες κάλυπταν τις ανάγκες σε φωτισμό και ήχο σε κάθε παράσταση μέχρι σήμερα, κάτι που σήμαινε τεράστιο κόστος. «Πρόθεση της Περιφέρειας είναι να προχωρήσει στην συντήρηση των υπαρχουσών οικοδομικών υποδομών αλλά και στην συμπλήρωση και ανανέωση του εξοπλισμού, γιατί και ο εξοπλισμός που υπήρχε είναι παρωχημένης τεχνολογίας», τόνισε ο κος Κατσιμίγας.

Με «σύμβουλο» την Εθνική Λυρική Σκηνή γίνονται οι ενέργειες διάσωσης του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής. Οι επαφές με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησαν προ περίπου ενός έτους και συνεχίζονται στη βάση μίας προγραμματικής συμφωνίας, που δύναται να υπογραφεί, χωρίς όμως ακόμη τίποτα να έχει οριστικοποιηθεί. Μάλιστα προ μερικών ημερών ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί με τον Κώστα Κατσιμίγας ταξίδεψαν στην Αθήνα όπου είχαν συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και τους δύο καλλιτεχνικούς διευθυντές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Στόχος μας είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή να δώσει την τεχνογνωσία της, αλλά βάσει μίας συμφωνίας που θα έχει και κεφάλαια. Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ετοιμάσει μελέτες, θα μεριμνήσει για την εκτέλεση μελετών και έργων, προκειμένου να συντηρηθεί ο τεχνικός εξοπλισμός του Μεγάρου και να μπορέσει να λειτουργήσει με δόκιμο τρόπο. Στο μεταξύ εμείς στην Περιφέρεια θα προχωρήσουμε στη συντήρηση ορισμένων τμημάτων που μπορούμε», εξήγησε ο κος Κατσιμίγας. Σύντομα τα στελέχη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αναμένεται να επισκεφθούν την Κομοτηνή, ενόψει έναρξης της συντήρησης του Μεγάρου.

Κλείνοντας ο κος Κατσιμίγας επέμεινε στην ανάγκη κατανόησης της λειτουργίας του Μεγάρου με συγκεκριμένους κανόνες που θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους τους χρήστες αλλά και της αξίας του ως το τρίτο Μέγαρο Μουσικής της χώρας καθιστώντας το πεδίο αναφοράς της ευρύτερης βαλκανικής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό