Το παραπάνω αναφέρει ο τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, δηλώνοντας ότι «Το ελληνικό κράτος κατέθεσε για πρώτη φορά την Κνωσό στον προκαταρκτικό κατάλογο το 2003, όμως η πρόταση απορρίφθηκε λόγω διαφόρων παραβιάσεων. Το 2012 ξεκίνησε εκ νέου η προετοιμασία του φακέλου, ο οποίος θα περιλάμβανε τα συγκροτήματα της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου και των Μαλίων. Το 2014, η υποψηφιότητα διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο περιλαμβάνοντας πέντε παλάτια και αργότερα, το 2023, προστέθηκε και της Ζωμίνθου».
Ο ίδιος σημειώνει ότι «Στο διάστημα αυτό, είχαν μεσολαβήσει πολλές κινητοποιήσεις για το θέμα, όπως η διεθνής συνάντηση του 2017, όπου από τον Αγία Μάρκο στο Ηράκλειο, έγινε δημόσια έκκληση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για την ένταξη της Κνωσού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».
«Η απόφαση αυτή τοποθετεί την Κνωσό και τα σπουδαία αυτά μνημεία της Κρήτης, στην θέση που πραγματικά τους αρμόζει. Αυτή των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!», επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Αναλυτικά η δήλωση
«Μια διαδικασία που ξεκίνησε με έντονες πιέσεις από τους τοπικούς φορείς το 2003, με στόχο την ένταξη της Κνωσού και των Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων στον κατάλογο της UNESCO, ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο.
Το ελληνικό κράτος κατέθεσε για πρώτη φορά την Κνωσό στον προκαταρκτικό κατάλογο το 2003, όμως η πρόταση απορρίφθηκε λόγω διαφόρων παραβιάσεων. Το 2012 ξεκίνησε εκ νέου η προετοιμασία του φακέλου, ο οποίος θα περιλάμβανε τα συγκροτήματα της Κνωσού, της Φαιστού, της Ζάκρου και των Μαλίων. Το 2014, η υποψηφιότητα διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο περιλαμβάνοντας πέντε παλάτια και αργότερα, το 2023, προστέθηκε και της Ζωμίνθου.
Στο διάστημα αυτό, είχαν μεσολαβήσει πολλές κινητοποιήσεις για το θέμα, όπως η διεθνής συνάντηση του 2017, όπου από τον Αγία Μάρκο στο Ηράκλειο, έγινε δημόσια έκκληση από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για την ένταξη της Κνωσού στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Αυτή η μακρά και με ιδιαίτερες απαιτήσεις πορεία, κατέληξε το Σάββατο 12 Ιουλίου στο Παρίσι, με την απόφαση που έλαβε η 47η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια απόφαση που τοποθετεί την Κνωσό και τα σπουδαία αυτά μνημεία της Κρήτης, στην θέση που πραγματικά τους αρμόζει. Αυτή των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!».
avgi.gr