Επίσκεψη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού

Επίσκεψη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού

Τις βάσεις στενότερης, πολυεπίπεδης και πιο ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έθεσε η χθεσινή επίσκεψη του κ. Σπήλιου Λιβανού στο campus του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Τον υπουργό υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr.Jeff Lansdale, ενώ στην πολύωρη επίσκεψη, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος και η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Elizabeth K. Lee. Τον υπουργό συνόδευαν η γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου και ο γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε «μεγάλη χαρά» και «πηγή έμπνευσης» την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σχολής, υπογραμμίζοντας το πόσο δημιουργικά και αποτελεσματικά έχει λειτουργήσει η αμερικανική παρακαταθήκη στον γεωργικό χώρο. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτή μία ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και της Σχολής για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Είμαι βέβαιος ότι θα ξαναβρεθούμε και θα δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένα πλάνα», είπε και προσέθεσε ότι στην Ελλάδα μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχθεί κάποιας μορφής εκπαίδευση ή κατάρτιση, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 55% και σε χώρες – πρότυπα για την γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, ξεπερνάει το 85%. «Άρα, τέτοιου είδους προσπάθειες, διαχρονικές, όπως αυτή στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, μόνο υπόδειγμα μπορούν να είναι», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Dr.Lansdale υπογράμμισε ότι η Σχολή επιθυμεί τη στενότερη συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόσο σε ζητήματα γεωργίας όσο και εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγεται στις βαθμίδες της Σχολής και στην παροχή εκπαίδευσης σε ενήλικες με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής.

«Ήταν μια αρκετά εμπνευσμένη ξενάγηση. Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο και μου θυμίζει τον λόγο που αυτό το σχολείο είναι τόσο ξεχωριστό. Με κάνουν να αισθάνομαι περήφανη που είμαι μέρος της αμερικανικής αποστολής και του αμερικανικού Προξενείου», δήλωσε η κ. Elizabeth K. Lee.

Ο υπουργός άρχισε τη ξενάγησή του με επίσκεψη στο τριτοβάθμιο τμήμα της Σχολής, το Perrotis College, όπου παρακολούθησε επίδειξη εφαρμογής γεωργίας ακριβείας με χρήση drone και στη συνέχεια ενημερώθηκε για το έργο της Υπηρεσίας Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, τμήμα του οποίου στεγάζεται στο Κολέγιο. Αμέσως μετά, επιβιβάστηκε στην καρότσα ενός τρακτέρ και συνέχισε την ξενάγησή του. Συνομίλησε με μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του Επαγγελματικού Λυκείου που έκαναν την πρακτική άσκησή τους στον λαχανόκηπο, ενημερώθηκε για τα μαθήματά τους, για τα όνειρά τους και τους κάλεσε να του προτείνουν συγκεκριμένο πρότζεκτ, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συνδρομή του υπουργείου. Επισκέφτηκε το οινοποιείο της Σχολής, το Κέντρο Ελιάς Krinos και ξεναγήθηκε στους χώρους του εκπαιδευτικού αγροκτήματος και του γαλακτοκομείου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με δείπνο από προϊόντα της Σχολής. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό