Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής για ενήλικες και παιδιά, λειτουργεί  στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής για ενήλικες και παιδιά, λειτουργεί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, λειτουργεί Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής για ενήλικες και παιδιά, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο Κτήριο 12 Αποστόλων (Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων, Ξάνθη).
Στο εργαστήρι διδάσκει την τέχνη της ξυλογλυπτικής ο κ. Κύρκος Κεχαγιάς και διατίθενται θέσεις για ενδιαφερόμενους μαθητές και ενδιαφερόμενες μαθήτριες.
Πληροφορίες για το πρόγραμμα του εργαστηρίου και τον διδάσκοντα:

Επί 25 χρόνια εκεί που χτυπά η καρδιά του πολιτισμού, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διαφυλάττουμε και επικοινωνούμε την τέχνη της Ξυλογλυπτικής στους φίλους της.

Σ’ ένα αυτόνομο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με άρτια υποδομή και φιλική ατμόσφαιρα, μαθαίνουμε στους μαθητές μας τα μυστικά της Ξυλογλυπτικής. Το πρόγραμμα σπουδών γενικώς καταμερίζεται χρονικά σε έξι τριμηνιαίες περιόδους με διαφορετικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο. (36 ώρες διδασκαλίας / τρίμηνο)

  1. Εσώγλυφα – χαράξεις
  2. Επιπεδόγλυφα – χαμηλά ανάγλυφα
  3. Ανάγλυφα – διάτρητα
  4. Τρισδιάστατα γλυπτά
  5. Εξειδίκευση σε αντικείμενα εφαρμοσμένης Ξυλογλυπτικής
  6. Εξειδίκευση σε αντικείμενα ελεύθερης Ξυλογλυπτικής

Στόχος είναι όχι μόνον η τεχνική κατάρτιση ατόμων που σκοπεύουν να βγουν στην αγορά εργασίας, αλλά και οι συμπολίτες μας που αρέσκονται να απασχολούνται δημιουργικά απολαμβάνοντας τη μαγεία της τέχνης.

Το εργαστήρι προσφέρεται ιδιαιτέρως για τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ, καθώς για τους μαθητές του εκκλησιαστικού Λυκείου της Ι. Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα διδασκαλίας ξυλογλυπτικής εκκλησιαστικού περιεχομένου που αφορά σε βυζαντινές εικόνες, διακοσμήσεις πλαισίων σε αγιογραφημένες εικόνες, κατασκευή σταυρών, εγκολπίων, λαβάρων καθώς και όλων των στοιχείων που έχουν σχέση με τη διακόσμηση του Ναού και την εκκλησιαστική παράδοση.

Σύντομο βιογραφικό Διδάσκοντος

Ο Κεχαγιάς Κύρκος γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη του Ν. Έβρου και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Υπήρξε σπουδαστής του εκκλησιαστικού γυμνασίου-λυκείου και έλαβε πιστοποίηση στο αντίστοιχο τμήμα του, Εκκλησιαστική και πολιτιστική κατάρτιση όπου και εργάστηκε για συναπτά έτη στον χώρο του οικοτροφείου ως επιμελητής αλλά και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Τον συναντάμε σε ένα βιβλιοπωλείο σε νεαρή ηλικία όπου μαζί με αλλά, ο πατέρας του, του αγοράζει τα πρώτα του ερασιτεχνικά σκαρπέλα, δίνοντας του έτσι το έναυσμα για την επακόλουθη του ασχολία στον ελεύθερο του χρόνο, αλλά και την μετέπειτα επαγγελματική του καριέρα.
Λίγο πριν την εφηβεία ξεκινά αυτό το υπέροχο ταξίδι στον κόσμο της ξυλογλυπτικής απορροφώντας του αβίαστα ώρες από την καθημερινότητα του, διαβάζοντας και αναζητώντας νέες προκλήσεις και γνώσεις ως αυτοδίδακτος. Μετά τον στρατό ασχολήθηκε με περισσότερο ζήλο, υλοποιώντας τα πρώτα του ‘αξιόλογα’ έργα. Παράλληλα με τις άλλες δουλειές του, η κύρια ασχολία του ήταν αυτή. Όχι μόνο επάνω στο σκάλισμα αλλά πλέον και στην κατασκευή και την διαμόρφωση του ξύλου γενικότερα. Έτσι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα πήρε την απόφαση και συνδύασε την ξυλοτεχνία με την ξυλογλυπτική και τώρα πλέον ειδικεύεται επί σειρά ετών στην κατασκευή φορητής εικόνας από όπου και βιοπορίζεται. Αναζητώντας συνεχώς γνώσεις γύρω από το αντικείμενο του, παρακολουθεί κάποια έτη τα μαθήματα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης όπου και γνωρίζει τον δάσκαλό του Δημήτριο Ευλαβή, γεμίζοντας την καλλιτεχνική του φαρέτρα με επιπλέον γνώσεις.
Η συνέχεια τον βρίσκει στο Ίδρυμα λαμβάνοντας την σκυτάλη από τον δάσκαλό του για να συνεχίσει το έργο του…

Τηλ. Γραμματείας: 25410 29282 (09:00-13:00 και 17:00-21:00)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό