Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ για τους μελισσοκόμους της ΠΕ Ροδόπης

Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ για τους μελισσοκόμους της ΠΕ Ροδόπης

Την άδικη και αδικαιολόγητη εξαίρεση των παραγωγών μελιού της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Ροδόπης από την χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης, φέρνει στη Βουλή η Νέα Αριστερά, με πρωτοβουλία του βουλευτή νομού Ροδόπης κ. ΟζγκιούρΦερχάτ.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση προς τον ΥπουργόΑγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμωνμε την οποία αναδεικνύεται η κατάφορη αδικία προς τους παραγωγούς μελιού της ΠΕ Ροδόπης, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στην αριθμ. 89/25871/26-01-2024 (ΦΕΚ τ.Β 562) απόφαση του Υπουργού.
Οι παραγωγοί μελιού του νομού μας αδιαμφισβήτητα επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, καθώς κάηκαν δεκάδες κυψέλες και χάθηκαν εκατοντάδες μελισσοσμήνη. Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση αρνείται να τους συμπεριλάβει στη χρηματοδοτική στήριξη, όπως συμβαίνει με τους συναδέλφους τους των ΠΕ Έβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων, και γιατί αρνείται να στηρίξει την τοπική οικονομία.
Με δεδομένη την πίκρα και την απογοήτευση, ερωτάται ο κύριος υπουργός αν προτίθεται να αποκαταστήσει τη μεγάλη αδικία εις βάρος των παραγωγών μελιού του νομού μας.
Ερώτηση:
Αναγκαία η συμπερίληψη των παραγωγών μελιού της Περιφερειακής Ενότητας νομού Ροδόπης στην χορήγηση χρηματικής στήριξης έκτακτης ανάγκης. Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι οι παραγωγοί μελιού της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην αριθμ. 89/25871/26-01-2024 (ΦΕΚ τ.Β 562) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν συμπεριλαμβάνονται στη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης, όπως συμβαίνει με τους παραγωγούς μελιού των Περιφερειακών Ενοτήτων του Εβρου, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων.
Η κυβερνητική αδιαφορίακαι αργοπορία στην αποκατάσταση των ζημιών και στις αποζημιώσεις των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας νομού Ροδόπης, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οδηγεί σε απόγνωση και οικονομική δυσχέρεια τον αγροτικό πληθυσμό του νομού μας. Σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες και τα προσχώματα, οι μελισσοκόμοι της ΠΕ Ροδόπης, που είδαν την περιουσία τους να χάνεται, καθώς κάηκαν δεκάδες κυψέλες και χάθηκαν εκατοντάδες μελισσοσμήνη,βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άδικη και αδικαιολόγητη εξαίρεση από τη χρηματοδοτική ενίσχυση έκτακτης ανάγκης, ήτοι 15€/κυψέλη, κάτι που θα αποτελούσε ένα βοήθημα για τηναντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Επειδή οι παραγωγοί μελιού της ΠΕ Ροδόπης υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Επειδή είναι επιβεβλημένη η αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας εις βάρος τους. Επειδή είναι επιβεβλημένη η στήριξη της τοπικής παραγωγής και οικονομίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Είναι στις προθέσεις σας να συμπεριλάβετε τους παραγωγούς μελιού της ΠΕ Ροδόπης στη χορήγηση χρηματικής στήριξης έκτακτης ανάγκης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές: Οζγκιούρ Φερχάτ, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα, Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό