Ερώτηση του βουλετή Ξάνθης “Νέας Αριστεράς” για πληγέντες κτηνοτρόφους και υπομέτρο 5.2

Ερώτηση του βουλετή Ξάνθης “Νέας Αριστεράς” για πληγέντες κτηνοτρόφους και υπομέτρο 5.2

Παρέμβαση Νέας Αριστεράς στη Βουλή για την αδυναμία εφαρμογής του υπομέτρου 5.2 για την πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων
Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για τις αστοχίες, υπερβολικές απαιτήσεις και ασάφειες που υπάρχουν στην προκήρυξη του υπομέτρου 5.2 και το καθιστούν ανεφάρμοστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων, με συνέπεια να οδηγούνται αυτοί σε οικονομική καταστροφή, κατέθεσε ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Νέας Αριστεράς, και Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.
Πιο συγκεκριμένα, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι σε Θράκη και Θεσσαλία, ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία την προκήρυξη του υπομέτρου 5.2, για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών τους εγκαταστάσεων, μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες αντίστοιχα.
Τελικά, όταν αυτή έγινε, έστω με μεγάλη καθυστέρηση, διαπιστώθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων, για μια σειρά από λόγους, όπως αναφέρει και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), ουσιαστικά αποκλείονται από την εν λόγω στήριξη.
Επειδή η στήριξη των πληγέντων κτηνοτροφών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, και οι παραγωγοί παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα, εγκαταστάσεις και εισόδημα, έχοντας χάσει μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεατοπαραγωγική περίοδο, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Αριστεράς ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να
προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες της προκήρυξης του υπομέτρου 5.2 και να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων.

Ακολουθεί ολόλκληρη η Ερώτηση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Ανεφάρμοστο για την πλειοψηφία των πληγέντων κτηνοτρόφων το

υπομέτρο 5.2»

Μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί στους κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών από τις περυσινές καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιά σε Θεσσαλία και Θράκη, αντίστοιχα.
Ενώ ανέμεναν τη προκήρυξη του υπομέτρου 5.2 για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και των σταβλικών τους εγκαταστάσεων, όταν αυτή έγινε, έστω και καθυστερημένα, ανακάλυψαν ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους ουσιαστικά αποκλείεται από τη στήριξη, καθώς όπως αναφέρεται από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ):
1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.
2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.
3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.
4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.
5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της
χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.
6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.
Επειδή οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεατοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα.
Επειδή η στήριξη των κτηνοτρόφων των πληγεισών περιοχών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διορθωθούν οι αστοχίες, υπερβολικές απαιτήσεις και ασάφειες της προκήρυξης του συγκεκριμένου υπομέτρου, ώστε να αποφευχθεί η διαφαινόμενη αποτυχία του μέτρου και η οικονομική καταστροφή των κτηνοτρόφων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό