
Εσπερινό Γυμνάσιο : 1.240 υπογραφές για να αποκτήσει η Κομοτηνή ηχητικά φανάρια
Τη σημαντική πρωτοβουλία και τη δράση τους για τη διευκόλυνση στη μετακίνηση και κυκλοφορία ατόμων με προβλήματα όρασης στην πόλη μας παρουσίασαν την Πέμπτη 22 Μαΐου στον δήμαρχο Ιωάννη Γκαράνη μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής.
Οι μαθητές -με την υποστήριξη εκπαιδευτικών του σχολείου και εθελοντών- βγήκαν στην πόλη, μίλησαν με τον κόσμο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με οπτική αναπηρία και υλοποίησαν την πρωτοβουλία τους με τη συλλογή 1.240 υπογραφών προκειμένου η πόλη της Κομοτηνής να αποκτήσει ηχητικά φανάρια.
Ο δήμαρχος άκουσε προσεκτικά τους μαθητές, τους συγχάρηκε για την πρωτοβουλία τους και αναφέρθηκε και αυτός στη σημασία της προσβασιμότητας και της αυτόνομης μετακίνησης όλων των πολιτών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι σημαντικός παράγοντας είναι η εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων -καθώς τα ηχητικά φανάρια θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σύνολο των διαβάσεων όπου υπάρχει φωτεινός σηματοδότης.
Από την πλευρά τους οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρέδωσαν στον δήμαρχο το αίτημά τους, τις φυσικές και ψηφιακές υπογραφές που συγκέντρωσαν και δήλωσαν ότι αναμένουν η τοποθέτηση ηχητικών φαναριών για γίνει πραγματικότητα.
Η ιδέα για τη δράση προέκυψε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης στο Εσπερινό Γυμνάσιο με Λ.Τ. Κομοτηνής στις 24/1/2025, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη βλέποντες στις μετακινήσεις τους με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό τους από την κοινωνία.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Νέου Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» του ΥΠΑΙΘΑ (https://act.digitalschool.gov.gr/) που έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση της ενεργού πολιτειότητας των μαθητών. Έχει τίτλο: «Διεκδικούμε Ηχητικά Φανάρια στην πόλη μας για τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης» κι εμπίπτει στο πλαίσιο των θεματικών πεδίων Νο 10 «Λιγότερες Ανισότητες» και Νο 16 «Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Κοινωνική Ισότητα και Ισχυροί Θεσμοί» του Προγράμματος Σπουδών Δράσεων Ενεργού Πολίτη, σε αντιστοιχία με τους στόχους Νο 10 και Νο 16 των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Κατά την δια ζώσης συγκέντρωση υπογραφών οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με εθελοντές του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού exagono, το οποίο υποστήριξε και την διαδικτυακή καμπάνια μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής.
H φόρμα συγκέντρωσης υπογραφών (https://tinyurl.com/38afu36a) παραμένει ανοικτή για όποιον θέλει να δηλώσει την υποστήριξή του στο αίτημα, μέχρι την υλοποίησή του από τον Δήμο.
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Βαφέως Κλεονίκη, Τερζούδη Μαρία, Τζιώρα Σοφία, με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού Πληροφορικής Χασεκή Νιχάτ και της Διευθύντριας Φωτιάδου Γλυκερίας.