Έτος ανόδου και το 2022 για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Έτος ανόδου και το 2022 για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων

Όλο και περισσότερες ενδείξεις, συνοδεία μελετών, έρχονται να επικυρώσουν την πεποίθηση διατήρησης των υψηλών τιμών στις διεθνείς αγορές αγροτικών εμπορευμάτων και για το 2022, ανανεώνοντας την εμπορική δυναμική στην οποία προσδοκούν οι Έλληνες αγρότες, που φέτος καλούνται να προσαρμόσουν αναλόγως την καλλιεργητική τους ατζέντα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον που υπαγορεύει αυξημένα κόστη παραγωγής.

Παρά τις παροδικές πιέσεις που αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες στο διεθνές προσκήνιο, οι οποίες αποδίδονται στον πανικό που φέρνει στις αγορές η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, δεν έχει αλλάξει η μεγάλη εικόνα που θέλει:

  • εξαντλημένα αποθέματα σε μια σειρά βασικών αγροτικών εμπορευμάτων,
  • υψηλή ζήτηση σε σιτηρά και βαμβάκι,
  • παραγωγικές επιπλοκές λόγω καιρικών συνθηκών,
  • δυσκολίες στις μεταφορές
  • και στροφή των πολιτικών προτεραιοτήτων σε στόχους βιωσιμότητας που αναμένεται να περιορίσει και άλλο την παραγωγικότητα ιδίως στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα δεν έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στο μέτωπο του πληθωρισμού, παράγοντας που κατά παράδοση σπρώχνει όλο και περισσότερα κεφάλαια στην ομπρέλα των commodities. Ενισχυτικά σε αυτό έρχεται και η εκτίμηση εκ μέρους του επενδυτικού οίκου JP Morgan ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τη νέα παραλλαγή -Όμικρον- του κορωνοϊού, με τον οίκο να βλέπει το πετρέλαιο να ενισχύεται κατά περεταίρω 66% μέσα στο 2022, συνεχίζοντας δηλαδή να τροφοδοτεί τον κύκλο ανόδου και ανατιμήσεων στις διεθνείς αγορές, αγγίζοντας ακόμα και τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Επομένως, οι ενδείξεις επιμένουν στη διατήρηση της αγοράς στα υψηλά του εύρους, αφού τα θεμελιώδη δεν έχουν μεταβληθεί, με τους αναλυτές να επισημαίνουν στο Agronews ότι παρά τα limit down που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε δείκτες τιμών όπως του βαμβακιού, η φυσική αγορά που ξεκινά να δραστηριοποιείται, έρχεται να υποστηρίξει τις τιμές. Άλλωστε, οι ανησυχίες που εκφράζονται τώρα από την παραλλαγή Όμικρον, δηλαδή επιπλοκές στις μεταφορές ή εμπόδια στην παραγωγή, ήταν οι ίδιοι παράγοντες που ώθησαν τους προηγούμενους μήνες τις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων σε ένα πρωτόγνωρο ράλι. Με άλλα λόγια, αυτή η τεχνική μέχρι ένα βαθμό και υποκινούμενη από εξωγενείς παράγοντες διόρθωση, έρχεται κατά πάσα πιθανότητα να επιτείνει μεσοπρόθεσμα το ράλι στις αγορές.

Μέσα σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, η τελευταία έκθεση της Rabobank για τις προοπτικές των αγροτικών εμπορευμάτων το 2022 θέλει τις τιμές να παραμένουν στα υψηλά του εύρους ή ακόμα και στη διαμόρφωση νέων κορυφών. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος διαμορφώνει ένα πάτωμα στα υψηλά του εύρους για τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, κάτω από το οποίο δεν γίνεται κινηθούν οι δείκτες, όπως υπογραμμίζουν οι αναλυτές της τράπεζας. Με άλλα λόγια, η Rabobank περιγράφει ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό του 2008, κατά το οποίο τους μήνες πριν από την πυροδότηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τιμές των πρώτων υλών στα λιπάσματα είχαν εκτοξευτεί στα ύψη, παρασέρνοντας τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων έως ότου η παραγωγικότητα της βιομηχανίας εισροών διευρυνθεί και οι τότε οικονομικές εξελίξεις αντιστρέψουν το κλίμα σε υφεσιακούς ρυθμούς.

Η φετινή συγκυρία ωστόσο είναι διαφορετική, όπως επισημαίνει και ο Τζον Ντίζαρντ, αναλυτής των Financial Times που έρχεται να προσθέσει στην εξίσωση και τις πολιτικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αφήνει παρά ελάχιστα περιθώρια στις βιομηχανίες να διευρύνουν την παραγωγικότητα λιπασμάτων όσο παράλληλα το κόστος του φυσικού αερίου βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Ο ίδιος εκτιμά πως ακόμα και όταν παρέλθει το ενεργειακό σοκ, λίγα πράγματα θα έχουν αλλάξει στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικών προϊόντων, η οποία προσανατολίζεται προς μια κατεύθυνση μικρών αγροτικών παραγωγών.

Με άλλα λόγια, μια σημαντική μερίδα αναλυτών διστακτικά τοποθετείται υπέρ ενός νέου ανοδικού κύκλου η διάρκεια του οποίου ξεφεύγει κατά πολύ από τον ορίζοντα του 2022 και μπορεί να επεκταθεί ως το 2023 ή 2024.

 

Η βραχυπρόθεσμη εικόνα

Από το πρωί της Τρίτης 30 Νοεμβρίου ωστόσο, οι διεθνείς χρηματαγορές και μαζί τους τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων λειτουργούν υπό ένα νέο κύμα πιέσεων και ανησυχιών, ξεκινώντας τη συναλλακτική ημέρα από το κόκκινο. Η διεθνής αγορά βάμβακος αντιδρά με ένα «μυοτατικό αντανακλαστικό» στο sell-off των χρηματαγορών, με τα συμβόλαια Μαρτίου 2022 να διαπραγματεύονται προσυνεδριακά στα 107 σεντς η λίμπρα, χάνοντας δηλαδή σχεδόν 5 σεντς μέσα σε ένα 24ωρο, έπειτα από την ανοδική αντίδραση που σημειώθηκε στην αρχή της εβδομάδας σε όλα τα ταμπλό.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στις αγορές σιτηρών, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να συνεχίζουν να υποχωρούν από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όσο όμως η φυσική αγορά ξεκινά και δραστηριοποιείται, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει αυτό το αναπάντεχο γύρισμα των τιμών στα μελλοντικά συμβόλαια. Ήδη η Αίγυπτος προχώρησε στην αγορά 600.000 τόνων μαλακού σίτου, με τις ποσότητες να μοιράζονται μεταξύ Ρουμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας. Στην ελληνική αγορά, το καλαμπόκι φεύγει από τον παραγωγό με 300 ευρώ ο τόνος, το σκληρό σιτάρι προς εξαγωγή διατηρείται στα 520 ευρώ ο τόνος παρά το μικρό ενδιαφέρον των αγοραστών, αφού έτσι και αλλιώς οι διαθέσιμες ποσότητες έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ το τριφύλλι φεύγει από τις αποθήκες με 35 λεπτά το κιλό με τις παραγγελίες να πέφτουν βροχή.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης 30 Νοεμβρίου, οι τιμές παράδοσης σιτηρών στην φυσική αγορά της Γαλλίας διαμορφώνονται στα 440 ευρώ ο τόνος για το σκληρό σιτάρι, στα 295 ευρώ ο τόνος για το μαλακό, στα 252 ευρώ ο τόνος για το καλαμπόκι και στα 263 ευρώ ο τόνος για το κτηνοτροφικό κριθάρι. Πρόκειται για μικρές υποχωρήσεις από 7 έως 2 ευρώ ο τόνος.

Αναλυτές συνοψίζοντας τις ισορροπίες, εξηγούν στο Agronews ότι ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για έναν απότομο τερματισμό του κύκλου ανόδου στις αγορές εμπορευμάτων παρά τη βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση που εκφράζεται τα τελευταία 24ωρα. Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι πρόκειται για μια καλή ευκαιρία αποφόρτισης των αγορών οι οποίες ομολογουμένως βρίσκονται σε δυσθεώρητα υψηλά, με την παραλλαγή όμικρον να λειτουργεί ως μια βαλβίδα ασφαλείας μέσω της οποίας ξεθυμαίνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες.

AgroNews

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό