Έξυπνα tips για να χάσουμε εύκολα λίπος από την κοιλιά

Έξυπνα tips για να χάσουμε εύκολα λίπος από την κοιλιά

Είναι γνωστό πως τα υψηλά επίπεδα λίπους στο σώμα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης διάφορων χρόνιων προβλημάτων υγείας. Ιδίως το λίπος στην κοιλιακή χώρα συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σε γενικές γραμμές, η στόχευση συγκεκριμένων σημείων στο σώμα με σκοπό την απώλεια λίπους είναι δύσκολη και οι ειδικοί προτείνουν έναν συνδυασμό διατροφής και γυμναστικής, με σκοπό την απώλεια βάρους.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε την διατήρηση της μυϊκής σας μάζας -στο μέτρο του δυνατού- παράλληλα με την απώλεια του λίπους, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας σε έλλειμα θερμίδων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Health Line» υπάρχουν μερικές πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να προωθήσετε την απώλεια λίπους στην κοιλιακή χώρα.

1. Προτιμήστε διαλυτές ίνες

Οι διαλυτές ίνες απορροφούν νερό και μετατρέπονται σε μια σύσταση που μοιάζει με τζελ, η οποία βοηθά να επιβραδύνει την τροφή, καθώς περνά από το πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε διαλυτές ίνες προωθούν την απώλεια βάρους, αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού.

Όσον αφορά συγκεκριμένα το λίπος στην κοιλιά, μια μελέτη που παρακολούθησε 1.100 ενήλικες για διάστημα 5 ετών διαπίστωσε ότι για κάθε 10 γρ. διαλυτών ινών που προσλάμβαναν, το λίπος στην κοιλιά μειωνόταν κατά 3,7%.

2. Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής, καρδιαγγειακών νοσημάτων, αντίστασης στην ινσουλίνη και αυξημένο λίπος στην κοιλιακή χώρα, σύμφωνα με αρκετές μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους και ζώα.

Ειδικότερα, μια μελέτη που διήρκεσε 6 χρόνια παρατήρησε ότι οι πίθηκοι που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε τρανς λιπαρά, είχαν κατά 33% περισσότερο λίπος στην κοιλιακή χώρα, σε σύγκριση με τους πιθήκους που ακολουθούσαν διατροφή φτωχή σε τρανς λιπαρά.

3. Μειώστε το αλκοόλ

Μικρές ποσότητες αλκοόλ (κυρίως κόκκινου κρασιού) έχει φανεί πως μπορούν να προωθήσουν την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, όμως η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά. Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση μέχρι 2 – 3 ποτήρια την εβδομάδα.

4. Αυξήστε την πρωτεΐνη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι υψίστης σημασίας για τη διαχείριση του βάρους, καθώς το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, αυξάνει τόσο το αίσθημα του κορεσμού όσο και τον μεταβολικό ρυθμό. Με αυτό τον τρόπο, η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την μυϊκή σας μάζα, καθώς χάνετε βάρος και έτσι η αναλογία λίπους που θα χάσετε θα είναι μεγαλύτερη.

Πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που προσλαμβάνουν περισσότερη πρωτεΐνη (τουλάχιστον 0,8 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους) έχουν λιγότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

5. Μειώστε το στρες

Το στρες μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή κορτιζόλης, η οποία όχι μόνο αυξάνει την όρεξη, αλλά προωθεί την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Παράλληλα, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη περισσότερο λίπος συσσωρευμένο στην κοιλιακή χώρα, παράγουν ακόμα περισσότερη κορτιζόλη όταν βιώνουν το στρες.

Για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά, μην ξεχνάτε να κάνετε πράγματα που σας χαλαρώνουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο διαλογισμός και η γιόγκα μπορούν να είναι χρήσιμα εργαλεία στη διαχείριση του άγχους.

6. Αποφύγετε τη ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς χρόνιων νοσημάτων, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που προσλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης από τη διατροφή τους τείνουν να έχουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά τους. Αυτό ισχύει ακόμα και για τα φυσικά σάκχαρα, όπως είναι το μέλι, το οποίο επίσης δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Πηγή: healthstat.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό