
Φοιτητικές εκλογές 2025 με νικήτρια την ΔΑΠ και «πρώτη» την Πανσπουδαστική !
Το σκηνικό των φοιτητικών εκλογών του 2025 μοιάζει για ακόμη μία χρονιά με «επανάληψη του ίδιου έργου», με τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ΠΚΣ, να δηλώνουν νικητές παρουσιάζοντας διαφορετικά αποτελέσματα.
Από τη μία, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ – που πρόκειται στη Νέα Δημοκρατία – αναφέρει πως διατηρεί για 38η χρονιά την πρωτιά, συγκεντρώνοντας 40,4% των ψήφων σύμφωνα με τη δική της καταμέτρηση και ενσωμάτωση στο 98,82%. Από την άλλη πλευρά, η ΠΚΣ – η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ – δίνει δικό της αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο κατέγραψε 34,43% των ψήφων, έναντι 23,9% της ΔΑΠ.
Την ώρα που οι δύο κυρίαρχες φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), διεκδικούν η καθεμία τη δική της “πρωτιά” στις Φοιτητικές Εκλογές 2025, μια σιωπηλή πλειοψηφία φοιτητών φαίνεται να έχει ήδη αναδείξει τον πραγματικό νικητή: την αποχή.
Μόλις περίπου 45.000 είναι οι φοιτητές – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοιτητικών παρατάξεων – που προσήλθαν στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΘΑΕΕ (2023), ο αριθμός των ενεργών φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) στην Ελλάδα ανέρχεται σε 450.963 (361.888 προπτυχιακοί και 89.075 μεταπτυχιακοί).
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η αποχή στις φετινές εκλογές έφτασε το το δυσθεώρητο 90%, καθιστώντας την μακράν την κυρίαρχη “παράταξη” για ακόμη μια χρονιά.
Αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών 2025: Σε φορτισμένο κλίμα η φετινή αναμέτρηση των παρατάξεων
Οι φετινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ένα τεταμένο πολιτικό κλίμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Κεντρικά ζητήματα που απασχόλησαν τη φοιτητική κοινότητα και επηρέασαν την προσέλευση στις κάλπες ήταν:
Η διαγραφή των “αιωνίων” φοιτητών Η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους
Η ψήφιση του ν. 5094/2024, που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα
Η επικείμενη ίδρυση μη κρατικών (ιδιωτικών) πανεπιστημίων από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά
Διπλή εικόνα στις κάλπες
Τα δύο διαφορετικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα που κυκλοφόρησαν δημόσια αναδεικνύουν σημαντική απόκλιση. Το ένα σύνολο (ΔΑΠ) δείχνει τα εξής:
- ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: 40.4%
- ΠΚΣ: 23.07%
- ΠΑΣΠ: 14.84%
- ΕΑΑΚ: 5.82%
- ΑΤΤΑCK: 2.47%
- Διάφορα: 10.85%
Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο η ΔΠΑ-ΝΔΦΚ έδωσε:
Ενώ στο δεύτερο (ΠΚΣ), παρουσιάζονται διαφορετικά ποσοστά:
- ΠΚΣ: 34.43%
- ΔΑΠ: 23.9%
- ΠΑΣΠ: 10.98%
- ΕΑΑΚ: 9.04%
- ΑΤΤΑCK: 4.51%
- Λοιπά: 13.13%
Για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο η Πανσπουδαστική έδωσε:
Η ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ
Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ κάνει λόγο για ακόμη μία καθαρή νίκη, στηρίζοντας τη θέση της σε «επίσημες κάλπες» και καταγγέλλοντας την ΠΚΣ για «πρακτικές σκιών» και «κάλπες φαντάσματα». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως:
«Οι φοιτητές απέρριψαν όσους επιχείρησαν να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, δημιουργώντας κάλπες σε ανύπαρκτους συλλόγους. Μαζί θα συνεχίσουμε να οραματιζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο με ασφάλεια, εξωστρέφεια και σύνδεση με την αγορά εργασίας».
Ο Γραμματέας της ΔΑΠ, Κυριαζής Σωτηρίου, επισημαίνει ότι:
«Οι φοιτητές έδωσαν ξεκάθαρο μήνυμα και κατέταξαν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρώτη για 38η χρονιά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες για ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο».
Η ΔΑΠ κατηγορεί την ΠΚΣ ότι στήνει δικές της κάλπες σε επιλεγμένες σχολές και αποχωρεί από τις διαδικασίες όταν δεν ευνοείται από το αποτέλεσμα, υπονομεύοντας έτσι τη διαφάνεια.
Πολιτικός χάρτης των φοιτητικών παρατάξεων
- ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.
- ΠΚΣ: Στηρίζεται από το ΚΚΕ.
- ΠΑΣΠ: Πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.
- ΕΑΑΚ: Στηρίζεται από ΜέΡΑ25 και ΛΑΕ.
- ΑΤΤΑCK: Πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Οι αποκλίσεις στα αποτελέσματα και η απουσία κοινής αποδοχής διαδικασιών και αποτελεσμάτων συνεχίζουν να υπονομεύουν την εγκυρότητα των φοιτητικών εκλογών ως ενιαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Η έλλειψη ενός ενιαίου πλαισίου καταμέτρησης και αναγνώρισης αποτελεσμάτων αποτελεί ζητούμενο για τις παρατάξεις και τα ίδια τα ΑΕΙ.
Πρωτιά ανακοίνωσε η ΠΣΚ
Σύμφωνα με δήλωση του Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή, η Πανσπουδαστική αναδεικνύεται πρώτη δύναμη πανελλαδικά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μήνυμα ελπίδας και διεκδίκησης, υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική που πλήττει τις σπουδές και τη ζωή τους.
Ο Θ. Κωτσαντής αναφέρθηκε στις διαγραφές φοιτητών, την προώθηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και στα αντιεκπαιδευτικά και κατασταλτικά μέτρα, σημειώνοντας ότι η ψήφος στην ΠΚΣ αποτελεί ηχηρή απάντηση στην απαξίωση του φοιτητικού κινήματος και κάλεσμα για μαζικούς, αποτελεσματικούς αγώνες. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, χαρακτηρίζοντάς την ως «το συνώνυμο της ανομίας στα πανεπιστήμια» και κάνοντας λόγο για «νοθεία, εξαγορές και εκβιασμούς».
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ: Δηλώνει πρώτη δύναμη για 38η χρονιά
Από την πλευρά της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ανακοίνωσε πως καταλαμβάνει την πρώτη θέση για 38η συνεχόμενη χρονιά, μία ώρα μετά το κλείσιμο των περισσότερων καλπών και πριν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία σε αρκετές σχολές.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, καταγράφει διατήρηση ή και ελαφρά άνοδο των ποσοστών της, ενώ ισχυρίζεται ότι η ΠΚΣ σημείωσε πτώση. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προχώρησε σε καταγγελίες εις βάρος της ΠΚΣ, κάνοντας λόγο για παραβίαση της εκλογικής διαδικασίας, με στήσιμο κάλπεων χωρίς τη συμμετοχή άλλων παρατάξεων σε σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, στην Αλεξανδρούπολη και αλλού. Σύμφωνα με την παράταξη, οι ενέργειες αυτές νοθεύουν τη φοιτητική βούληση και παραβιάζουν τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί διαπαραταξιακά.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να αναρτά την πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της περί πρωτιάς στις 20:15, τη στιγμή που –όπως καταγράφεται– η καταμέτρηση δεν είχε καν ξεκινήσει σε πολλές σχολές. Παράλληλα, στην επίσημη ιστοσελίδα της dap.gr/ekloges/2025/ δεν υπήρχαν μέχρι και τις 22.00 καταγεγραμμένα αποτελέσματα, παρά μόνο η ένδειξη «Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Πέρα από το δίπολο ΔΑΠ – ΠΚΣ, η ΕΑΑΚ κατέγραψε σημαντική παρουσία σε επιμέρους σχολές, ενώ η νεοσύστατη Attack στα ΑΕΙ εμφανίστηκε για δεύτερη χρονιά με πανελλαδική απήχηση. Πρόκειται για σχήματα που αναδεικνύουν, όπως σημειώνουν, ένα νέο ρεύμα ριζοσπαστικής αριστερής πολιτικής, απέναντι στον συμβιβασμό και τη στασιμότητα των παραδοσιακών χώρων.
Παρά τα διαφορετικά αποτελέσματα, δύο παρατάξεις από τον χώρο της Αριστεράς, η ΠΚΣ και η ATTACK στα ΑΕΙ, καταγράφουν με βάση τα δικά τους δεδομένα την ΠΚΣ ως πρώτη δύναμη σε ψήφους και ποσοστά. Αυτό το στοιχείο προσδίδει “αυξημένη νομιμοποίηση” στο επιχείρημα της ΠΚΣ για διατήρηση της πρωτιάς στον φοιτητικό χάρτη, την ώρα που η ΔΑΠ δίνει τη δική της εκδοχή, καταγράφοντας αισθητά διαφορετικά νούμερα.
Τρεις διαφορετικές εικόνες παρουσιάζουν οι φοιτητικές παρατάξεις για τα αποτελέσματα των Φοιτητικών Εκλογών 2025
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ), σε ποσοστό ενσωμάτωσης 85,11%, κάνει λόγο για 38.822 συμμετέχοντες, με έγκυρα 37.843 ψηφοδέλτια. Αναδεικνύεται και αυτή πρώτη με 37,07% (14.027 ψήφοι), ακολουθούμενη από τη ΔΑΠ με 22,1% και τα ΕΑΑΚ με 9,64%. Η ATTACK καταγράφεται με 4,65%, ενώ συνολικά η συμμετοχή παρουσιάζεται μειωμένη, αλλά όχι τόσο απότομα όσο σε άλλες καταγραφές.
Από την πλευρά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καταγράφονται 33.589 ψηφίσαντες, με 14.237 ψήφους και 43,31%, αναδεικνύοντάς την σε πρώτη δύναμη με διαφορά, σύμφωνα με την ίδια. Η ΠΚΣ έρχεται δεύτερη με 21,52% και η ΠΑΣΠ τρίτη με 14,85%, καταγράφοντας σχετική άνοδο. Τα ΕΑΑΚ εμφανίζονται με 5,38%, ενώ η ATTACK περιορίζεται στο 1,55%, καταγράφοντας χαμηλότερο ποσοστό από άλλες πηγές. Η ΔΑΠ παρουσιάζει τα αποτελέσματα ως ένδειξη ισχυρής εμπιστοσύνης των φοιτητών στο πρόγραμμά της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ATTACK στα ΑΕΙ, η συμμετοχή σημείωσε σε ποσοστό ενσωμάτωσης 129 σχολών, περίπου στο 55%, με 23.595 φοιτητές να ψηφίζουν, και την ΠΚΣ να αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με 35,88% (8.245 ψήφοι). Ακολουθεί η ΔΑΠ με 22,33%, τα ΕΑΑΚ καταγράφουν 9,11% ενώ η ΠΑΣΠ 8,46%. Η ATTACK σημείωσε 7,48 %, ενώ παρατηρείται διασπορά δυνάμεων και σε άλλες αριστερές κινήσεις.
Neolaia/FititikaNea/902/ND