ΦΣΘ: Ελάχιστα τα αποθέματα χαπιών ιωδίου – Οι Ευρωπαίοι τα προμηθεύονται μαζικά

ΦΣΘ: Ελάχιστα τα αποθέματα χαπιών ιωδίου – Οι Ευρωπαίοι τα προμηθεύονται μαζικά

Από ελάχιστα έως ανύπαρκτα είναι τα αποθέματα των χαπιών ιωδίου στην Ελλάδα καθώς και αυτά τα λίγα που υπήρχαν στις προθήκες των φαρμακείων, εξαντλήθηκαν από τρομοκρατημένους πολίτες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Πληροφορίες και φήμες για ενδεχόμενο πυρηνικό «ατύχημα» κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ουκρανίας έχουν τρομοκρατήσει μεγάλη μερίδα ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ αυτών και Ελλήνων που σπεύδουν στα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν σκευάσματα χαπιών ιωδίου.

 

Ωστόσο, όπως εξηγεί στο GRTimes ο γενικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές «αυτού του είδους τα χάπια δεν υπάρχουν σε απόθεμα στην Ελλάδα. Και αυτά τα τελευταία που υπήρχαν, εξαντλήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από τρομοκρατημένους πολίτες που διάβασαν στο ίντερνετ ότι χτυπήθηκαν πυρηνικοί σταθμοί ή ότι επίκειται να χτυπηθούν. Υπάρχουν και αυτά που στάλθηκαν στην κεντρική Ευρώπη».

 

Πού χρησιμεύουν

Επιπλέον, αναφερόμενος στη χρησιμότητα των εν λόγω χαπιών, ο γενικός γραμματέας του ΦΣΘ συμπληρώνει ότι επί της ουσίας η προστασία που προσφέρουν είναι ελάχιστη. «Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παρεμποδίσουν την δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου στον θυροειδή που προκαλεί καρκίνο. Μπορούν να παίξουν έναν βοηθητικό ρόλο, αλλά μόνο σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος ή διαρροής ραδιενέργειας και αυτή όμως σε πολύ περιορισμένο βαθμό».

 

Να σημειωθεί ότι χάπια ιωδίου χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στον πληθυσμό της ΕΣΣΔ και κατά το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, χωρίς ωστόσο να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέγεθος της καταστροφής που επήλθε μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό