Γ. Γεωργαντάς: Επικαιροποιούμε τις μελέτες για το φράγμα Κομψάτου

Γ. Γεωργαντάς: Επικαιροποιούμε τις μελέτες για το φράγμα Κομψάτου

Ως «το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της χώρας» χαρακτήρισε την κατασκευή φράγματος και δικτύων ύδρευσης στον ποταμό Νέστο για την κοιλάδα της Ξάνθης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης του κυβερνητικού έργου για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, παρόντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Γεωργαντάς άκουσε με υπομονή όλες τις ερωτήσεις από τους Αλιείς, τους Κτηνοτρόφους, τους Αγρότες, τους υπευθύνους των ΤΟΕΒ, έδωσε απαντήσεις, κατέγραψε νέες προτάσεις για υλοποίηση, όπως πρόγραμμα νέων Αλιέων, στο πρότυπο των νέων Αγροτών.
Ανακοίνωσε τη δεύτερη πρόσκληση για Σχέδια Βελτίωσης μέσα στον Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, δήλωσε πως θα συμπεριληφθούν τα σπαράγγια και καπνός.
Ανακοίνωσε οικονομική ενίσχυση, ύψους 42 εκατ. ευρώ, λόγω του ενεργειακού κόστους για το πετρέλαιο στους αλιείς. Η οικονομική ενίσχυση αφορά τους αλιείς της Μέσης και της Παράκτιας αλιείας.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη δόση επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαίου στους Αγρότες, υποστήριξε, πως θα εξετάσει τις οικονομικές δυνατότητες του υπουργείου, αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.
Ανέφερε εκ νέου κατά 50% μείωση της φορολογίας για τους συνεταιρισμένους αγρότες και όσους εφαρμόζουν συμβολεακή γεωργία.
Τον επόμενο μήνα θα ψηφισθεί νόμος για τους βοσκότοπους και τα διαχειριστικά σχέδια θα είναι έτοιμα τον επόμενο χρόνο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς κατήργησε τους εικονικούς κτηνοτρόφους που είχαν βοσκοτόπους, χωρίς ζωϊκό κεφάλαιο. Ζήτησε προτάσεις για την Αξιοποίηση της Γεωθερμίας, κάτι που στάθηκε ιδιαίτερα και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τους εργάτες Γης και το εργόσημο, αλλά και για τον ΕΛΓΑ και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του.
Για το θέμα του Φράγματος Κομψάτου, ανέφερε πως σκοντάφτει σε δύο αρνητικές περιβαλλοντικές μελέτες από τον Οικείο Φορέα Διαχείρισης –Εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου, Ισμαρίδας, Βιστωνίδας, Δέλτα Νέστου-. «Ξεκινά επικαιροποίηση των μελετών και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υλοποιηθεί αυτό το έργο», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στην δική του τοποθέτηση στην σύσκεψη για τον Πρωτογενή Τομέα, για την μείωση του Ενεργειακού κόστους, πέρα από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς στάθηκε στους συμψηφισμούς με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών τους ισχύος 10 KW. Τις επόμενες μέρες θα υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις.

Τιμητική πλακέτα δώρισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπη, Σάκης Κουσουτζής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Γεωργαντάς τίμησε με επίσκεψη το Σύλλογο Σαρακατσάνων στο στέκι τους στην Κομοτηνή, όπου ο πρόεδρος, Γιώργος Νάκος, του δώρισε τιμητική πλακέτα, με τα ευχάριστα νέα να αναμένονται για το θέμα του μουσειακού παραδοσιακού οικισμού των Σαρακατσάνων στη διασταύρωση Φαναρίου.

ERT Komotinis/BM

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό