Γαλλία: Μακρόν – Λεπέν στο 2ο γύρο στις 24 Απριλίου

Γαλλία: Μακρόν – Λεπέν στο 2ο γύρο στις 24 Απριλίου

Ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν και η αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν προκρίθηκαν την Κυριακή (10 Απριλίου) σε μια πολύ σκληρή αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, όπου θα αναμετρηθούν ένας φιλοευρωπαίος οικονομικός φιλελεύθερος με μια ακροδεξιά εθνικιστή.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στον πρώτο γύρο, τα αποτελέσματα το πρωί της Δευτέρας έδειχναν ότι ο Μακρόν συγκέντρωνε 27,4%, με τη Λεπέν να είναι γύρω στο 24%.

Οι υποψήφιοι των παραδοσιακών κυβερνητικών κομμάτων της Γαλλίας – των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικάνων – βρίσκονταν εν τω μεταξύ σε τροχιά ταπεινωτικών ηττών και ιστορικά χαμηλών ποσοστών.

Παρά την καθυστερημένη είσοδο στην προεκλογική εκστρατεία και την πραγματοποίηση μόνο μιας συγκέντρωσης, ο Μακρόν είχε ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες και κέρδισε την άμεση υποστήριξη των περισσότερων ηττημένων αντιπάλων του ενόψει του δεύτερου γύρου.

 

Ο τρόμος της ακροδεξιάς

«Μην κάνετε κανένα λάθος: τίποτα δεν έχει κριθεί», δήλωσε στους επευφημούντες υποστηρικτές του στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας. «Η συζήτηση που θα έχουμε το επόμενο δεκαπενθήμερο θα είναι καθοριστική για τη χώρα μας και την Ευρώπη».

Και πρόσθεσε: «Όταν η ακροδεξιά με όλες τις μορφές της είναι τόσο ψηλά στη χώρα μας, δεν μπορείς να πεις ότι τα πράγματα πάνε καλά».

Η Λεπέν, ανοιχτή θαυμαστής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μέχρι την εισβολή του στην Ουκρανία, περιόδευε επί μήνες σε πόλεις και χωριά της Γαλλίας. Επικεντρώθηκε σε θέματα κόστους ζωής που απασχολούν εκατομμύρια ανθρώπους και αξιοποίησε την οργή προς τους κυβερνώντες.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να «φράξουν το δρόμο» στη Μαρίν Λεπέν. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό αυτή τη φορά, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ήδη μια αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Μακρόν και της ακροδεξιάς ηγέτιδας.

 

Όλοι εναντιον της Λεπέν;

Ο συνήθης «cordon sanitaire» που κρατά τα ακροδεξιά κόμματα μακριά από την εξουσία θα δοκιμαστεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Τόσο ο Ερίκ Ζεμούρ όσο και ο Νικολά Ντουπόντ‑Αινιάν υποστήριξαν τον ηγέτη του Rassemblement national στις ομιλίες τους στον πρώτο γύρο. Όλοι μαζί έχουν συγκεντρώσει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

«Υπάρχει ένας άνθρωπος απέναντι στη Μαρίν Λεπέν που έχει φέρει 2 εκατομμύρια μετανάστες», δήλωσε ο Ζεμμούρ, προσθέτοντας ότι «δεν θα κάνει λάθος για τον αντίπαλό του» και καλεί τους ψηφοφόρους του να δώσουν την εμπιστοσύνη τους στη Λεπέν.

Οι χθεσινοβραδινές προβλέψεις επιβεβαίωσαν ότι η νίκη κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη ήταν για τον νυν πρόεδρο, με διαφορά μόλις δύο μονάδων στη δημοσκόπηση του Ifop-Fiducial για τα τηλεοπτικά κανάλια LCI & TF1.

Το 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κερδίσει με σαρωτική νίκη, λαμβάνοντας το 66% των ψήφων στον επαναληπτικό γύρο.

 

Ενιαίο μέτωπο κατά της Λεπέν

Η συντριπτική πλειονότητα των ηττημένων υποψηφίων κάλεσε τους υποστηρικτές τους να υποστηρίξουν είτε τον νυν πρόεδρο είτε να απορρίψουν τη Μαρίν Λεπέν.

Η υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό ήταν η πρώτη που κάλεσε σε ψήφο «κατά της ακροδεξιάς» στον επαναληπτικό γύρο, «ώστε η Γαλλία να μην γείρει στο μίσος όλων εναντίον όλων».

«Το σχέδιο της Μαρίν Λεπέν θα οδηγούσε τη χώρα στη διχόνοια, την ανικανότητα και τη χρεοκοπία. Η ιστορική της εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την απαξιώνει για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας στους τραγικούς καιρούς που ζούμε», δήλωσε η υποψήφια των Les Républicains, Βαλερί Πεκρές, αποκαλύπτοντας ότι θα επιλέξει να ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν σε δύο εβδομάδες.

Ο Πράσινος Γιανίκ Ζαντό κάλεσε επίσης σε «μπαράζ κατά της ακροδεξιάς, ρίχνοτνας το ψηφοδέλτιο για τον Εμανουέλ Μακρόν», λέγοντας ότι υπολογίζει πλέον στον τελευταίο να «δημιουργήσει τις συνθήκες για μια συσπείρωση για την ήττα της ακροδεξιάς».

Ακόμη και ο ηγέτης της άκρας αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος είχε δείξει προηγουμένως απροθυμία να καλέσει τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Μακρόν, ξεκαθάρισε τη θέση του. «Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μία ψήφο στην κυρία Λεπέν! Δεν πρέπει να δώσουμε ούτε μία ψήφο στην κυρία Λεπέν!», είπε στο ακροατήριό του.

Το τέλος των «παραδοσιακών» κομμάτων

Οι εκλογές της Κυριακής επιβεβαίωσαν, από την άλλη πλευρά, τον προβλεπόμενο θάνατο των παραδοσιακών κομμάτων.

Ούτε ο Πεκρές ούτε η Ινταλγκό κατάφεραν να μπουν στην πρώτη τετράδα, με ιδιαίτερο πλήγμα για τους σοσιαλιστές, οι οποίοι δεν πήραν ούτε το 2% των ψήφων.

Η προεκλογική εκστρατεία επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η εκτόξευση των τιμών των καθημερινών αγαθών έχει καταστήσει το κόστος ζωής το ζήτημα που αποτελεί τη συντριπτική προτεραιότητα των ψηφοφόρων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών σε δύο στάδια θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία η Λεπέν λέει ότι θέλει να μεταρρυθμίσει ριζικά.

Έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να αποχωρήσει από την κοινή στρατιωτική διοίκηση της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Ο Μακρόν δήλωσε την Κυριακή: «Θέλω μια Γαλλία που τοποθετεί τον εαυτό της σε μια ισχυρή Ευρώπη, που συνεχίζει να δημιουργεί συμμαχίες με τις δημοκρατίες του κόσμου για να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

«Όχι μια Γαλλία που, μόλις βγει από την Ευρώπη, θα έχει ως συμμάχους μόνο τη διεθνή συμμαχία των λαϊκιστών και των ξενοφοβικών. Δεν είμαστε εμείς αυτοί».

Από Mathieu Pollet | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό