ΓΕΕΘΑ: Υπογράφηκε η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας

ΓΕΕΘΑ: Υπογράφηκε η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υποδέχθηκε, σήμερα, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, τον αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας στρατηγό Τιερί Μπουρκάρντ στο ΓΕΕΘΑ. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως ανακοινώθηκε, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, σε συνέχεια και ανταπόδοση της επίσκεψης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Γαλλία τον Οκτώβριο 2021.

Πριν μεταβεί στο στρατόπεδο «Παπάγου» για την επίσημη υποδοχή και συνάντησή του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας της Γαλλίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

Στη συνάντηση με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, συζητήθηκαν η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο στην Βόρεια Αφρική και στο Σαχέλ, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ που θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο στην Μαδρίτη, καθώς η «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να παρουσιαστεί τον Μάρτιο.

Ιδιαίτερη μνεία, προστίθεται στην ανακοίνωση, έγινε στην πρόσφατη υποδοχή των έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και στην προμήθεια των φρεγατών Belh@rra, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προάγοντας τον ρόλο της χώρας μας ως προς την διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, οι δύο αρχηγοί υπέγραψαν το κείμενο «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας», σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην ‘Αμυνα και την Ασφάλεια» που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Το συγκεκριμένο κείμενο καθορίζει και εξειδικεύει την υλοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας στους τομείς των επιχειρήσεων, της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολών του διαστήματος, της κυβερνοασφάλειας, των πληροφοριών, της συνεκπαιδεύσης μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και σε ό,τι αφορά στην συνεργασία μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Επιπλέον, περιλαμβάνει προβλέψεις που αφορούν στην συνεργασία για τον μελλοντικό προσδιορισμό επιπρόσθετων απαιτήσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διαλειτουργικότητας, αμοιβαίας χρήσης υποδομών, διοίκησης και ελέγχου, καθώς και στρατηγικής επικοινωνίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και των εταιρικών σχημάτων και συνεργασιών που συμμετέχουν οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υπογραφή του κειμένου «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» αποτελεί το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ και Επιτελείου Άμυνας αντίστοιχα και της εν συνεχεία ανάθεσης έργου στα υφιστάμενα κλιμάκια – δηλαδή τον Στρατό Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή κοινή πρόθεση των δύο αρχηγών ως προς την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεών τους στον ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες ως εγγυήτριες της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό