Για τη συνδεδεμένη των βοοειδών πρώτη αλλαγή στο στρατηγικό ΚΑΠ

Για τη συνδεδεμένη των βοοειδών πρώτη αλλαγή στο στρατηγικό ΚΑΠ

Παραδοχή λάθους και διαβεβαίωση για αντικατάσταση της πρότασης για κατανομή της συνδεμένης ενίσχυσης στο βόειο κρέας έδωσε στις ενώσεις κτηνοτρόφων η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια συνάντησης που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου στην πλατεία Βάθη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό «να ενημερώνεται μόλις χθες για το περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης όσον αφορά στην συνδεδεμένη του βόειου κρέατος» με τις συζητήσεις τώρα να κατευθύνονται στην αναζήτηση φόρμουλας ώστε να δοθεί ενίσχυση κοντά στα 200 ευρώ ανά γέννα από 40 ευρώ που περιλαμβάνει αυτήν την στιγμή το ελληνικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Όπως μεταφέρουν στην Agrenda και το Agronews ο Νίκος Δημόπουλος (ΑΜΘ) και η Άννα Μόσχου (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς – ΣΕΚ) το υπουργείο υποστήριξε πως έλαβε υπ’ όψιν του στοιχεία θηλασμού από τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, αποδίδοντας τη μεγάλη απόκλιση από τα 150 ευρώ ανά γέννα που πληρώνονται στην τρέχουσα ΚΑΠ οι αγελαδοτρόφοι.

Στη μονόωρη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του ΣΕΚ και της ΠΕΚ, συμφωνήθηκε μια επόμενη σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να διαμορφωθεί η νέα πρόταση της χώρας προς την Κομισιόν. Να σημειωθεί ωστόσο ότι η αντικατάσταση του στρατηγικού σχεδίου δεν είναι απλή υπόθεση, με το ζήτημα να απέχει από το να θεωρείται λήξαν.

Βασική διεκδίκηση των κτηνοτρόφων που εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκονται στα κάγκελα εξαιτίας αυτής της «απαράδεκτης» όπως την χαρακτηρίζουν πρότασης, είναι να διαμορφωθεί μέσω ουσιαστικής διαβούλευσης ένα σχέδιο που να στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία. «Τα 250 ευρώ στους παχυντές είναι κόκκινη γραμμή για εμάς» αναφέρει ο Νίκος Δημόπουλος, με την Άννα Μόσχου να αναφέρει από την πλευρά της πως ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή, είναι τα ποσά της συνδεδεμένης να κατευθυνθούν προς τα ελληνικά μοσχάρια.

Στις συγκεκριμένες προτάσεις που θα παρουσιάσουν οι κτηνοτρόφοι στην επόμενη συνάντησή τους με το υπουργείο, θα συζητηθούν και συγκεκριμένες ρήτρες, ώστε να μην αναπτυχθούν στρεβλώσεις στη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης. Μια εξ αυτών των δικλείδων ασφαλείας, έχει να κάνει με τις δηλώσεις θανάτου, που δεν θα μπορούν να παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τις δηλώσεις γέννας που θα έχουν προηγηθεί.

 

Οι προτάσεις των κτηνοτρόφων για τη συνδεδεμένη στο βόειο κρέας:

ΜΕΤΡΟ Α (Επιδότηση γεννήσεων ελληνικών μοσχαριών)

ΠΡΟΤΑΣΗ 

Θηλυκά βοοειδή ηλικίας 20 μηνών έως 14 ετών που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Προτεινόμενο ποσό ενίσχυσης : 200 ευρώ ανά ζώο.

Το προτεινόμενο στο Στρατηγικό Σχέδιο κάτω όριο των 18 μηνών είναι, με βάση την φυσιολογία των βοοειδών, μη παραδεκτό  διότι ουσιαστικά προϋποθέτει ότι η σύλληψη γίνεται στους 9 μήνες. Το (πάνω) όριο των 14 ετών θεωρείται αναγκαίο για μία μεταβατική περίοδο (διάρκεια της νέας ΚΑΠ, έως ότου αποδώσει το μέτρο για την στήριξη των μοσχίδων) διότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη ζώων στην εγχώρια κρεατοπαραγωγή.

 

ΜΕΤΡΟ Β (Επιδότηση ζώων αντικατάστασης – θηλυκές μοσχίδες)

ΠΡΟΤΑΣΗ   

Θηλυκά βοοειδή αναπαραγωγής τα οποία στο έτος ενίσχυσης γίνονται 20 μηνών. Ποσό ενίσχυσης : 500 ευρώ για όλα τα ζώα, επιπλέον 200 ευρώ για τα ζώα αναγνωρισμένων κρεατοπαραγωγικών ελληνικών φυλών (Ελληνική Κόκκινη και Ελληνική Ξανθόχρωμη φυλή). 

Στόχος : Η αύξηση της  ελληνικής παραγωγής βόειου κρέατος, μέσω της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ήτοι των ζώων αναπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι τα θηλυκά αντικατάστασης είναι ζωικό κεφάλαιο που αυξάνει τα έξοδα της μονάδας, γιατί αργεί η συνεισφορά του στην παραγωγή και πώληση του μοσχαριού, 20-22 μήνες ολοκλήρωση της ανάπτυξης του θηλυκού, 9 μήνες επιτυχημένη εγκυμοσύνη  – πετυχημένη γέννα , 5-6 μηνών ο απογαλακτισμός του μοσχαριού και η πώληση του σε Έλληνα παχυντή (Υπογραμμίζεται η θνησιμότητα των μικρών μόσχων ηλικίας από 0-2 μηνών σε σταβλιζόμενες συνθήκες στο 10% και στην ελεύθερη βόσκηση  το ποσοστό διπλασιάζεται στο 20%, γιατί είναι υψηλού κινδύνου. Γι ΄αυτό και δεν λαμβάνουν ζωικές μονάδες τα μοσχάρια ηλικίας 0-2 μηνών.

 

ΜΕΤΡΟ Γ

ΠΡΟΤΑΣΗ 

Επιδότηση παραγωγής κρέατος 

Ενίσχυση με 200€/ζώο των αρσενικών και θηλυκών μοσχαριών των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευση τους και σφάζονται μέχρι 14 μηνών.

Ενίσχυση με 250 €/ζώο των αρσενικών και θηλυκών μοσχαριών των αγελαδοτρόφων που γεννιούνται και μένουν στην εκμετάλλευση τους  και σφάζονται από 14 μέχρι 24 μηνών.

Ενίσχυση των παχυντών με 50€/ζώο για τα μοσχάρια που έχουν γεννηθεί μόνο στην Ελλάδα και σφάζονται από 14 έως 24 μηνών και διατηρούνται στη μονάδα τουλάχιστον 5 μήνες πριν τη σφαγή , ώστε να υπάρχει «σημαντικό κίνητρο» για να αγοράζουν τα ελληνικά μοσχάρια και να μην εισάγουν από το εξωτερικό.

Αποκλείονται  από κάθε ενίσχυση τα εισαγόμενα μοσχάρια από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες.

Παραγωγοί οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στα ειδικά δικαιώματα χωρίς βοσκότοπο, να επιδοτηθούν μέσα από τα νέα δικαιώματα.

Σκοπός του μέτρου είναι:  η στήριξη της παραγωγής ελληνικών ζώων, η ανανέωση (σε συνδυασμό με το Μέτρο Β) των ελληνικών κοπαδιών με την απομάκρυνση ζώων και η στήριξη της διάθεσης ελληνικού βόειου κρέατος στην αγορά.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την συνάντηση:

«Στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και διαβούλευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με τις αλλαγές και προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη των ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των παραγωγών υπέβαλλαν σειρά προτάσεων και ενημέρωσαν για τα προβλήματα του κλάδου τους, όπως το μέλλον των επιδοτήσεων βάσει των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Ο ΥφΑΑΤ αφού επιβεβαίωσε τη στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο, επανέλαβε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους παραγωγούς και τόνισε πως θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ενίσχυσης της κτηνοτροφίας.

Τέλος, ζήτησε την άμεση προετοιμασία, προς αξιολόγηση από το ΥΠΑΑΤ, σχετικών προτάσεων».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας:

«Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στην αγελαδοτροφία γαλακτοπαραγωγής και την βοοτροφία κρεοπαραγωγής, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Κώστα Μπαγινέτα με τον πρόεδρο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλία Κοτόπουλο.  

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από την ΕΦΧΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Τάκης Πεβερέτος, ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος συνεταιρισμού Καστοριάς κι αντιπρόεδρος ΣΕΚ, η Άννα Μόσχου, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚ κι επικεφαλής της ομάδας Κόκκινης Φυλής, η Ελπίδα Σιδηροπούλου, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Σερρών, από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, ο Νίκος Δημόπουλος από το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενώ παρών ήταν κι ο αντιπρόεδρος ΣΕΚ, Χρήστος Τσομπάνος.

 

Ανάγκη στήριξης του τομέα της βοοτροφίας – αγελαδοτροφίας

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν την ανάγκη ο τομέας να στηριχθεί, εφόσον η Ελλάδα είναι ελλειμματική σε γάλα και κρέας και ζήτησαν θεσμικές βελτιώσεις στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων. Οι παραγωγοί γάλακτος και κρέατος μπορούν να παίρνουν έως τρεις επιδοτήσεις ενώ ξεχωριστό καθεστώς θα ισχύσει για τους παχυντές κρέατος.

Από την πλευρά του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμου Κεδίκογλου επισημάνθηκε το πλαίσιο για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ως προς τις γέννες, την πάχυνση εντός 6 μηνών και το σφάγιο ζώο μετά τον 1,5 χρόνο αλλά και για την πάχυνση στους εισαγωγείς. 

Ο αρμόδιος υφυπουργός για την Κτηνοτροφία, Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συμβάλλει στη βελτίωση του στρατηγικού σχεδίου αλλά και στην πάταξη των ελληνοποιήσεων και τον εξορθολογισμό της αγοράς. 

 

Το ύψος των ενισχύσεων

Γέννα, στο παρελθόν ήταν στα 170-180 ευρώ, μειώθηκε στα 155 -160 ευρώ, η αρχική πρόταση ήταν κοντά στα 40 ευρώ και τώρα πάει στα 140 ευρώ.

Για εκτροφή 6-7 μηνών  η ενίσχυση ανέρχεται κοντά στα 200 ευρώ

Για πάνω από 14-15 μηνών σφάγιο 200 -250 ευρώ

Τα ζώα πάχυνσης εισαγόμενα μετά τους  5-6 μήνες ελληνικής εκτροφής θα παίρνουν από 200 έως 250 ευρώ

 

Συνάντηση με Κωστή Μπαγινέτα με Ηλία Κοτόπουλου

Σε τετ – α – τετ συνάντηση, που ακολούθησε του προέδρου της ΕΦΧΕ με τον γενικό γραμματέα, Κώστα Μπαγινέτα ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος ζήτησε να διευθετηθεί το θέμα των ειδικών δικαιωμάτων και να υπάρξει συνολική στρατηγική για τους παραγωγούς γάλακτος, που έχουν πιεστεί τριπλά  από την πανδημία, τις χαμηλές τιμές στην αγορά, την ιλιγγιώδη άνοδο των ζωοτροφών και τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας το θέμα των ελληνοποιήσεων, που στρεβλώνει την αγορά.

Ο κ. Μπαγινέτας υποστήριξε πως με την τριπλή ενίσχυση και με το πιστοποιητικό από σφαγείο, οι παραγωγοί γάλακτος μπορούν να έχουν σημαντική βοήθεια ως προς το κόστος εκτροφής ενώ με το πιστοποιητικό σφαγής θα εξορθολογιστεί η αγορά.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει αρκετά θετικά σημεία κι επιλύει κάποια προβλήματα ετών αλλά θα υπάρξουν και παραγωγοί, που, αν δεν προσέξουν, θα δουν μειώσεις.  Η αγορά γάλακτος έχει πιεστεί, οι ζωοτροφές γνωρίζουν ιλιγγιώδη αύξηση κι οι τιμές των προϊόντων είναι καθηλωμένες για τον παραγωγό. Μετά από καιρό, όμως, αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ΕΦΧΕ επιθυμεί να συμβάλλει στον διάλογο, που έχει ξεκινήσει, για να επιλυθούν διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και να υπάρξει στρατηγική για το παρόν και το μέλλον της  γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας», σημείωσε ο κ. Κοτόπουλος σε δηλώσεις του έξω από τα γραφεία του ΥΠΑΑΤ».

AgroNews/ Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό