Γιατρός κατέρρευσε μπροστά στις κάμερες έξω από το νοσοκομείο στη Λάρισα

Γιατρός κατέρρευσε μπροστά στις κάμερες έξω από το νοσοκομείο στη Λάρισα

Η εικόνα του γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, Γιάννη Γκαμπράνη, να καταρρέει μπροστά στις κάμερες, αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητας που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας, εξ αιτίας της πανδημίας των ανεμβολίαστων. Τα νοσοκομεία της Λάρισας έχουν φθάσει στα όριά τους και απειλούνται -όπως ο γιατρός- με κατάρρευση.

Η Λάρισα -μετά την Αθήνα (με 1329 κρούσματα χθες) και τη Θεσσαλονίκη (με 1108 κρούσματα)- παραμένει στο κόκκινο με 514 νέους ασθενείς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Παρόλα αυτά, οι πολίτες της Λάρισας παραμένουν αμετανόητοι ως προς τους εμβολιασμούς: Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα με μόλις 1 στους 2 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί, (πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 49,4% του πληθυσμού).

Και οι ανεμβολίαστοι, οι πιο ευάλωττοι στην πανδημία, προκαλούν ασφυκτική πίεση το σύστημα Υγείας, καθώς ξεπερνούν το 85% των νοσηλευομένων. Η Λάρισα είναι η πλέον επιβαρυμένη από τον κορονοϊό περιοχή της χώρας.

 

Τρεις μέρες άυπνος με 70 βαριά περιστατικά κορονοϊού

Ο Διευθυντής της Α’ Παθολογικής COVID, γιατρός Γιάννης Γκαμπράνης, όπως και οι συνάδελφοί του, αυτή ακριβώς την πραγματικότητα καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν.

Επί τρεις ολόκληρες ημέρες βρισκόταν συνεχώς στο νοσοκομείο και εργαζόταν χωρίς να σταματήσει λεπτό. Ένας γιατρός με τη βοήθεια δύο ειδικευομένων για να φροντίσει πάνω από 70 βαριά περιστατικά με κορονοϊό, τα οποία μάλιστα βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

“Η κόπωσή μου είναι τεράστια” είπε λίγο πριν εξαντληθεί και κρατηθεί από τους συναδέλφους του για να μην πέσει:

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, Νίκος Νταφούλης, η κατάσταση και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι απελπιστική. Η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία του πιο επιβαρυμένου με κρούσματα κορονοϊού νομού, είναι ασφυκτική.

 

Καθημερινά στα επείγοντα 100 ασθενείς με κορονοϊό

Δεν υπάρχει κανένα κρεβάτι στις απλές κλινικές και στη ΜΕΘ, ενώ καθημερινά στα επείγοντα πηγαίνουν περίπου 100 ασθενείς με κορονοϊό, από τους οποίους οι 25 έχουν ανάγκη νοσηλείας.

Την ίδια στιγμή ανάγκη νοσηλείας έχουν καθημερινά και περίπου 35 με 40 ασθενείς non covid, με βαριά νοσήματα, πολλοί εκ των οποίων χρειάζονται και άμεσα χειρουργείο.

Με βάση αυτή την πραγματικότητα και με δεδομένο ότι η πληρότητα των κλινών COVID αγγίζει το 100% στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να διασφαλίσει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασθενών με COVID αλλά και άλλες παθήσεις, ενώ εάν η υψηλή προσέλευση περιστατικών συνεχιστεί, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε λειτουργικές αλλαγές, με μείωση των τακτικών χειρουργείων προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις για τα περιστατικά COVID.

Με άλλη τροπολογία, το υπουργείο έδωσε κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ (250 ευρώ αμοιβή εφημεριακού έργου).

Net-Time

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό