Γιώργος Μαυρίδης –Κοίτα Με Γλυκιά Μου Αγάπη

Γιώργος Μαυρίδης –Κοίτα Με Γλυκιά Μου Αγάπη

Παραδοσιακό Δράμας

Ο Γιώργος Μαυρίδης είναι μουσικός με καταγωγή από την Δράμα. Είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την αφοσίωση του στην μελέτη και προβολή της παραδοσιακής μουσικής του τόπου του και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μουσικές ζυγιές και μικρά σχήματα 2-3 ατόμωνστήνειγλέντια στα οποία η συμμετοχή του κόσμου με το τραγούδι και τον χορόαπογειώνουν τιςβραδιές. Η εμπιστοσύνη στην δωρικότητα και το αρχέγονοηχόχρωμα των παραδοσιακώνοργάνων φέρνει στο σήμερα κάτι από τον παλαιό ήχο. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικόγνώρισμα είναι ο ιδιαίτερος συντονισμός της φωνής του με την λύρα, η απόδοση πολλώνκαθιστικών τραγουδιών στα γλέντια, η ένταση και η δύναμη των γλεντιών.

Είναι λυράρης και τραγουδιστής, οργανοποιός αλλά και συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής.Έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τα παραδοσιακά όργανα και τις μουσικές αυτές σεθεατρικές παραστάσεις και έχει βρεθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρουσυμμετέχονταςως λυράρης σε θεατρικές παραγωγές. Το 2020 ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τα παραδοσιακάόργανα σε συνθέσεις ηλεκτρονικής μουσικής για το θέατρο. Παράδειγμα είναι ο πρώτοςτου δίσκος με τίτλο “ The God That Comes”,στον οποίο η λύρα της Θράκης εναρμονίζεταιμε αναλογικά synthesizer, noise και μελωδίες εμπνευσμένες από την παραδοσιακήμουσική της Ελλάδας.

Το τραγούδι “Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη” είναι παραδοσιακό από την περιοχή τηςΔράμας.Είναι ίσως το πιο αγαπημένο και γνωστό τραγούδι στο πανελλήνιο, χορεύεται στον ρυθμότης τοπικής χασαπιάς και παίζεται σε όλα τα γλέντια με λύρες, νταϊρέ και γκάιντες. Ηχαρακτηριστική μελωδία του και ο έντονος ρυθμός το κάνουν αμέσως αγαπητό ακόμα καισε ανθρώπους που έρχονται πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική της Δράμας. Θαμπορούσαμε να πούμε ότι πλέον αποτελεί τον ύμνο τηςπαραδοσιακής μουσικής τηςΔράμας.

Δείτε το MusicVide στο YouTube:

 

ΣΤΙΧΟΙ 

Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη κοίτα με γλυκιά

Κοίτα με κοίτα πρώτη μου αγάπη σήμερα είμαι εδώ (δις)

 

Σήμερα είμαι εδώ αγάπη σήμερα είμαι εδώ

Σήμερα είμαι αύριο δεν είμαι θα πάω στην πόλ (δις)

 

Θα πάω στην πόλη αγάπη θα πάω στην πόλη

Θα πάω στην πόλη πρώτη μου αγάπη τι να σου φέρω (δις)

 

Φέρε μου να πιω αγάπη φέρε μου να πιω

Φέρε μου φέρε πικρό φαρμάκι να φαρμακωθώ (δις)

 

Να φαρμακωθώ αγάπη να φαρμακωθώ

Να φαρμακωθώ πρώτη μου αγάπη για να χαίρονται (δις)

 

Για να χαίρονται αγάπη για να χαίρονται

δικοί σου φίλοι πρώτη μου αγάπη δικοί μου εχθροί (δις)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό