Γυμνάσιο Φερών: Επίσκεψη στο Ζωγράφειο Σχολείο της Κωνσταντινούπολης (photos)

Γυμνάσιο Φερών: Επίσκεψη στο Ζωγράφειο Σχολείο της Κωνσταντινούπολης (photos)

Η καρδιά του Ελληνισμού της Πόλης χτυπά στα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, των οποίων η ιστορική πορεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία των Ρωμιών. Ένα από αυτά και το Ζωγράφειο σχολείο, το οποίο συμπεριελάβαμε κατά την επίσκεψή μας στην Πόλη των πόλεων. Στεγασμένο σ’ ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά κτίριο του 19ου αι. , το Ζωγράφειο δεν υπολείπεται σε σύγχρονες υποδομές και τεχνολογικά εποπτικά μέσα.
Αν και η «ψυχή» του ιστορικού αυτού σχολείου, ο διευθυντής κ. Δεμιρτζόγλου απουσίαζε, η εγκάρδια και φιλόξενη υποδοχή της γραμματέως κ. Ζωής Τουράτσογλου, της συναδέλφου καθηγήτριας της Γαλλικής γλώσσας, κ. Ελισάβετ Τσιρανιδου
αλλά και της κ. Sunay Kilicarslan, Τουρκάλας Υποδιευθύντριας, μάς έδωσε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στο ιστορικό του κτίριο και να γνωρίσουμε από κοντά την ιστορία του, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού της Πόλης. Υπόσχεση και των δυο πλευρών ο σχεδιασμός μιας μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δυο σχολείων.
Η σκέψη και η υποστήριξή μας θα είναι πάντα μαζί σας!
«Το Ζωγράφειο Λύκειο ή Ζωγράφειο Γυμνάσιο-Λύκειο και επίσημα Ζωγράφειον Λύκειον ή Ζωγράφειον Γυμνάσιον-Λύκειον, (τουρκικά: Özel Zoğrafyon Rum Lisesi) είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα. Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης, η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ένας έρανος για να χτιστεί ένα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.
Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθιση και πάντα πάνω από 450 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 650. Σήμερα το δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 54 μαθητές και 18 εκπαιδευτικούς.
Διευθυντής του σχολείου είναι ο κ. Γ. Δεμιρτζόγλου»
 
Πηγή: FB-konstantina Karakiriou
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό