Η ΑΕΚ επέστρεψε σπίτι της

Η ΑΕΚ επέστρεψε σπίτι της

Η ΑΕΚ επέστρεψε σπίτι της. Επέστρεψε εκεί όπου ανήκει. Επέστρεψε εκεί από όπου δεν είχε φύγει ουσιαστικά ποτέ.

Τα θυρανοίξια της OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια πέρασαν στην ιστορία και η οικογένεια της ΑΕΚ γιορτάζει αυτό που κάποτε έμοιαζε άπιαστο όνειρο, αλλά μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία έγινε απτή πραγματικότητα.

Τα χρόνια της δεύτερης προσφυγής τελείωσαν. Η οικογένεια της ΑΕΚ το βροντοφώναξε και το γιόρτασε με μία λαμπρή εκδήλωση, στην οποία ενώθηκαν τα πάντα: οι θύμησες της σκληρής προσφυγιάς, το μεγαλείο του προσφυγικού Ελληνισμού με τη νέα ζωή που δημιούργησε στη μητέρα Ελλάδα, το θαύμα της ΑΕΚ που πριν από σχεδόν έναν αιώνα δημιουργήθηκε για να αποτελέσει το πιο λαμπρό αθλητικό σύμβολο της προσφυγιάς. Όλα ήταν εκεί: το παρόν και το μέλλον, η ιστορία και τα όνειρα, η μνήμη και η ελπίδα.

Κεντρικό πρόσωπο, βέβαια, ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψε ούτε δευτερόλεπτο να μάχεται, να οραματίζεται, να πιστεύει στη μεγάλη επιστροφή και να ξεπερνά κάθε μικρό και μεγάλο εμπόδιο. Ηταν η βραδιά και της προσωπικής του δικαίωσης και ο κόσμος της ΑΕΚ τον ευχαρίστησε με πολύ θερμές συλλογικές αλλά και ατομικές εκδηλώσεις αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και αυτός που έκοψε την «κορδέλα της νίκης», πλαισιωμένος από τους εκπροσώπους του Πέρα Κλουμπ της Πόλης, από τα παιδιά της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας της ΠΑΕ αλλά και από τους εκπροσώπους μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων με τις παραδοσιακές στολές και τα λάβαρα της καταγωγής τους.

Γεμάτο από 32 χιλιάδες κόσμο το νέο παλάτι της ΑΕΚ, γιόρτασε την πρώτη μέρα της ζωής του όπως άρμοζε στην περίσταση. Η μεγάλη βραδιά άρχισε με αγιασμό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ και τη σκυτάλη πήραν οι δημοφιλείς ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου και Ναταλία Δραγούμη που επωμίστηκαν την παρουσίαση της βραδιάς και την έφεραν εις πέρας με τρόπο μοναδικό.

Ο κόσμος της ΑΕΚ αποθέωσε πρώτον από όλους τον τεράστιο Κώστα Νεστορίδη που με τη βοήθεια των δύο γιων του εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και παρέδωσε μια ιστορική φανέλα από τα χρόνια της ένδοξης καριέρας του σε έναν μικρό φίλο της ΑΕΚ, σε μια κίνηση συμβολισμού της συνέχειας από το λαμπρό παρελθόν στο ελπιδοφόρο μέλλον. Ήταν μια πολύ δυνατή στιγμή, με τον 92χρονο «Νέστορα» να συγκινείται, να συγκινεί και να ξυπνά μνήμες στους πιο παλιούς.

Η βραδιά ήταν γεμάτη εκπλήξεις. Το happening με τον… γίγαντα «Ρουμπάπα», τα 3D animation, τα ατέλειωτα «παιχνίδια» των λέιζερ πρόσφεραν μαγικές στιγμές και αισθήσεις. Η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων πρόσφερε τη δική της πινελιά λάμψης στην εκδήλωση. Οι Αμαζόνες της ΑΕΚ εντυπωσίασαν με τη δική τους μοναδική παράσταση. Και βέβαια, οι αδερφοί Τσαχουρίδη συγκίνησαν με τον Ύμνο της ΑΕΚ, αλλά με το εμβληματικό τραγούδι στα ποντιακά «Σα ξένα είμαι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος». Το ίδιο κι ακόμα περισσότερο συγκίνησε ο μοναδικός Παντελής Θαλασσινός όταν τραγούδησε το αγαπημένο «Φανέλα με Δικέφαλο».

Αλλά η συγκίνηση δεν ξεχείλισε μόνο σε αυτές τις στιγμές. Τα βίντεο με τις αναφορές στην εθνική συμφορά πριν από έναν αιώνα, τα βίντεο με τους δικούς μας ανθρώπους που έφυγαν πριν προλάβουν να δουν την ΑΕΚ να επιστρέφει σπίτι της, αλλά και αυτά με τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας της ομάδας έκαναν χιλιάδες μάτια να δακρύσουν. Το εντυπωσιακό δρώμενο 300 χορευτών που αναπαρέστησε το «Ταξίδι της Προσφυγιάς» ήταν μία ακόμα στιγμή που θα θυμούνται όσοι έζησαν τη μεγάλη βραδιά.

Η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε ακόμα περισσότερο όταν έγινε η αναφορά στον τεράστιο αλλά, δυστυχώς, απόντα για λόγους υγείας Μίμης Παπαϊωάννου και όταν παρέλασαν στον αγωνιστικό χώρο μερικοί από τους κορυφαίους της ιστορίας της ΑΕΚ που μεγαλούργησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια: Κώστας Νεστορίδης, Αντώνης Παραγιός, Ανδρέας Σταματιάδης, Κώστας Νικολαϊδης, Γιώργος Καραφέσκος, Γιώργος Κεφαλίδης, Νίκος Σταθόπουλος, Λάκης Νικολάου, Θωμάς Μαύρος, Χρήστος Αρδίζογλου, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Γιώργος Κούτουλας, Ντανιέλ Μπατίστα, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Βασίλης Δημητριάδης, Χρήστος Κωστής, Ηλίας Ατματσίδης, Μιχάλης Κασάπης, Ντέμης Νικολαϊδης.

Με την ευλογία του Πατριάρχη

Την ευλογία και τις ευχές του για νέο σπίτι της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως έδωσε μέσω βίντεο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το μήνυμά του ήταν το εξής:

«Αγαπητοί φίλαθλοι, υποστηρικτές της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως.
Με πολλή χαρά αποδεχθήκαμε την πρόσκληση της διοικήσεως της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως να απευθύνουμε χαιρετισμό κατά τη σημερινή ιστορική στιγμή των εγκαινίων του νέου σταδίου της ΑΕΚ μετά των λοιπών περί αυτό αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, το οποίο ονομάζεται Αγία Σοφία σε μία σαφή συμβολική υπενθύμιση των ακατάλυτων δεσμών της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως με την Πόλη των πόλεων, το ιστορικό και διαχρονικό πνευματικό κέντρο της Ρωμιοσύνης.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά την ίδρυση του ιστορικού τούτου συλλόγου στο Πέραν της Πόλεως και την μετά ταύτα με την μεταφύτευσή του στην Αθήνα, έναν από τους τόπους καταφυγής των Μικρασιατών προσφύγων μετά τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες πατρίδες, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Ένα εμβληματικό χώρο που είναι θεμελιωμένος επάνω σε ασβεστες μνήμες και αντανακλά το αγωνιστικό φρόνημα και την επιθυμία για πρόοδο και επιτυχία που διέκριναν πάντοτε τον Προσφυγικό Ελληνισμό.

Είναι σημαντικό το γεγονός πως τα εγκαίνια του γηπέδου γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρώες εστίες τους στη Μικρά Ασία, στην Καππαδοκία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Και βρέθηκαν εμπερίστατοι στη μητροπολιτική Ελλάδα του περασμένου αιώνα, προσπαθώντας να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως πάντοτε συμβαίνει στους ξεριζωμένους.

Παρά τα οδυνηρά αυτά συμβάντα, οι πρόσφυγες προπάτορές σας δεν χάθηκαν, δεν απέτυχαν στο όραμα μιας νέας ζωής, έστω και μακριά από τα χώματα της γης των προγόνων τους. Κατάφεραν διατηρώντας όλα τα στοιχεία της παράδοσης που μετέφεραν από τις γενέτειρές τους να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους στο Χριστό, την αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως τη νοσταλγία για ό,τι τους θύμιζε τον τόπο τους. Οι πρόσφυγες συνέχισαν να γράφουν ιστορία, αλλάζοντας σελίδα στο βιβλίο της ζωής τους, χωρίς όμως να ξεχάσουν ποτέ τις ρίζες τους.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό της συνεχόμενης ιστορικής πορείας εντάσσονται και τα εγκαίνια του σημαντικού τούτου χώρου που θα στεγάσει όχι απλώς μία αθλητική ομάδα, αλλά όπως έχουμε πει στο παρελθόν, μία Ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή να εξαλείψει.

Επαναλαμβάνουμε ό,τι ακριβώς είχαμε αναφέρει με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 80 ετών από την ίδρυση της ιστορικής σας ομάδος ότι «η ΑΕΚ είναι κυρίως ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν, ενθουσιάζουν, χαρίζουν χαρά.

Επευλογούμε λοιπόν το μεγάλο τούτο έργο, ευχόμενοι από της ιεράς καθεδρας της πόλεως στην οποία γεννήθηκε η ΑΕΚ, το στάδιο αυτό να καταστεί πεδίον δόξης λαμπρόν, όπου οι επιτυχίες θα συνεχίσουν να καταγράφονται και να προσμετρώνται σε αυτές από το ιστορικό παρελθόν -και κυρίως να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος που διέκρινε πάντοτε τους Κωνσταντινουπολίτες, καθώς και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και γενικότερα για την Αθήνα.

Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για το ποδόσφαιρο, για τον αθλητισμό, για το αθλητικό ιδεώδες».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον εμβληματικό ποντιακό Πυρρίχιο. Εξήντα πυρριχιστές μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και πρόσφεραν στην εκδήλωση ένα φινάλε δυνατό, συγκινητικό αλλά και εντυπωσιακό, πριν αναλάβει δράση ο dj, δίνοντας το σύνθημα για ένα ολονύχτιο πάρτι, την ώρα που τα πυροτεχνήματα φώτιζαν και έδιναν χρώμα στον ουρανό της Νέας Φιλαδέλφειας.

Έτσι θα ζει πια η πόλη. Έτσι θα ζει πια η ΑΕΚ. Στο σπίτι της, στο άντρο της, εκεί όπου ανήκει. Η γιορτή δεν τελείωσε. Η γιορτή τώρα αρχίζει. Ας απολαύσουμε το νέο μας μέλλον!

aekfc.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό