Η αναγκαιότητα της Ειρηνικής Επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Κρατών

Η αναγκαιότητα της Ειρηνικής Επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Κρατών

Η αναγκαιότητα της Ειρηνικής Επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Κρατών

Οι άνθρωποι που έχουν πάρει όπλα δεν θα επιτύχουν ποτέ την ευημερία (Nelson Mandela)

Πόλεμοι, απειλές, ένοπλες συγκρούσεις, βία, θάνατος χιλιάδων αμάχων………. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να αποτραπούν οι μελλοντικοί πόλεμοι και για να υπάρξει μια οικουμενική ειρήνη και συνύπαρξη όλων των λαών, ιδρύθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε). Ο πρωταρχικός ρόλος του Ο.Η.Ε είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, η συνεργασία μεταξύ των Εθνών και η ειρηνική επίλυση των διεθνών κρίσεων και η προώθηση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στις 26 Ιουνίου του 1945 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στον Άγιο Φραγκίσκο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και μέσα σε αυτό προβλέφθηκαν οι υποχρεώσεις των Κρατών για την διασφάλıση της Παγκόσμιας Ειρήνης. Ένα από τα μέσα που προβλέπεται στον Χάρτη για την επίτευξη του σκοπού αυτού, είναι η λήψη μέτρων για τη διευθέτηση ή τον διακανονισμό διεθνών διαφορών ή των καταστάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατάραξη της ειρήνης (Άρθρο 1 παρ. 1). Επίσης στο Άρθρο 2 παρ. 3 υπάρχει η υποχρέωση των Κρατών να διευθετούν με ειρηνικά μέσα τις διαφορές τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργείται κίνδυνος για τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη. Τέλος στο άρθρο 33 εξειδικεύεται η γενική υποχρέωση των κρατών το οποίο προβλέπει ότι σε κάθε διαφορά, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να προσπαθήσουν να την επιλύσουν με διαπραγματεύσεις, με έρευνα, με μεσολάβηση, με συνδιαλλαγή, με διαιτησία, με δικαστικό διακανονισμό, με προσφυγή σε περιφερειακούς οργανισμούς ή συμφωνίες ή με άλλα ειρηνικά μέσα της εκλογής τους.

Το διεθνές δίκαιο επιβάλλει στα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους με ειρηνικά μέσα, με ειρηνική διευθέτηση διαφορών και πάνω απόλα με διάλογο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η διεθνής ειρήνη αλλά και όλη η ανθρωπότητα. Όλα τα Κράτη πρέπει να έχουν ως βάση το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Από την άλλη, οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των κρατών σίγουρα θα βοηθούσαν στην επίλυση των προβλημάτων και των διαφωνιών αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται εκ μέρους των συμβαλλομένων μερών, καλή πίστη και καλή θέληση. Ο σεβασμός της ειρηνικής συμβίωσης, η προώθηση του διαλόγου, ο σεβασμός των διαφορετικών θρησκειών ή εθνοτήτων ή πολιτισμών, οι αρχές της καλής γειτονίας, είναι από τα βασικά αναγκαία δημοκρατικά εργαλεία για την ειρηνική επίλυση διμερών ή πολυμερών διαφορών.

Τέλος είναι αδιανόητο να βλέπουμε εν έτη 2022 την χρήση βίας και στρατιωτικής δύναμης και να παρακολουθούμε την καταστροφή της ανθρωπότητας από την ίδια την ανθρωπότητα. Όλα τα Κράτη πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και τις δικαστικές αποφάσεις. Μόνο με σεβασμό και αποδοχή της αρμονικής συμβίωσης και χωρίς βίαιες αντιπαραθέσεις, θα υπάρχει η διεθνής ειρήνη και η ευημερία των Λαών.

ΜΕΜΕΤ ΝΤΕΝΙΖ –  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ

* ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΔΠΘ

* ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΠΘ

* ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΠΘ

* ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΔΠΘ

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό