Η Έλενα Κουντουρά συμμετέχει στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια «Women on Boards»

Η Έλενα Κουντουρά συμμετέχει στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια «Women on Boards»

Η Έλενα Κουντουρά συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή Οδηγία ενίσχυσης της ισότητας των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια «Women on Boards»

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έλενα Κουντουρά θα συμμετέχει ως εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας The Left στους τριλόγους των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Συμβουλίου για την  υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας Women on Boards, που προβλέπει την υποχρέωση ορισμού ποσοτικού στόχου εκπροσώπησης τουλάχιστον 40% των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών στην ΕΕ.

Η Οδηγία είχε παγώσει στο Συμβούλιο εδώ και δέκα χρόνια. Όμως, μετά και την πρόσφατη αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης, οι υπουργοί Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέληξαν αυτή την εβδομάδα σε «γενική προσέγγιση» σχετικά με την πρόταση νομοθεσίας.

Η απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση των δύο αρμοδίων Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM – όπου η Έλενα Κουντουρά είναι μέλος-  και των Νομικών Θεμάτων JURI, με 46 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 2 αποχή.

 

Σε παρέμβασή της, η Έλενα Κουντουρά δήλωσε:

«H  υποεκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών όχι μόνο αντίκειται στην αρχή της ισότητας των φύλων, αλλά είναι και μία τεράστια σπατάλη ταλέντου και ευκαιριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη-μέλη. Η έναρξη διαπραγματεύσεων θα συμβάλλει στη βελτίωση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας, η υιοθέτηση της οποίας και η εφαρμογή της έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα εδώ και δέκα χρόνια.

Οι γυναίκες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες ανέλιξης σε ηγετικές θέσεις εταιρειών και συμμετοχής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων  που επηρεάζουν την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία».

Η έναρξη των τριμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ με στόχο την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης αναμένεται και τυπικά να επικυρωθεί στην  Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη, 23 Μαρτίου. Οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο ξεκινούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό