«Η Ελλάδα χρειάζεται σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα μάχεται για τους πολλούς και όχι για τις ολιγαρχίες»

«Η Ελλάδα χρειάζεται σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα μάχεται για τους πολλούς και όχι για τις ολιγαρχίες»

Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που υποβλήθηκαν

«Η Ελλάδα χρειάζεται σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που θα μάχεται για τους πολλούς και όχι για τις ολιγαρχίες»

  • Δεν ήμουνα ποτέ εκπρόσωπος μικρών ομάδων ή μαγαζιών, συμφερόντων οικονομικών, αθλητικών ή οποιονδήποτε άλλων
  • Κανένας δεν εμπόδισε να ψηφιστεί ο κ. Οζγκιούρ ούτε φυσικά μπορείς να κατηγορείς τον συνάδελφό σου ότι σου έκλεψε την έδρα
  • Είμαιο πρώτος βουλευτής που ζήτησε για την Ροδόπη ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα καύσιμα ανάλογο με εκείνο που υπάρχει στην Τεργέστη της Ιταλίας
  • Η καλύτερη εξωτερική πολιτική για εμάς είναι οι καλές διμερείς σχέσεις, της ενεργούς διπλωματίας της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου
  • Το φράγμα Κομψάτου είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως και οι ενισχύσεις για τον καπνό και τους μικροκαλλιεργητές
  • Δεν έχω αφήσει στο παραμικρό την υπεράσπιση των δίκαιων και νομίμων αιτημάτων της Μειονότητας
  • Ανάπτυξη με σπάσιμο κινήτρων στην Θράκη δεν νοείται

 

Για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης:

Η κυβέρνηση σταθερά υποβαθμίζει τον ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ. Από την λίστα Πέτσα ευνοήθηκαν τα κεντρικά ΜΜΕ ενώ αγνοήθηκαν εντελώς τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης της Θράκης.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει σταθερούς και ακατάλυτους δεσμούς με τα περιφερειακά ΜΜΕ και σε αυτό το πλαίσιο τα στήριξε όλα αυτά τα χρόνια από την θέση της αντιπολίτευσης και θα τα στηρίξει και στο μέλλον από όποια θέση κατέχει μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα:

Ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως μνημονιακή υποχρέωση και σήμερα με σκανδαλώδη τρόπο εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. με αποτέλεσμα να σωρεύονται υπερκέρδη για τους παρόχους ενέργειας σε βάρος των συμφερόντων των πιο ευάλωτων καταναλωτών.

Δυστυχώς η Ν.Δ. είτε ως επιτελικό κράτος είτε ως επανίδρυση κράτους, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί ένα άδικο και στενά κομματικό κράτος που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων και όχι τα πλατιά συμφέροντα των πολιτών.

Για την ανάπτυξη της Θράκης και τις αμερικάνικες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη:

Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν απομακρύνουμε τον κίνδυνο του πολέμου.  Εμείς στην Βουλή υπερψηφίσαμε την ελληνοαμερικανική συμφωνία διότι δεν είμαστε λαϊκιστές ώστε να αρνούμαστε την θωράκιση της χώρας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Από την άλλη όμως καταθέσαμε τις ισχυρές μας επιφυλάξεις γιατί αυτές οι αμερικάνικες βάσεις δεν μπορούν να θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα στην περιοχή μας. Πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι δεν καταστήσουμε την Ελλάδα εις το διηνεκές ως σημείο τοποθέτησης αμερικανικών βάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιδιομορφία ως κόμμα στην αντιπολίτευση να είναι αντιαμερικάνοι και ως κυβέρνηση φιλοαμερικάνοι.

Η καλύτερη εξωτερική πολιτική για εμάς είναι οι καλές διμερείς σχέσεις, της ενεργούς διπλωματίας της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην Θράκη δεν μπορεί ο Έβρος να έχει κίνητρα της τάξης του 70% και η Ροδόπη με την Ξάνθη έως 35%. Αυτό δημιουργεί μια defactoανισορροπία στην ανάπτυξη της Θράκης.

Για τις πιθανές πρόωρες εκλογές:

Είμαστε πανέτοιμοι στο γραφείο μου και στο ΠΑΣΟΚ για εκλογές όποτε κι αν τις προκηρύξει ο κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί ότι θα τις κάνει στο τέλος της τετραετίας και μένω σε αυτή τη θεσμική του δέσμευση. Από την άλλη τα οικονομικά προβλήματα ίσως τον οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις. Ο χρονικός ορίζοντας νομοθέτησης της κυβέρνησης για κάποιες παροχές είναι έως τα τέλη Ιουνίου. Από εκεί και μετά το δημόσιο χρέος αυξάνεται συνεχώς και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.

Ο πόλεμος επίσης είναι μια άγνωστη παράμετρος για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Εμείς με γνώμονα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην κάνει θερινά τμήματα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να λειτουργήσει κανονικά την Βουλή, την καλούμε να βάλει εδώ και τώρα πλαφόν στην λιανική τιμή της βενζίνης και να μειώσει τους φόρους που την βαραίνουν. Όπως και στο πετρέλαιο και το ρεύμα. Εάν πάρει η κυβέρνηση αυτού του είδους τις νομοθετικές πρωτοβουλίες είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε.

Για τις υψηλές τιμές βενζίνης στην Ροδόπη σε σχέση με την Βουλγαρία:

Είμαιο πρώτος βουλευτής που ζήτησε για την Ροδόπη ειδικό φορολογικό καθεστώς ανάλογο με εκείνο που υπάρχει στην Τεργέστη της Ιταλίας. Και για τον λόγο αυτό και την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα με ευχαρίστησαν και οι πρατηριούχοι της Ροδόπης και ο πανελλήνιος σύνδεσμός τους. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δεκτή αυτή την πρόταση επειδή ακριβώς η γειτνίαση με την Βουλγαρία οδηγεί σε μεγάλη εκροή συναλλάγματος και απώλειας φόρων για το ελληνικό κράτος. Και να αφορά το ειδικό αυτό καθεστώς στην τιμή της βενζίνης αποκλειστικά τους μόνιμους κατοίκους της Ροδόπης στο πρότυπο των απαλλαγών από τα διόδια. Και αναλόγως να συμβεί για όποιες άλλες περιοχές της χώρας έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα να απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα από συνοριακές διαβάσεις όπου η βενζίνη πωλείται πολύ φθηνότερα στο γειτονικό κράτος. Η πρότασή μου έχει κατατεθεί στην Διακομματική, αποτελεί και πρόταση του ΠΑΣΟΚ και περιμένουμε να υλοποιηθεί. Βέβαια υπάρχουν ισχυρά κέντρα τα οποία αντιδρούν με την λογική του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όμως καταρρίπτεται αυτό το επιχείρημα από την στιγμή που αφορά συγκεκριμένους μόνο νομούς που γειτνιάζουν με γειτονικά κράτη.

Για την Διακομματική Επιτροπή:

Κατέθεσα πρόταση στην Βουλή για να συσταθεί μια ειδική επιτροπή παρακολούθησης του πορίσματος.  Αυτό σημαίνει ότι η εκτελεστική εξουσία από εδώ και στο εξής θα λογοδοτεί για την πορεία υλοποίησης του πορίσματος της διακομματικής. Η πρότασή μας έγινε δεκτή και είμαστε εδώ από τον Σεπτέμβριο για να παρακολουθήσουμε την πορεία υλοποίησής της. Εάν και αυτή την φορά δεν γίνουν πραγματικότητα όσα προβλέπονται στο πόρισμα της Διακομματικής η Θράκη, λυπάμαι να πω ότι δεν έχει μέλλον.

Για παράδειγμα εάν δεν γίνει το φράγμα του Κομψάτου σε 15 χρόνια δεν υπάρχει νερό για να ποτίζονται τα βαμβάκια στον κάμπο της Ροδόπης. Ποιος άραγε θα μείνει εδώ για να κρατήσει την Θράκη όρθια. Το φράγμα Κομψάτου είναι εθνικής στρατηγικής σημασίας όπως και οι ενισχύσεις για τον καπνό και τους μικροκαλλιεργητές. Είναι η τελευταία ευκαιρία για την Θράκη η άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση του πορίσματος.

Για τις επιθέσεις που δέχεται από  διάφορους κύκλους το τελευταίο χρονικό διάστημα:

Το τελευταίο διάστημα είναι δεδομένο ότι υπάρχει κάποια ανησυχία σε κάποιους κύκλους. Για παράδειγμα, ένας μειονοτικός δημοσιογράφος που κατ εμέ δεν έχει κανένα στοιχείο αντικειμενικότητας, έγραψε ότι ο Ιλχάν και ο Ευριπίδης είναι μεγάλοι ψεύτες γιατί τα 90 ευρώ για τα καπνά δεν θα δοθούν στην Μειονότητα. Αυτό είναι μια ψευδή είδηση, που έχει ως σκοπό να οδηγήσει τον πληθυσμό σε ανησυχία, να προκαλέσει αντιδράσεις και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Αυτή η είδηση προσβάλει την ίδια την Μειονότητα.

Σε κάποιους άλλους δεν αρέσει η παρουσία γιατί έχω και απόκλιση από το μοντέλο του κλασσικού μειονοτικού βουλευτή. Αυτό το μοντέλο κατά αυτούς είναι ο μειονοτικός βουλευτής να ασχολείται αποκλειστικά και μόνο μειονοτικά θέματα και να μην νοιάζεται για την ολική ανάπτυξη της περιοχής. Συγνώμη, εγώ τρεις φορές εκλέχτηκα μόνο με την δύναμη του Λαού. Δεν με στήριξαν ποτέ, κέντρα θεσμοί, παράκεντρα.

Η πολιτική μου επιβραβεύτηκε σε όλους τους τομείς. Ποια είναι αυτή η πολιτική; Ενισχύουμε οικονομικά την Μειονότητα σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να έχω αφήσει στο παραμικρό και την υπεράσπιση και των δίκαιων και νομίμων αιτημάτων της, όσον αφορά τα κλασσικά της δικαιώματα. Σε αυτό το πλαίσιο μιλάμε για βελτίωση της μειονοτικής εκπαίδευσης ως δικαίωμα επιλογής του μειονοτικού πολίτη αυτής της χώρας.  Στο πόρισμα της Διακομματικής άλλωστε υπάρχει ομόφωνη απόφαση για στήριξη αυτών των σχολείων.

Τα Βακούφια που θα πρέπει να στηρίξουμε για να διατηρηθούν τα θρησκευτικά ιδρύματα της Μειονότητας. Με νόμο ψηφισμένο από το 2007 προβλέπονται εκλογές που δεν γίνονται. Είναι ένα πάγιο αίτημα που πρέπει να στηριχθεί.

Από εκεί και μετά εφόσον ένας βουλευτής προέρχεται από την Μειονότητα δεν σημαίνει ότι δεν θα παλέψει για όλη την περιοχή του. Διότι η μάχη κερδίζεται μόνο αν συλλογικά ενεργείς και πράττεις στο νομό σου. Δεν ήμουνα ποτέ εκπρόσωπος μικρών ομάδων ή μαγαζιών, συμφερόντων οικονομικών, αθλητικών ή οποιονδήποτε άλλων. Θέλω να βοηθήσω στο σύνολο την περιοχή μου μέσα σε ένα κλίμα πολιτισμού και δημοκρατίας.

Για τον θόρυβο σχετικά με την (μη) εκλογή του Φερχάτ Οζγκιούρ στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ   

Σε ό,τι αφορά τον πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΟζγκιούρΦερχάτ κάποιοι στην Μειονότητα αρθρογραφούν υποστηρίζοντας ότι η μη εκλογή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος του θα ήταν καταπάτηση μειονοτικού δικαιώματος. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Καταρχήν δεν υπάρχει για την Μειονότητα. Εμείς ως προοδευτικοί πολίτες είμαστε υπέρ των ποσοστώσεων. Και αν υπήρχε τέτοια ποσόστωση για εκλογή μειονοτικού καλώς να υπήρχε. Όμως δεν υπάρχει. Απλά ο κ. Οζγκιούρ δεν εκλέχθηκε στην πραγματικότητα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Υποχρεώθηκαν όμως κάποιοι σύντροφοί του που εκλέχθηκαν να παραιτηθούν προκειμένου εκείνος να καταλάβει μια θέση. Είναι εσωτερικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ και το σέβομαι. Αλλά δεν μπορεί κάποιοι να το παρουσιάζουν αυτό ως μειονοτικό θέμα. Ότι δηλαδή κάποιοι αντιδρούν στην παρουσία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι μειονοτικός. Απλά δεν εκλέχθηκε. Η δημοκρατία δεν είναι καλή όταν εκλεγόμαστε και όταν δεν εκλεγόμαστε υπάρχει πρόβλημα. Κανένας δεν εμπόδισε να ψηφιστεί ο κ. Οζγκιούρ ούτε φυσικά μπορείς να κατηγορείς τον συνάδελφό σου ότι σου έκλεψε την έδρα. Αν συνέβη αυτό ας πήγαινες στο εκλογοδικείο. Από αυτό το συμβάν προκύπτει ότι το κάθε τι προσπαθούν να το παρερμηνεύσουν. Αυτά τα πράγματα εμένα με ενοχλούν. Η Δημοκρατία απαιτεί σεβασμό στην λαϊκή βούληση.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό