Η ΕΛΜΕ Ροδόπης καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών και μείωση ωρών διδασκαλίας

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών και μείωση ωρών διδασκαλίας

Η ΕΛΜΕ Ροδόπης εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ύπαρξη χιλιάδων κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα κενά αυτά ήταν γνωστά από τον Ιούνιο, αλλά το Υπουργείο Παιδείας δεν τα κάλυψε εγκαίρως, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ώρες διδασκαλίας να χάνονται καθημερινά.
Το Υπουργείο, σύμφωνα με την ΕΛΜΕ, επιχειρεί να «κρύψει» τα κενά μειώνοντας προσωρινά τις ώρες διδασκαλίας σε κάποια τμήματα, ώστε να φαίνεται ότι όλα τα παιδιά διδάσκονται κανονικά. Σε ορισμένα Γυμνάσια, τμήματα που δεν έχουν διορισμένο εκπαιδευτικό βλέπουν τη διδασκαλία τους να μειώνεται σε 1 ή 2 ώρες την εβδομάδα, αντί για τις προβλεπόμενες 4 ώρες. Η ΕΛΜΕ χαρακτηρίζει αυτή την πρακτική «ίση μεταχείριση προς τα κάτω» και παράνομη, καθώς παραβιάζει τις Υπουργικές Αποφάσεις για τα ωρολόγια προγράμματα.
Παράλληλα, η ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα κενά δεν οφείλονται στις άδειες των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών (κύησης, λοχείας ή ανατροφής τέκνου), αλλά σε χρόνια κενά, συνταξιοδοτήσεις και μαζικές παραιτήσεις, ενώ το Υπουργείο καθυστερεί σκόπιμα τις προσλήψεις αναπληρωτών για οικονομικούς λόγους.
Η ΕΛΜΕ καλεί τους γονείς να ενημερώνουν άμεσα τη Γενική Γραμματεία Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης για τα κενά που παρατηρούν, ώστε να επιλαμβάνεται προσωπικά ο Γενικός Γραμματέας και να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.
Επισημάνσεις της ΕΛΜΕ Ροδόπης:
●Η μη τοποθέτηση αναπληρωτών σε λειτουργικά κενά έναν μήνα μετά την έναρξη της χρονιάς αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου.
●Η προσωρινή μείωση των ωρών διδασκαλίας ενός μαθήματος είναι παράνομη και παραβιάζει τις Υπουργικές Αποφάσεις.
●Η προτεινόμενη «ίση μεταχείριση» των μαθητών με μείωση ωρών δεν είναι λύση, αλλά μοίρασμα της φτώχειας της παιδείας.
●Υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης μέσω των τηλεφώνων της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».
●Οι γονείς καλούνται να ενημερώνουν συνεχώς το Υπουργείο για τα κενά, ώστε να διασφαλιστεί η κανονική διδασκαλία και η τήρηση των δικαιωμάτων των μαθητών.
Η ΕΛΜΕ Ροδόπης τονίζει ότι η παιδεία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο επικοινωνιακών τακτικών και απαιτείται άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των κενών στα σχολεία.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό