Η Οδύσσεια της Shelman … Νέος διαγωνισμός μέχρι τις αρχές του 2023

Η Οδύσσεια της Shelman … Νέος διαγωνισμός μέχρι τις αρχές του 2023

Να βρει τον κατάλληλο «μνηστήρα» που θα την οδηγήσει στη νέα εποχή παλεύει εδώ και έξι χρόνια η άλλοτε κραταιά βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Shelman, χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Ο τελευταίος πλειστηριασμός κηρύχθηκε και αυτός άγονος με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται το προσεχές διάστημα.

Η κατάληξη αυτή κάθε άλλο παρά εξέπληξε τους γνωρίζοντες, καθώς εκτός των άλλων κανείς ενδιαφερόμενος δεν είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή για το 30% του προσφερόμενου τιμήματος όπως ορίζουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Το υψηλότατο ενεργειακό κόστος και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, άνω των 15 εκατ. ευρώ (αγορά + συντήρηση + επενδύσεις), για να ξαναβάλουν την επιχείρηση στο παιχνίδι του ανταγωνισμού κρατούν σε απόσταση… ασφαλείας τους επενδυτές από τη μονάδα της Shelman στην Κομοτηνή.

Η «περιπέτεια» ωστόσο δεν τελειώνει εδώ μετά τις τόσες μάταιες, για την ώρα, προσπάθειες, για να ξαναπάρουν μπρος οι μηχανές του εργοστασίου στη Ροδόπη. Για τη μονάδα της Κομοτηνής αναμένεται πλέον να προσδιοριστεί νέος πλειστηριασμός το επόμενο διάστημα, το αργότερο στις αρχές του 2023, μετά τις τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες που προηγήθηκαν.

Τα τρία σενάρια για τους όρους του νέου διαγωνισμού:

α) Μείωση της τιμής εκκίνησης με τη λογική να λέει πως θα διαμορφωθεί κάτω από 6,4 εκατ. ευρώ.

β) Αλλαγή κάποιων περιοριστικών όρων του διαγωνισμού όπως για παράδειγμα η διατήρηση του 40% του προσωπικού που υπήρχε.

γ) Το «σπάσιμο» της μονάδας σε κομμάτια και την πώλησή τους ξεχωριστά.

«Η Shelman έχει προοπτικές, ήταν μία από τις κορυφαίες βιομηχανίες ξύλου στα Βαλκάνια, ακόμα και τώρα όποιος την αγοράσει θα πάρει μία επιχείρηση η οποία δε θα ξεκινήσει από το μηδέν και δε θα απαιτήσει εξωπραγματικά κεφάλαια για να ξανασταθεί στα πόδια της τη στιγμή που ο εξοπλισμός στο εργοστάσιο είναι σε καλή κατάσταση. Στην επιχειρηματικότητα με εντολές δεν γίνονται τα πράγματα, πρέπει να συντρέξουν και οι κατάλληλοι παράγοντες για να επενδύσεις κάποιος», αναφέρει στο makthes.gr επιχειρηματικός παράγοντας της περιοχής ο οποίος διαψεύδει σενάρια για επιχείρηση εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στη διαδικασία.

«Η τοπική κοινωνία και οι επιχειρηματικοί φορείς κάνουμε ότι μπορούμε αλλά πρέπει να υπάρξει απτό ενδιαφέρον. Για να επενδύσει κάποιος είναι αναγκαίο να εξασφαλίσει πως θα αποκτήσει μία ανταγωνιστική επιχείρηση, σήμερα με την ενεργειακή κρίση αυτό είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί», προσθέτει.

Η εμβληματική πρώην βιομηχανική μονάδα δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της παραγωγής και επεξεργασίας ξύλου. Τα παραγόμενα προϊόντα ήταν μοριοσανίδες σε ακατέργαστη και επεξεργασμένη μορφή.

Πέραν του μηχανολογικού εξοπλισμού παραγωγής υπάρχει εργαστηριακός εξοπλισμός, οι απαραίτητες Η/Μ εγκαταστάσεις κίνησης, φωτισμού, πυρασφάλειας, θέρμανσης και ψύξης κτλ, εξοπλισμός επίπλων, καθώς και 21 οχήματα (φορτωτές, γερανοί, κτλ).

makthes

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό