Ιλχάν Αχμέτ : «Δεν είναι αποστολή των προξένων τα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας»

Ιλχάν Αχμέτ : «Δεν είναι αποστολή των προξένων τα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας»

Για το ρόλο που πρέπει να έχει ένας διπλωμάτης μίλησε ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον ρόλο του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή Μουράτ Ομέρογλου –ο οποίος καθημερινά ξεπερνά το διπλωματικό πρωτόκολλο με τη δράση του.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η Τουρκία έχει αποπειραθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν να “βάλει χέρι” στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας στη Θράκη, παρουσιάζοντας τα ως «καταπίεση της τουρκικής (sic) μειονότητας».

Ο κος Αχμέτ στο Ράδιο Χρόνος 87.5fm ήταν ξεκάθαρος μιλώντας για το ότι ο Τούρκος πρόξενος με κάποιους πολιτικούς θα βγει φωτογραφίες και με κάποιους άλλους όχι, προκειμένου να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα και να δείξει… ποιους στηρίζει.

«Η αποστολή του διπλωμάτη είναι να συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο κρατών, να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία και αυτόματα να εξυπηρετήσει κάποιους Τούρκους υπηκόους στην περιοχή.

Η αποστολή των προξένων και κάθε διπλωματικού υπαλλήλου δεν είναι να ασχολείται με τα εσωτερικά ζητήματα. Το ενδιαφέρον κάθε τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή ως προς την μειονότητα, λόγω και της Συνθήκης της Λωζάννης ίσως θεωρηθεί ως ένα σημείο ομαλό.

Από εκεί και μετά όμως δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της μειονότητας. Ό, τι ξεφεύγει από αυτό το πλαίσιο δεν είναι σύννομο», είπε ο Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής σχολίασε και το “βαρύ” κλίμα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς που ζητάει αποστρατικοποίηση νησιών, ενώ παράλληλα δεν λείπουν κι οι προκλήσεις με υπερπτήσεις από τη μεριά της.

Επί του θέματος ο κος Αχμέτ δήλωσε «σαν Θρακιώτης και σαν πολίτης αυτής της χώρας κάνω έκκληση να πέσουν οι τόνοι και η ρητορική του πολέμου. Δεν μπορεί σήμερα να μιλάμε για πόλεμο. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος διαλόγου και να εκτονωθεί η κατάσταση, δεν αντέχουν οι δύο λαοί να γίνει οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο και αυτό θα μας πάει χρόνια πίσω».

Η «ρητορική πολέμου» δεν βοηθάει καμία από τις δύο πλευρές τόνισε ο βουλευτής και ζήτησε από την ελληνική πλευρά να είναι ιδιαίτερα προσεχτική ώστε «μην πέσουμε σε παγίδες άλλων κέντρων που θα ήθελαν ίσως να σύρουν τις δύο χώρες σε ένα αδιέξοδο».

Συγχρόνως κάλεσε τις ηγεσίες των δύο χωρών να ακούσουν την πλειοψηφία των λαών για «συμφιλίωση και ειρήνη».

Πηγή : Ράδιο Χρόνος/EnaNews

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό