Ινομυαλγία: Τα πρώτα σημάδια της χρόνιας αυτής πάθησης – Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωσή της – Τι πρέπει να κάνουμε

Ινομυαλγία: Τα πρώτα σημάδια της χρόνιας αυτής πάθησης – Γιατί είναι δύσκολη η διάγνωσή της – Τι πρέπει να κάνουμε

Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση που προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναγνωρίζεται από όλους τους ιατρικούς οργανισμούς και κάνει την εμφάνισή της κυρίως στις γυναίκες.

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να μοιάζουν με άλλων ασθενειών, ωστόσο, αν παρατηρήσετε περισσότερα από ένα συμπτώματα καλό είναι να δείτε το γιατρό σας για έγκαιρη διάγνωση.

Ινομυαλγία: Τα συμπτώματά της ποικίλουν

Το ιατρικό προφίλ και τα συμπτώματά της ινομυαλγίας ποικίλουν. Κυμαίνονται από χρόνιο μυοσκελετικό πόνο, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι και σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης, τις διαταραχές ύπνου, το βρουξισμό.

Η υπερευαισθησία στον πόνο και οι διαταραχές της διάθεσης που προκαλεί αυτή η χρόνια πάθηση είναι δυο από τις κοινές πραγματικότητες – όπως επίσης και οι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή – που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Ο πόνος μπορεί να τους παραλύσει και γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο να χορηγηθεί μια ολοκληρωμένη και λειτουργική αγωγή στους ασθενείς προκειμένου να ανακτήσουν την ποιότητα ζωής τους.

Όπως πάντα, για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων είναι σημαντικό να έχετε όσο περισσότερες πληροφορίες γίνεται και να είστε μέλος μιας ομάδας υποστήριξης που θα σας βοηθήσει να δοκιμάσετε διάφορες θεραπείες μέχρι να αποκτήσετε καλύτερα αποτελέσματα.

Ινομυαλγία: Πέντε προειδοποιητικά σημάδια της ινομυαλγίας που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας

Ας ξεκινήσουμε λαμβάνοντας υπόψη κάτι πολύ σημαντικό. Κατά μέσο όρο, ο άνθρωπος που πάσχει από ινομυαλγία χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκτήσει σωστή διάγνωση λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων που μπορεί να έχει.

Είναι συνηθισμένο να περνούν από μια σειρά διαφορετικών γιατρών και ειδικών μέχρι να φτάσουν τελικά στη σωστή διάγνωση. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσετε κυρίως για ρευματική ή αρθριτική πάθηση.

Ωστόσο, η ινομυαλγία είναι πολύ ευρύτερη από αυτό.

Ινομυαλγία: Προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα

Οι νευρολόγοι ανακάλυψαν ότι στην πραγματικότητα η ινομυαλγία δεν είναι ρευματική πάθηση αλλά ένα πρόβλημα που προέρχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να προσέχετε τα παρακάτω συμπτώματα και αν είναι επίμονα ή συνδυάζονται με άλλα προβλήματα τότε μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Ινομυαλγία: Ένα σημάδι είναι η οστεοποίηση

Η οστεοποίηση ή η αίσθηση απώλειας της κινητικότητας των αρθρώσεων είναι πολύ οδυνηρή.

Αυτό το αίσθημα παράλυσης εμφανίζεται συνήθως τα πρωινά και είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα της ινομυαλγίας.

Όταν παραμένετε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, το σώμα και οι αρθρώσεις σας δεν έχουν την ίδια αντίδραση.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε επίσης αυτό το σύμπτωμα όταν βιώνετε αλλαγές θερμοκρασίας ή σχετικής υγρασίας.

Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν βρίσκεστε σε ένα χώρο που κλιματίζεται. Όταν βγαίνετε έξω και παρατηρείτε την αλλαγή θερμοκρασίας, θα παρουσιάσετε πονοκέφαλο και ακαμψία στους μυς του λαιμού ή των ώμων.

Ινομυαλγία: Ένα σημάδι είναι οι διαταραχές ύπνου

Μπορεί να κοιμούνται αρκετά αλλά οι ασθενείς που πάσχουν από ινομυαλγία μπορεί να ξυπνήσουν και να αισθάνονται ακόμη κουρασμένοι σαν να έχουν κοιμηθεί μόνο λίγες ώρες.

Διάφορες μελέτες για αυτό το θέμα υποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της βαθύτερης φάσης του ύπνου (το στάδιο δέλτα), μπορεί να αντιμετωπίσετε διαταραχές στα εγκεφαλικά κύματα που προωθούν την ηρεμία.

Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι κοιμάστε δεν ξεκουράζεστε.

Ινομυαλγία: Ένα σημάδι είναι οι μικρές γνωστικές βλάβες

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία, αναφέρουν συχνά ότι τα πρώτα συμπτώματα που παρατήρησαν ήταν η μερική δυσκολία συγκέντρωσης ή η αργή ικανότητα εστίασης σε συγκεκριμένες εργασίες.

Αυτά τα θέματα είναι γνωστά ως “ινο-ομίχλη” και χαρακτηρίζονται από μικρές βλάβες στη μνήμη ή από τη δυσκολία να αναλαμβάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να συνδέονται με το στρες.

Επομένως, αν προσπαθείτε να προσδιορίσετε αν πάσχετε από ινομυαλγία ή όχι, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας άλλα πιο καθοριστικά συμπτώματα (πόνοι αρθρώσεων, κόπωση, κτλ.).

Ινομυαλγία: Ένα σημάδι είναι η κοιλιακή δυσφορία

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ινομυαλγία αντιμετωπίζουν διάφορα πεπτικά προβλήματα που παρουσιάζονται νωρίς με τα παρακάτω συμπτώματα:

Πόνος στην κοιλιά, δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Δυσκολία πέψης ή κατάποσης της τροφής. Οι ειδικοί λένε ότι μερικές φορές η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους μυς του οισοφάγου.

Ινομυαλγία: Ένα σημάδι είναι το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια νευρομυϊκή πάθηση. Σχηματίζονται πολύ επώδυνα σημεία (γνωστά ως σημεία ενεργοποίησης) και διανέμονται γύρω από τους μυς ή τους συνδετικούς ιστούς.

Αν αντιμετωπίζετε επώδυνες επαναλαμβανόμενες κινήσεις που παρουσιάζονται σε απρόσμενα σημεία τότε αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτής της πάθησης.

Μερικές φορές ακόμη και η μεταφορά ενός σακιδίου ώμου μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο στο λαιμό, στον ώμο ή ακόμη και στον αγκώνα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Να θυμάστε ότι η ινομυαλγία μπορεί να επηρεάσει κάθε άνθρωπο διαφορετικά με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά ακόμη κοινά συμπτώματα. Σας προτείνουμε να αναζητήσετε βοήθεια αν κάποια από τα συμπτώματα που περιγράψαμε σήμερα γίνουν επίμονα και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας.

Πηγή: newsitamea.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό