Καλάθι του νονού: Πρεμιέρα την Τετάρτη 29 Μαρτίου

Καλάθι του νονού: Πρεμιέρα την Τετάρτη 29 Μαρτίου

Από την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 έως τις 15 Απριλίου 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το «καλάθι του νονού», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αγορά ενόψει Πάσχα και με στόχο οι καταναλωτές να καλύψουν τις ανάγκες τους στα είδη για το πασχαλινό τραπέζι αλλά και τα δώρα σε χαμηλές τιμές.

Η αρχή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα με το «καλάθι των νονών» στα καταστήματα παιχνιδιών, το οποίο δημιουργείται στα πρότυπα του «καλαθιού του Αϊ-Βασίλη» και θα περιλαμβάνει δώδεκα συνολικά κατηγορίες παιχνιδιών. «Εκτιμούμε ότι θα πάει καλά, με τις καλύτερες δυνατές τιμές», τόνισε ο υπουργός κατά την παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης και ανέφερε ότι στις 4 Απρίλιου θα ακολουθήσει το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα τρέχει παράλληλα με το εβδομαδιαίο καλάθι του νοικοκυριού και σε αυτό θα περιλαμβάνονται αρνί και κατσίκι, τσουρέκια και σοκολατοειδή.

Οι 12 κατηγορίες που θα περιλαμβάνει το «Καλάθι του Νονού»
Λαμπάδα με παιχνίδι.
Πασχαλινά σοκολατειδή.
Επιτραπέζια/Παζλ.
Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης).
Βρεφικά παιχνίδια.
Φιγούρες δράσης.
Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια).
Οχήματα -Τηλεκατευθυνόμενα.
Ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα).
Λούτρινα.
Μουσικά παιχνίδια.

 

Συζητήσεις για το αρνί

Ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους της Κεντρικής Κρεαταγοράς Αθηνών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για καλύτερες τιμές στο αρνί και το κατσίκι, στα πρότυπα της συμφωνίας που επιτευχθεί με την Κεντρική Ιχθυαγορά Αθηνών για την τιμή του μπακαλιάρου ενόψει 25η Μαρτίου 2023, ενώ προανήγγειλε την πρόθεση να δοθεί παράταση του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού» και μετά τον Ιούνιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως πρόκειται για ένα επιτυχημένο μέτρο που είχε ουσιαστικά αποτελέσματα και τα οποία δεν θα ήταν εφικτά με τη μείωση του ΦΠΑ, καθώς όπως υπογράμμισε «η μείωση του ΦΠΑ που παραμένει το ζητούμενο για την αντιπολίτευση δεν φέρνει μείωση του πληθωρισμού». Οπως εξήγησε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, στην Ισπανία ο ΦΠΑ στα τρόφιμα έπεσε στο 0% από 4% ή 5% ανάλογα με την κατηγορία τροφίμων τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2023.

Ωστόσο στις τιμές των τροφίμων υπήρξε αύξηση 4,5%. Στην Ελλάδα όπου εφαρμόστηκαν μέτρα, όπως το Καλάθι και το market pass, η αντίστοιχη αύξηση ήταν 2,5%. «Ανάχωμα στην ακρίβεια» χαρακτήρισε το μέτρο ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα μέσω του market pass έχουν λάβει χρήματα πάνω από 2,5 εκατ. πολίτες είτε μέσω της άυλης κάρτας, είτε μέσω της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό. Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 4.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 3,5 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό