Καλοκαιρινός καύσωνας; Μια ντομάτα αρκεί για το δείπνο

Καλοκαιρινός καύσωνας; Μια ντομάτα αρκεί για το δείπνο

Καύσωνας; Μια ντομάτα αρκεί για δείπνο

Υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως η πολλή ζέστη τους κόβει την όρεξη – και ίσως έχουν δίκιο. Κι όμως, πόσο παρηγορητικό είναι να κόψεις μια ώριμη, δροσερή ντομάτα και να τη φας σχεδόν άμεσα; Μια τόσο απλή κίνηση μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα καλοκαιρινό βράδυ.

Δύσκολα φαντάζεται κανείς την ελληνική ύπαιθρο χωρίς τα κλασικά μποστάνια, όπου οι ντομάτες ωριμάζουν κάτω από τον ήλιο, δίπλα στα φασολάκια και τα κολοκύθια. Δεν γνωρίζω πώς οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν τον κόκορα κρασάτο ή τα λαδερά πριν φτάσει η ντομάτα στην Ελλάδα. Ξέρω μόνο πως χωρίς αυτήν, το καλοκαίρι απλώς… δεν είναι το ίδιο.

Η ντομάτα είναι κάτι παραπάνω από απλό υλικό στην κουζίνα. Είναι παρηγοριά και βάση για ένα φαγητό που δεν απαιτεί μαγείρεμα – ούτε κατσαρόλες, ούτε φούρνους. Και το πιο σπουδαίο; Είναι το ίδιο απολαυστική ωμή όσο και μαγειρεμένη. Κανείς δεν αντιστέκεται στον απόλυτο ελληνικό πειρασμό: μια χωριάτικη σαλάτα, όπου η ντομάτα λιώνει στο πιάτο μαζί με το λάδι, το ξίδι και το κρεμμύδι, δημιουργώντας τη «σάλτσα» που αξίζει μια βούτα με φρέσκο ή χωριάτικο ψωμί. Πώς να μην καταλαβαίνεις την εμμονή των τουριστών με την ελληνική σαλάτα;

Ο ντάκος: δροσερός, χορταστικός, ελληνικός

Ο παραδοσιακός κρητικός ντάκος, με παξιμάδι (την περίφημη «κουκουβάγια»), τριμμένη ντομάτα, μυζήθρα, ελαιόλαδο, κάππαρη και ρίγανη, ψηφίστηκε από το TasteAtlas ως η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο. Εμείς οι Έλληνες όμως τον τιμούμε χρόνια πριν τις διεθνείς διακρίσεις – γιατί ξέρουμε ότι συνδυάζει γεύση, θρέψη και δροσιά σε μια μόνο μπουκιά.

Ντομάτα με απλότητα ή φαντασία

Αν έχεις ντομάτες στο σπίτι, έχεις λύσεις. Από το να τις απολαύσεις κομμένες, με χοντρό θαλασσινό αλάτι – ένα μίνιμαλ έδεσμα που κάνει τους γευστικούς σου κάλυκες να πανηγυρίζουν – μέχρι να τις μετατρέψεις σε μπρουσκέτες με λίγο ψωμί (ακόμη και μπαγιάτικο), κρέμα τυριού ή ανθότυρο, λίγα ντοματίνια, μυρωδικά και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Και φυσικά, μην ξεχνάμε τον παρεξηγημένο αλλά τέλειο συνδυασμό: ντομάτα, ελιά, παξιμάδι. Κάποτε τον θεωρούσαμε «φτωχικό», αλλά σήμερα, που το ελαιόλαδο σερβίρεται στα καλύτερα εστιατόρια με προζυμένιο ψωμί, δεν ντρεπόμαστε να τον απολαύσουμε όπως του αξίζει.

Η ντομάτα τα πάει καλά με όλα

Τριμμένη πάνω σε ζυμαρικά, δίπλα σε αυγά τηγανητά ή μαζί με ένα μπιφτέκι, η ντομάτα δεν χρειάζεται πολλά για να λάμψει. Μην ακούτε εκείνους που λένε ότι «δεν τρώνε τίποτα το καλοκαίρι» – απλά δεν έχουν δοκιμάσει μια φρεσκοκομμένη ντομάτα τη σωστή στιγμή.Αν λοιπόν δείτε μποστάνι, μην το προσπεράσετε. Κόψτε μια ντομάτα, δαγκώστε την, αφήστε τον χυμό της να σας λούσει και νιώστε τι θα πει καλοκαιρινή ευτυχία – αληθινή, ελληνική, απλή.

Με αναφορές:tovima.gr/Επιμέλεια:ΜΚΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό