Καρυδόπιτα με παγωτό, όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε.

Καρυδόπιτα με παγωτό, όπως την ξέρουμε και την αγαπάμε.

Δεν υπάρχει πιο παρηγορητικό και ζεστό επιδόρπιο από ένα κομμάτι σπιτικής, αφράτης καρυδόπιτας, βγαλμένης απευθείας από τον φούρνο, με το άρωμα της κανέλας και του γαρίφαλου να γεμίζει τον χώρο. Η υγρασία από το σιρόπι που έχει ποτίσει κάθε μπουκιά συναντά τη δροσερή αντίθεση μιας μπάλα παγωτό – καϊμάκι για τους παραδοσιακούς, βανίλια για τους ρομαντικούς, σοκολάτα για όσους θέλουν μια πιο πλούσια εμπειρία.

Ο συνδυασμός του ζεστού και του κρύου, του τραγανού καρυδιού και της βελούδινης υφής του παγωτού δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση θαλπωρής, μια μικρή απόδραση που σε κάνει να ξεχνάς τα πάντα, έστω και για λίγα λεπτά. Είναι από εκείνα τα γλυκά που δεν χρειάζονται πολλά λόγια – μόνο ένα κουτάλι και λίγη σιωπή.

Υλικά

Μερίδες: 8

Για την καρυδόπιτα

    • 12 αυγά
    • 12 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
    • 12 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
    • 12 κουτ. σούπας χοντροκομμένο καρύδι
    • 6 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
    • 6 κουτ. σούπας brandy
    • 2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
    • 1 κουτ. σούπας τριμμένη κανέλα
    • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
    • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας

Για το σιρόπι

    • 500 γρ. ζάχαρη
    • 500 ml νερό
    • 1 ξυλάκι κανέλας
    • 1 φλούδα λεμονιού

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό καϊμάκι ή βανίλια

Διαδικασία

Βήμα 1

Καρυδόπιτα:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (εκτός της ζάχαρης) και τα αφήνουμε στην άκρη. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Σε άλλο μπολ χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και στη συνέχεια ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των στερεών υλικών, κουταλιά- κουταλιά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Σε ξεχωριστό σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω, ώστε να μην χαθεί ο αέρας.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί, ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 60΄. Ελέγχουμε με μαχαίρι ή καλαμάκι στο κέντρο – πρέπει να βγαίνει στεγνό. Αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει εντελώς πριν τη σιροπιάσουμε.

Βήμα 4

Σιρόπι:

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σταματάμε το ανακάτεμα, προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα λεμονιού και βράζουμε για περίπου 8΄, μέχρι να δέσει ελαφρά.

Βήμα 5

Τρυπάμε την κρύα καρυδόπιτα με ένα καλαμάκι ή ξυλάκι για σουβλάκι και περιχύνουμε το ζεστό σιρόπι κουταλιά-κουταλιά, για να το απορροφήσει σταδιακά. Αφήνουμε το γλυκό μέσα στο ταψί να κρυώσει εντελώς και να πιει όλο το σιρόπι πριν το κόψουμε.

Σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια.

Πηγή:cantina.protothema.gr/Επιμέλεια: Μαυρομάτη Μαριλένα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό