Καβάλα: 59χρονη διατηρούσε  παράνομο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών με έδρα… οίκο ανοχής..!

Καβάλα: 59χρονη διατηρούσε παράνομο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών με έδρα… οίκο ανοχής..!

Για περίπου δέκα χρόνια φαίνεται πως εξαπατούσε πολίτες ένας υποτιθέμενος εκπαιδευτικός φορέας με επιμορφωτικά σεμινάρια με έδρα την Καβάλα, που – υποτίθεται – ότι συνεργαζόταν με το ΠΑΜΑΚ και ως υπεύθυνη εμφανιζόταν μια 59χρονη γυναίκα.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 και έπειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η αστυνομία πραγματοποίησε περαιτέρω έρευνα για το δήθεν «κοινωνικό πανεπιστήμιο». Μάλιστα, όπως προέκυψε, η 59χρονη ίδρυσε εργαστήριο ελευθέρων σπουδών χωρίς να πληρεί τις προϋποθέσεις, ενώ ως έδρα της αναφερόταν χώρος όπου λειτουργούν… οίκοι ανοχής.

Συγκεκριμένα, οι αρχές διερεύνησαν τη λειτουργία Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (Α.Μ.Κ.Ε.), ως διάδοχη του σωματείου, η οποία όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, δραστηριοποιείται σε διάφορες πόλεις της χώρας, ενώ σύμφωνα με το καταστατικό της πρόκειται για εκπαιδευτικό φορέα που πραγματοποιεί μαθήματα σε επί μέρους τομείς όπως ψυχολογία, παιδαγωγική, κοινωνιολογία.

Επιπλέον προέκυψε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, ότι η εν λόγω εταιρεία, σύμφωνα με Νομοθετικό Διάταγμα, αποτελεί εργαστήριο ελευθέρων σπουδών, το οποίο λειτουργεί η ίδια υπεύθυνη ως διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος, από κοινού με 67χρονο ημεδαπό ως ταμία και 56χρονη ημεδαπή ως πρόεδρο, χωρίς ωστόσο να γίνεται χρήση του χαρακτηρισμού αυτού (στον τίτλο του, ιστοσελίδα κλπ) και παραβιάζοντας τις ισχύουσες διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των εργαστηρίων ελευθέρων σπουδών και αφορούν τον τίτλο τους, την αδειοδότησή τους, τις κτηριακές εγκαταστάσεις, το διδακτικό προσωπικό τους κλπ.

Έβγαλε κέρδος πάνω από 120.000 ευρώ

Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Α.Μ.Κ.Ε. λειτουργεί με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους άνω των 120.000 ευρώ, ενώ για την επίτευξη του στόχου τους, χρησιμοποιήθηκαν, προσχηματικά, εν αγνοία τους προσωπικά δεδομένα καθηγητών Πανεπιστημίου που υποτίθεται μετέχουν σε αυτήν και ορίσθηκαν ως μέλη της «Επιστημονικής Επιτροπής Εκπαίδευσης» της εταιρείας, για να προσδοθεί σε αυτή το ανάλογο επίπλαστο κύρος, γεγονός το οποίο οι καθηγητές αγνοούσαν. Επιπλέον προέκυψε ότι τόσο το προαναφερόμενο σωματείο όσο και η ανωτέρω εταιρεία, δεν έχουν πραγματική – φυσική έδρα, γραφεία – εγκαταστάσεις (όπως προβλέπεται), άλλα ως έδρα δηλώνεται χώρος που έχει ενοικιασθεί σε διεύθυνση όπου υφίστανται οίκοι ανοχής, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος της 59χρονης (σήμερα) υπεύθυνης και των έτερων δύο (2) συνεργών της σχηματίσθηκε δικογραφία για πλαστογραφία, λειτουργία εν τοις πράγμασι εργαστηρίου ελευθέρων σπουδών χωρίς αναγραφή του τίτλου εργαστήριο ελευθέρων σπουδών και παράβαση Νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, η οποία υποβλήθηκε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Πηγή: protothema.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό