«Καζακστάν: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή ;»

«Καζακστάν: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή ;»

«Καζακστάν: Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή ;»

Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

 

Το Καζακστάνέχει έκταση 2.724.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (έναντι783.562 τετ. χλμ της Τουρκίας) και αποτελεί την ένατη μεγαλύτερη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου, ουρανίου (πρώτη στον κόσμο) καθώς και πολλών άλλων πολύτιμων, έγχρωμων μετάλλων.

Με δεδομέναόσα έχουν ήδη προηγηθεί (ένταση στην Ουκρανία,στις χώρες της Βαλτικής-Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, ταραχές σε Λευκορωσία και Γεωργία, τον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ένταση με τη Μολδαβία,  ταραχές σε Τατζικιστάν και Κιργιζία), μπορεί κανείς λογικά να υποθέσει πως και τα γεγονότα στο Καζακστάν αποτελούν την συνέχεια ενός ευρύτερου σχεδίου της Δύσης να πλησιάσει στον γεωπολιτικό περίγυρο της Ρωσίας με στόχο τον αποσυντονισμόκαι την αποσταθεροποίηση της ίδιας της Ρωσίας μέσα στο εσωτερικό της.

Η περίπτωση όμως του Καζακστάν παρουσιάζει κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η δραστήρια ανάμειξη των παντουρκιστών*και της ίδιας της Τουρκίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Τα γεγονότα του Καζακστάν ξεκίνησαν την δεύτερη μέρα του 2022 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον διπλασιασμό της τιμής του ευρύτατα χρησιμοποιούμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι αυθόρμητες λαϊκές κινητοποιήσεις είχαν σαν αίτημα την κατάργηση των αυξήσεων με κυρίαρχο σύνθημα «Γέρο, έξω!» (αναφορά στον επί δεκαετίες αυταρχικό κυβερνήτη της χώρας Ναζαρμπάγιεφ), αλλά πολύ σύντομα επεκτάθηκαν και σε πολιτικά θέματα (παραίτηση της κυβέρνησης,  διεξαγωγή εκλογώνκ.α).

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα,μεταξύ των διαδηλωτών άρχισαν να ξεχωρίζουν ένοπλες ομάδες οι οποίες μεθοδικά, έσπειραν το χάος και τον τρόμοβάσει ενός καλά μελετημένου και οργανωμένου σχεδίου. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων ομάδων είχαν σαν αποτέλεσμα νεκρούς ή τραυματίες και από τις δύο πλευρές (υπολογίζονται σε 50 νεκρούς και 1.300 τραυματίες).

Η ελεγχόμενη από τους ισλαμοφασίστες της Τουρκίας εφημερίδα Habertürkυποδέχτηκε με ενθουσιασμό τα γεγονότα γράφοντας χαρακτηριστικά: «Όλα μόλις αρχίζουν και σύντομα το Ανατολικό Τουρκεστάν θα γίνει η αρένα ενός σπουδαίου παιχνιδιού».

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-ΓιομάρτΤοκάγεφ διέταξε αμέσως τον στρατό να επέμβει δηλώνοντας πως«το Καζακστάν δεν είναι απλά αντιμέτωπο με μια απειλή από συμμορίες τρομοκρατών, αλλά με τον κίνδυνο κατάλυσης του κράτους».

Απάλλαξε των καθηκόντων της σύσσωμη την κυβέρνηση της χώρας, έδιωξετον ΝουρσουλτάνΝαζαρμπάγεφ που ήλεγχε την χώρα για ολόκληρες δεκαετίες μέχρι το 2019, αλλά είχε παραμείνει στη θέση του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της χώρας και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), θεσμό στον οποίο συμμετέχουν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες (Καζακστάν, Λευκορωσία, Αρμενία, Τατζικιστάν,Κιργιζία)υπό την ηγεσία της Ρωσίας.

Διόρισε νέα κυβέρνηση (με πρωθυπουργό τονAlihanİsmailov) η οποία επανάφερε τις τιμές υγροποιημένου φυσικού αερίου  στα επίπεδα 31/12/2021.

Διέταξε την σύλληψη του επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας ΚαρίμΜασίμοφ με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας» καιαπομάκρυνε από την θέση του τονΑναπληρωτή Προέδρο της Επιτροπής Εθνικής ΑσφάλειαςSamatAbiş, ανιψιό του πρώην προέδρου του Καζακστάν ΝουρσουλτάνΝαζαρμπάγιεφ.

Τα παραπάνω συνδυάστηκαν με την αστραπιαία παρέμβαση2.500 στρατιωτικών από τις ειδικές δυνάμεις των χωρών-μελών του ΟΣΣΑ με την οποία εξασφαλίστηκε η φύλαξη δημόσιων κτιρίων και ευαίσθητων σημείων σε μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οι Τούρκοι επίσημοι (Πρόεδρος και ΥΠΕΞ) θυμήθηκαν τους ομολόγους τους στο Καζακστάν και έσπευσαν να δηλώσουν την (καθυστερημένη) υποστήριξη τους.

Η ομαλότητα στη χώρα επανέρχεται σταδιακά, ο «κόκκινος συναγερμός» έληξε στις16 Ιανουαρίου, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί.

Υπολογίζεται ότι 20 χιλιάδεςπερίπου ένοπλοι συγκροτούσαν τις διάφορες ομάδες που έδρασαν ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Οκτώ χιλιάδες από αυτούς συνελήφθησαν ενώ άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες:

Φαίνεται πως ο (καθαιρεθείς και συλληφθείς)επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του ΚαζακστάνΚαρίμΜασίμοφ είχε ιδιαίτερες συμπάθειες στην Τουρκία όπου «εντοπίστηκε» αρκετές φορές, ήδη από το 2010.

Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών πολιτών, πολλά άτομα από τις καλά εξοπλισμένες ένοπλες ομάδες δεν μιλούσαν μεταξύ τους ούτε την καζακική, ούτε και τη ρωσική γλώσσα.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες εντοπίστηκε ο αρχιμαφιόζος με το παρατσούκλι «Άγριος Arman», κατά κόσμο NikolaiEspolovichDzhumagaliev, ο οποίος με την έναρξη των διαδηλώσεων έφθασε στο Καζακστάν προερχόμενος από την Τουρκία. Ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν σε φιλοσοβιετικό τύπο φωτογραφίες του αρχιμαφιόζου με τους τούρκους «συναδέλφους» του AlaattinÇakıcı και SedatPeker, καθώς και με τον … Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ΜεβλούτΤσαβούσογλου! Κυκλοφόρησε ακόμα στο διαδίκτυο και βίντεο με την «δράση» του κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, αμέσως μετά την άφιξη του στο Καζακστάν.

Στις 13 Ιανουαρίου 2022 ο σύμβουλος του ΕρντογάνİhsanŞener, μιλώντας σε μια εκδήλωσηπου διοργάνωσε η Επαρχιακή Διεύθυνση Εθνικής Παιδείας του Καραμπούκκοντά στον Εύξεινο Πόντο, δεν έκρυψε την απογοήτευση του για τις εξελίξεις:

Καταδίκασε την πρόσκληση του Καζακστάνπρος τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ), ισχυρίστηκε ότι καταλαμβάνεται το Καζακστάν με πρόσχημα μερικές αυξήσεις τιμών, ότι μετά την ίδρυση της Κοινοπολιτείας Τουρκικών Κρατών υπήρξαν αρνητικές διαδικασίες εναντίον της καθώς και ότι μετά την απελευθέρωση του Καζακστάν από τον 30χρονο σοβιετικό ζυγόεστράφηστον δικό του πλούτο, τον δικό του πολιτισμό και τις δικές του αξίες.«Θέλουν να το επαναφέρουν σε στείρα καταπίεση» είπε χαρακτηριστικά.

Την επομένη (14/1/2021), τόσο η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάρωβα (όσοι θεωρούν την είσοδο των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ στο Καζακστάν ως εισβολή σε αυτή τη χώρα δεν σέβονται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάνκαι ελπίζουμε ότι οι τουρκικές αρχές θα αποφύγουν να κάνουν βιαστικές δηλώσεις για το Καζακστάν και δεν θα προσπαθήσουν να πιάσουν ψάρια σε θολά νερά), όσο και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ ΣεργκέιΛαβρόφ (πρόκειται για μια ακατανόητη δήλωση, ζητήσαμε εξηγήσεις), δεν άφησαν αναπάντητο το τουρκικό παραλήρημα.

Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α Τ Α: Οι τουρκικές φαντασιώσεις του παντουρκισμού* δεν περιλαμβάνουν μόνο «γαλάζιες πατρίδες»,  «σύνορα της καρδιάς» και άλλα πράσινα άλογα, αλλά ονειρεύονται την  Τουρκία «οδηγό» και «προστάτη» των κεντρασιατικών εθνών στην θέση της Ρωσίας. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν στο πλαίσιο της έβδομης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Τουρανικών Κρατών του 2019 στο Μπακού, διακήρυξε πανηγυρικά τον στόχο της Τουρκίας να βάλει χέρι στον μυθικό πλούτο των μουσουλμανικών πληθυσμών της πρώην Σοβιετικής Ένωσηςλέγοντας πως  «Θα είμαστε πολύ πιο ισχυροί ως έξι κράτη, ένα έθνος!».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στην Τουρκία όσο και σε άλλες χώρες-στόχους μεταδίδονται συνεχώς τουρκικά τηλεοπτικά σήριαλ που καταφέρονται εναντίον των «ξένων κατακτητών» τουρκικών εδαφών και υμνούν φανταστικούς αγώνες για «την ένωση των τουρκικών λαών»!

Οι κραυγές της ισλαμοφασιστικής εφημερίδας YeniSafak «Στο Καζακστάν χτυπήθηκε η Τουρκία» επιβεβαιώνει πως ένα ακόμα μέτωπο που επιχείρησε να ανοίξει η Τουρκία στην αυλή της Ρωσίας απέτυχε.

 

«Τα τουρκικά κράτη πρέπει να ενωθούν» διακηρύσσει η TURKIYE

Ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας που εξαπλώνεται σε Ασία, Ευρώπη και Αφρική, γίνεται επικίνδυνος με την απροκάλυπτη υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων – ακόμα και η Ινδία, σύμφωνα με έκθεση των Ινδικών μυστικών υπηρεσιώνπου διέρρευσε, αποτελεί στόχο αποσταθεροποίησης από την Τουρκία!

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν  επιχείρησεμε προπέτασμα το «Συμβούλιο Τουρκόφωνων Κρατών» (Τουρκία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν, παρατηρητές: Ουγγαρία, Τουρκμενιστάν) να αποκτήσει άμεσο πολιτικό και έμμεσο στρατιωτικό έλεγχο στην μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα του «Συμβουλίου». Επιχείρησε να μετατρέψει το Καζακστάν σε υποτελές κράτος που να κυβερνάται από την Τουρκία για να λεηλατήσει τον αμύθητο πλούτο του.

Η φαντασίωση της παγκόσμιας δύναμης που καλλιεργούν οι φασίστες του Ντ. Μπαχτσελή και οι διάφοροι σύμβουλοι του Τούρκου προέδρου, τον καθιστά υπερδραστήριο για τον επί πλέον λόγο της μεγάλης αδυναμίας του στο εσωτερικό της Τουρκίας (η δημοτικότητα του Ερντογάν βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της εικοσαετούς εξουσίας του) και της απόλυτης ανάγκης δημιουργίας μιας μεγάλης επιτυχίας για τον αποτελεσματικό αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης.

Οι μεγαλοστομίες για την σωτηρία του πλανήτη από το τουρκικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού (Turkovac) κατέρρευσαν πρόσφατα όταν ο Ιατρικός Σύλλογος Τουρκίας το χαρακτήρισε σαν ένα απλό διάλυμα.

Όλα τα παραπάνω είναι αδύνατο να ξέφυγαν από την προσοχή της Ρωσίας η οποία φάνηκε πανέτοιμη για αυτό που συνέβη στο Καζακστάν, όπως απέδειξε η απίστευτα ταχύτατη δράσητης που σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους τα όνειρα των «εξεγερθέντων»…

*Παντουρκισμός και τουρκική πολιτική απέναντι στον ελληνισμό περιγράφονται στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association. Η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του 2020 περιλαμβάνει επικαιροποιημένη βιβλιογραφία εκατοντάδων πηγών σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά βιβλία. 

πηγή

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό