Κομοτηνή: Διαμαρτυρία και 4ωρη σtάση εργασίας από τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚομοτηνής

Κομοτηνή: Διαμαρτυρία και 4ωρη σtάση εργασίας από τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚομοτηνής

Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης  που θα μεταβάλει τη μορφή των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται το νερό, είναι αυτό που έκανε το Σωματείο Εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ), να αντιδράσει σ’ αυτή τη διαφαινόμενη εξέλιξη με αναλυτική καταγγελτική ανακοίνωσή του, ενώ το πρωί της 6/12, οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚομοτηνής  πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής.

Οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαφορία στα προβλήματα, τα αιτήματα και τις προτάσεις τους. «Λόγω και της αδυναμίας των ΔΕΥΑ να καλύψουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, βρήκε η κυβέρνηση το άλλοθι για την κατάργηση των ΔΕΥΑ, ενώ η ιδία κυβέρνηση εδώ και χρόνια δεν άκουσε ποτέ τους εκπροσώπους μας για μείωση του τιμολογίου του ρεύματος και να ενταχθούνε οι ΔΕΥΑ σε βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι στο κοινό τιμολόγιο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η εξόφληση των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που όμως θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση» σημειώνουν.

Βλέπουν «ιδιωτικοποίηση» του νερού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, που το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ χαρακτηρίζει «όχημα αποκαλέσαμε για την ιδιωτικοποίηση του νερού».

«Οι ΔΕΥΑ που γνωρίζουμε δεν θα υπάρχουν. Τα σενάρια πολλά, το αποτέλεσμα ένα, μεγάλα σχήματα για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων εταιρειών» προειδοποιούν οι εργαζόμενοι και εκτιμούν πως «η συνέχεια θα είναι η γιγάντωση των επιχειρήσεων που θα διαχειρίζονται εκτός από πόσιμο νερό πιθανών την άρδευση και γενικότερα τους υδάτινους πόρους.

Οι εξαγορές εταιρειών που εκτελούν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών από μεγάλες εταιρείες είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης. Είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της κυβέρνησης για το μέλλον που ετοιμάζουν για ΔΕΥΑ και εργαζόμενους. Πρόταση της κυβέρνησης είναι μία επιχείρηση ανά περιφέρεια. Κατάργηση δηλαδή των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΥΑ. Ένα διοικητικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης».

Παράλληλα, εξαπολύουν κριτική προς την κυβέρνηση για αδιαφορία ως προς τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Τετράωρη στάση εργασίας

Το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Κομοτηνής καλεί τους δημάρχους, την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ σε κοινή προσπάθεια ενάντια στην αφαίρεση της σημαντικότερης αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυτή της διαχείρισης του νερού. «Ο αγώνας που έχουμε είναι μεγάλος και πρέπει να δοθεί απ όλους μας γιατί το νερό αφορά όλους δεν είναι υπόθεση μόνον των εργαζομένων είναι όλης της κοινωνίας» σημείωσαν  και γνωστοποίησαν   την πρώτη πράξη αντίδρασης, προχωρώντας σε τετράωρη στάση εργασίας.

Προς αυτό το σκοπό ζητούν συμπαράσταση και κατανόηση από τους πολίτες.

Τέλος, καλούν κόμματα, φορείς, κινήματα κλπ να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα.

 

Πηγή+φωτος: thrakionline.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό