Κομοτηνή: Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Θεολόγη “Τεχνολογική αστυνόμευση και αντεγκληματική πολιτική»

Κομοτηνή: Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Θεολόγη “Τεχνολογική αστυνόμευση και αντεγκληματική πολιτική»

Παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή  το νέο βιβλίο της Βασιλικής Θεολόγη (Διδάκτωρ Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ)  με τίτλο: «Τεχνολογική αστυνόμευση και αντεγκληματική πολιτική» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση. Η βιβλιοπαρουσίαση  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στο χώρο της  Λέσχης Κομοτηναίων.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, η Ειρήνη Κεχαγιά, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτρης Ερελιάδης, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

H επικυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης στο αστυνομικό έργο επέφερε την αλλαγή παραδείγματος στην πρόγνωση του εγκλήματος εγκαινιάζοντας νέες τεχνικές πρόβλεψης της εγκληματικότητας μέσω της μηχανικής μάθησης, οι οποίες αφορούν δύο μεγάλες κατηγορίες: τις προβλέψεις των τόπων και τις προβλέψεις των προσώπων. Η τεχνολογική αστυνόμευση –ως εξέλιξη της επιστημονικής ή τεχνικής αστυνομίας– συνίσταται στην εφαρμογή μαθηματικών και στατιστικών τεχνών στον προσδιορισμό των πιθανών στόχων και στην πρόληψη του εγκλήματος. Επιστρατεύοντας νέες τεχνολογίες αναφορικά με τα μέσα, τον εξοπλισμό και τις μεθόδους της, εφαρμόζει στρατηγικές που εκτείνονται στην αυξανόμενη κυβερνητική επιτήρηση των πολιτών. Η ψηφιακή τεχνολογία, ως κατ’ εξοχήν εργαλείο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, επιτρέπει διφορούμενες και συχνά επικίνδυνες αλχημείες που οδηγούν στην επιτήρηση των συμπεριφορών και στην αυξανόμενη και ενίοτε αλόγιστη συλλογή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η μελέτη Τεχνολογική αστυνόμευση και αντεγκληματική πολιτική αποτελεί ένα εγχειρίδιο για τους ανθρώπους της πράξης (δικηγόρους, αστυνομικούς) και ένα εκτεταμένο επιστημονικό πόνημα για τους ανθρώπους της επιστήμης (φοιτητές, ερευνητές, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς) προσφέροντας πλούσιο υλικό σχετικά με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει η αστυνομία προς επίτευξη του έργου της στον αγώνα κατά του εγκλήματος, αλλά και τις απαιτούμενες απαντήσεις στα νομικά ζητήματα που αναφύονται από τις εφαρμοζόμενες πρακτικές. …και τη συγγραφέα Η Βασιλική Κ. Θεολόγη είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει εργαστεί ως δικηγόρος και υπήρξε νομική σύμβουλος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής. Από το 1992 είναι ενεργό μέλος του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ. όπου ξεκίνησε την ερευνητική της δραστηριότητα. Εργάζεται στο Δικαστικό Τμήμα του Τελωνείου Κομοτηνής. Έχει συμμετάσχει σε πλείστα ερευνητικά προγράμματα σε κάποια από τα οποία ήταν επιστημονικά υπεύθυνη. Έχει συγγράψει άρθρα σε νομικά περιοδικά, συμβολές σε συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει τα γνωστικά αντικείμενα των Εγκληματολογικών Επιστημών στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ., στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και στη Φορολογική και Τελωνειακή Ακαδημία. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις νέες τεχνολογίες και στο έγκλημα, στα μέσα ενημέρωσης και στην εγκληματικότητα ενηλίκων και ανηλίκων.

Η ψηφιακή δικαιοσύνη στο επίκεντρο
Γράφτηκε στην περίοδο της καραντίνας τα έτη ‘21-‘22 όπου κι εκδόθηκε από τις εκδόσεις Παπαζήση και τη σειρά «ποινική δικαιοσύνη και έγκλημα» με διευθυντές τους καθηγητές εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση και Χαράλαμπο Δημόπουλο.

«Αυτό το οποίο εμείς ερχόμαστε να πραγματευτούμε μέσα από το βιβλίο μας είναι το πως η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τον ρου της ιστορίας μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία που ήδη στην Αμερική χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, έχοντας να προσδώσουν ουσιαστικά στοιχεία στον έλεγχο και την πρόληψη του εγκλήματος αλλά και στο χώρο της δικαιοσύνης», ενημέρωσε η συγγραφέας, ενώ επεσήμανε ότι το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε νομικούς, δικαστικούς υπαλλήλους, αστυνομικούς και γενικότερα όλους όσους καθημερινά μπορεί να κληθούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα ψηφιακής δικαιοσύνης.

Ο ομιλητής στην εκδήλωση δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης ΝΔ, αν. καθηγητής Νομικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχάρη την συγγραφέα για το έργο της και τόνισε: «Η δουλειά που έχει κάνει στο βιβλίο αυτό είναι πρωτοποριακή: συμπυκνώνει και συστηματικά αναλύει την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αντί-εγκληματική πολιτική. Καταπιάνεται με ένα θέμα επίκαιρο δύσκολο και περίπλοκο και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη και μελετητή της δουλειάς της να καταλάβει εύκολα τους νέους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται η δίωξη του εγκλήματος σε μία κόκκινη γραμμή με παράλληλο σεβασμό τον πυρήνα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν δικηγόροι, αστυνομικοί, καθηγητές αλλά και φοιτητές Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Πηγή: thrakionline.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό