Κουερσετίνη: Το φυσικό «φάρμακο» για πίεση και χοληστερόλη, χωρίς δίαιτα και στατίνες – Που το βρίσκουμε

Κουερσετίνη: Το φυσικό «φάρμακο» για πίεση και χοληστερόλη, χωρίς δίαιτα και στατίνες – Που το βρίσκουμε

Δεν θα ήταν καταπληκτικό αν υπήρχε ένας απλός τρόπος για να δυναμώσετε την καρδιά σας και να μειώσετε τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση χωρίς φάρμακα και δίαιτα; Φαίνεται ότι υπάρχει!

Οι γιατροί λένε ότι μια ουσία με ισχυρή  αντιοξειδωτική ένωση που βρίσκεται σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά, είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

Ο λόγος; Μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση με φυσικό τρόπο για να περιορίσει την καταπόνηση της καρδιάς, καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Και τα οφέλη για την ενίσχυση της υγείας δεν σταματούν εκεί. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κουερσετίνη ή κερσετίνη τιθασεύει επίσης τα συμπτώματα αλλεργίας, καταπραΰνει τον πόνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό και πολλά άλλα.

Τι είναι η κουερσετίνη ή κερσετίνη;

Η κουερσετίνη είναι ένας τύπος αντιοξειδωτικού γνωστού ως φλαβονοειδές που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κρεμμύδια (ιδιαίτερα στα κόκκινα και κίτρινα) και στα μήλα (ιδιαίτερα στη φλούδα). Μπορείτε επίσης να βρείτε την ένωση σε τρόφιμα όπως τα μούρα, τα κεράσια, οι ντομάτες, τα χόρτα και το μπρόκολο.

Όπως εξηγεί ο Cameron Rokhsar, καθηγητής δερματολογίας στο Mount Sinai Hospital, η κουερσετίνη έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη φλεγμονή, την «κακή»-LDL χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση -στοιχεία που συνηγορούν σε μια πιο υγιή καρδιά και χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κουερσετίνη λειτουργεί με πολλούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Συγκεκριμένα:

Η κουερσετίνη ή κερσετίνη μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το ουρικό οξύ είναι ο ένοχος πίσω από τον πόνο ουρικής αρθρίτιδας. Αλλά αποδεικνύεται ότι τα αυξημένα επίπεδα αυτής της ένωσης μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και να οδηγήσουν σε ανεξήγητη αύξηση βάρους.

Το σώμα παράγει ουρικό οξύ όταν διασπά τη φρουκτόζη από τα τρόφιμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό κρυστάλλων στα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο θρόμβων.

«Ενώ γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες για το πώς το ουρικό οξύ αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, αυτή η νέα γνώση για το ρόλο που παίζει στο εγκεφαλικό είναι πραγματικά ενθαρρυντική, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να θέσουμε τα επίπεδα ουρικού οξέος υπό έλεγχο», διαβεβαιώνει. λέει ο Δρ. David Perlmutter και προσθέτει:

«Υπάρχει μεγάλη έρευνα που δείχνει πώς η θρεπτική κουερσετίνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος».

Η κουερσετίνη επιτίθεται σε ένα ένζυμο-κλειδί για την παραγωγή ουρικού οξέος, το οποίο βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του, ώστε να μην βλάψει την καρδιά. Ένας τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη; Προσθέστε μερικά μήλα πλούσια σε κουερσετίνη στη διατροφή σας.

Σύμφωνα με μια μελέτη στο Stroke: Journal of the American Heart Association, οι άνθρωποι που έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά με «λευκή σάρκα» -όπως μήλα, αχλάδια, μπανάνες και κουνουπίδι- μείωσαν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 52%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε 25 γραμμάρια λευκών φρούτων και λαχανικών που κατανάλωναν οι άνθρωποι μεταφράζεται σε μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού κατά 9%.

Η κουερσετίνη ή κερσετίνη μειώνει την LDL χοληστερόλη

Οι στατίνες είναι το φάρμακο που συνταγογραφείται περισσότερο για τη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, έρευνα στο JAMA Internal Medicine δείχνει ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικό από ό,τι πιστεύαμε κάποτε, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού κατά λιγότερο από 1%.

Ενώ τα φάρμακα μπορούν πάντα να είναι χρήσιμα, μπορείτε να περιορίσετε τα επίπεδα της «κακής»-LDL χοληστερόλης φυσικά με τη βοήθεια της κουερσετίνης.

Η κουερσετίνη εμποδίζει την παραγωγή χοληστερόλης από το ήπαρ και μειώνει την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται στα έντερα. Έρευνα στο British Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη κουερσετίνης μείωσε αισθητά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης μέσα σε έξι εβδομάδες.

Η κουερσετίνη ή κερσετίνη μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι άνθρωποι που έχουν ένδειξη αρτηριακής πίεσης 120/80 mmHg ή λιγότερο θεωρείται ότι είναι υγιή. Αλλά όταν αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται, προκαλούν προβλήματα. Αυξημένες μετρήσεις αρτηριακής πίεσης έως 129/80 mmHg θεωρούνται προϋπέρταση, ενώ μετρήσεις άνω των 130/80 mmHg θεωρούνται υπέρταση.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα για την καρδιά, καθώς η υψηλή αρτηριακή πίεση την κάνει να δουλεύει πιο σκληρά. Επιπλέον, μπορεί να βλάψει την επένδυση των αρτηριών, καθιστώντας ευκολότερη τη συσσώρευση λιπαρών πλακών και την φραγή της ροής του αίματος.

Έρευνα στο British Journal of Pharmacology δείχνει ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης κουερσετίνης μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κουερσετίνη μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση έως και 18% και τη διαστολική αρτηριακή πίεση έως και 23% μέσα σε 5 εβδομάδες

Πηγή: oloygeia.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό