Κριτική Αραχωβίτη στην κυβέρνηση

Κριτική Αραχωβίτη στην κυβέρνηση

«Η χειρότερη κυβέρνηση στην πιο ακατάλληλη συγκυρία». Με αυτή τη φράση άνοιξε την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο το απόγευμα, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τομεάρχης Πρωτογενούς Τομέα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,-Βουλευτής Λακωνίας- Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος περιόδευσε στη Ροδόπη.

Σύμφωνα με τον κ.Αραχωβίτη, «η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση και των τριών κρίσεων:
Πρώτον η Υγειονομική κρίση.
Δεύτερον η Κρίση Ακρίβειας και
Τρίτον η κλιματική κρίση,

με τους πολίτες να νιώθουν αβοήθητους και να στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις του, ως την επόμενη κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά τα τοπικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, άσκησε δριμεία κριτική για το θέμα της καπνοκαλλιέργειας, κάνοντας λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις λόγω κορονοϊού, για 100 ευρώ το στρέμμα, οι οποίες δεν ήλθαν ποτέ.

Για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ- κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στο υπό διαμόρφωση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, λείπουν οι προτάσεις από τις διαβουλεύσεις στις κατά τόπους περιοχές, για το πώς θα πρέπει να διατεθούν τα χρήματα, χωρίς να γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση καλλιεργειών , που πρέπει να γίνουν λόγω κλιματικής αλλαγής.

«Δυστυχώς δεν ήμασταν κυβέρνηση ούτε όταν συζητιόταν η ΚΑΠ, αλλά ούτε και τώρα που αναδιαμορφώνεται, για την σωστή διανομή των ιστορικών δικαιωμάτων και τις ευκαιρίες που έπρεπε να δοθούν στους νέους Αγρότες. Τώρα άμεσα θα πρέπει να δοθούν άμεσες οικονομικές στηρίξεις στους παραγωγούς. Θα πρέπει να μειωθεί ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης και επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε όλους τους Αγρότες, που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος θα πρέπει να υπάρξουν κλαδικές πολιτικές, εκτός από τις οριζόντιες. Για τις ακριβές Ζωοτροφές , θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για το μεταφορικό ισοδύναμο. Θα πρέπει να δοθεί αξία στο παραγόμενο προϊόν και όχι να στηριζόμαστε σε επιδοματικές πολιτικές. Θα πρέπει να ενδυναμωθούν οι διεπαγγελματικές οργανώσεις των προϊόντων και να ενδυναμωθούν τα συνεργατικά σχήματα, κάτι που θα εξασφαλίσει στους Αγρότες καλύτερες τιμές στα προϊόντα και καλύτερες τιμές στα εφόδια», τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.
Ειδικά για τους 8.500 καπνοπαραγωγούς της Θράκης, δέχθηκε πολλά ερωτήματα από τους Δημοσιογράφους ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος ενημερώθηκε για τα αιτήματα και έλαβε και σχτικό υπόμνημα στην σύσκεψη που έγινε. Οι καπνοπαραγωγοί ζητούν τις ενισχύσεις που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, 100 ευρώ το στρέμμα . Επίσης ζητούν να ενταχθεί η καπνοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις. Ο κ. Αραχωβίτης ενημερώθηκε και για την κινητοποίηση με τρακτέρ που έγινε το Σάββατο στον οικισμό του Πάσσου στη Ροδόπη.

Ο ίδιος σαν πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεώρησε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα άλλο ειδικό καθεστώς μετάβασης στον καπνό, αν θα αντικατασταθεί με άλλη καλλιέργεια. Πρέπει να υπάρχει η στήριξη των παραγωγών με τεχνογνωσία με σχέδια βελτίωσης, προς ποια κατεύθυνση θα πάμε, χωρίς επιδοματικές πολιτικές, αλλά με στρατηγικό σχέδιο και στόχους να είναι αυτάρκης η χώρα μας σε προϊόντα που μπορεί να παράγει», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Αραχωβίτης.

Μετά την παρουσία του στην Κομοτηνή ο κ. Αραχωβίτης περιόδευσε σε οικισμούς του Έβρου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό