Με φοιτητική ταυτότητα η είσοδος στα ΑΕΙ – Διορία έως το τέλος του έτους

Με φοιτητική ταυτότητα η είσοδος στα ΑΕΙ – Διορία έως το τέλος του έτους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», το υπουργείο Παιδείας θα δώσει στα ΑΕΙ περιθώριο για την εφαρμογή του μέτρου έως το τέλος του χρόνου

Mε επίδειξη της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας θα εισέρχονται πλέον οι φοιτητές στα ΑΕΙ. Το μέτρο προβλέπεται στο νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας.

Βεβαίως, η έναρξη της εφαρμογής του μέτρου εξαρτάται από την προετοιμασία των ιδρυμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Κ», το υπουργείο θα ορίσει στα ΑΕΙ χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή του έως το τέλος του χρόνου.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο κάνει πιο αυστηρό το πλαίσιο των ποινών για όσους κάνουν έκτροπα μέσα στα ΑΕΙ. Για παράδειγμα, επεκτείνεται το άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα, ώστε η έννοια της «διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας» να καλύπτει ρητά πλέον, για πρώτη φορά, και τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Το άρθρο προβλέπει φυλάκιση έως τρία έτη για όποιον εισέρχεται παράνομα σε χώρο δημόσιας υπηρεσίας. Επίσης, για οργανωμένες και βίαιες ενέργειες γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές, έως και κάθειρξη 10 ετών, σε περιπτώσεις σοβαρών επιθέσεων και φθορών. Την εποπτεία για την τήρηση του νόμου αναλαμβάνει ειδικά ορισμένος εισαγγελέας σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με κεντρικό συντονισμό από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας στο ν/σ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Αμεση απαγόρευση εισόδου των κατηγορουμένων (η ρύθμιση είναι γενική, αλλά αφορά φοιτητές ή άτομα που διώκονται για συμμετοχή σε επεισόδια εντός των ΑΕΙ) σε πανεπιστημιακούς χώρους, αμέσως μετά την άσκηση δίωξης.

Aμεση αναστολή φοιτητικής ιδιότητας για όσους παρανομούν.

  • Αφαίρεση δικαιωμάτων πρόσβασης, παροχών και συμμετοχής σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες.
  • Οριστική διαγραφή σε περιπτώσεις αμετάκλητης καταδίκης για βαριά κακουργήματα.
  • Θεσμοθέτηση ενός ενιαίου Πειθαρχικού Συμβουλίου ανά ΑΕΙ, με νέα σύνθεση και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.
  • Ρήτρα θεσμικής ευθύνης για τα διοικητικά όργανα που αδρανούν, με πειθαρχικές κυρώσεις έως παύση από το αξίωμα.
  • Μετατροπή της πειθαρχικής διαδικασίας σε απολύτως δεσμευτική θεσμική υποχρέωση για τις αρχές του ΑΕΙ, κατοχυρωμένη με σαφή όρια, υποχρεώσεις και συνέπειες, ώστε η προστασία της ακαδημαϊκής λειτουργίας να εδράζεται όχι μόνο στο περιεχόμενο του κανόνα, αλλά και στην εγγυημένη εφαρμογή του.

Καθιέρωση ψηφιακού συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης με χρήση ακαδημαϊκής ταυτότητας. Λειτουργία επιπέδων ελέγχου και κέντρου επιχειρήσεων. Εγκατάσταση μέσων παρακολούθησης με αυστηρές εγγυήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων. Το υπουργείο Παιδείας θα ελέγχει εάν είναι έτοιμες οι υποδομές, τα πρωτόκολλα ασφαλείας και οι εγγυήσεις προστασίας δεδομένων.

  • Aμεση διαδικασία τεκμηρίωσης και κοστολόγησης ζημιών σε σύντομες χρονικές προθεσμίες.
  • Καταλογισμός στους υπαίτιους, με βεβαίωση ποσού το οποίο θα εισπράττεται όπως κάθε οφειλή προς το Δημόσιο.

Στο νομοσχέδιο, επίσης, περιέχονται ρυθμίσεις για το θέμα της διαγραφής όσων φοιτητών ξεπερνούν το ανώτατο όριο φοίτησης. Συγκεκριμένα:

  • Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου χρόνου σπουδών (ελάχιστη διάρκεια +4 ή +6 εξάμηνα), προβλέπεται αυτοδίκαιη διαγραφή δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.
  • Δίνεται μία τελευταία ευκαιρία στους ενεργούς φοιτητές. Δηλαδή μπορούν να παρατείνουν τη φοίτησή τους έως δύο εξάμηνα (ή τρία, αν απαιτείται πρακτική άσκηση ή διπλωματική εργασία). Αφορά φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων πιστωτικών μονάδων.
  • Δυνατότητα μερικής φοίτησης και αναστολής έως δύο έτη για εργαζόμενους, φοιτητές με αναπηρία, γονείς ανηλίκων, εγκυμονούσες, αθλητές υψηλών διακρίσεων και φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Προσφέρεται στους διαγραφέντες μία νέα ευκαιρία να πάρουν πτυχίο, μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων. Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό των εισακτέων από 12% στο 20%, ενώ σε περιφερειακά ΑΕΙ και Θεολογικές Σχολές φτάνει το 30%. Δικαίωμα συμμετοχής και για φοιτητές που διαγράφηκαν λόγω υπέρβασης του χρόνου, εφόσον έχουν κατοχυρώσει τουλάχιστον 120 πιστωτικές μονάδες.

Τα μέτρα έχουν παρουσιαστεί ήδη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Ωστόσο καθώς η θερινή τακτική συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων διοργανώνεται από χθες, στην Αθήνα, οι διατάξεις του ν/σ αναμένεται να συζητηθούν την Παρασκευή, παρουσία της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη.

Mε αναφορές από Καθημερινή : Επιμέλεια ΚΓΜ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό