Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χαρίτου 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την κυβέρνηση να ανανεώσει τις συμβάσεις των καθαριστριών του ΕΦΚΑ που δικαιώθηκαν δικαστικά

Με πρωτοβουλία του Δημήτρη Χαρίτου 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από την κυβέρνηση να ανανεώσει τις συμβάσεις των καθαριστριών του ΕΦΚΑ που δικαιώθηκαν δικαστικά

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ανανεώσει τις συμβάσεις των καθαριστριών του ΕΦΚΑ που δικαιώθηκαν δικαστικά.

Ένας αριθμός από τους 448 εργαζόμενους πανελλαδικά, εκ των οποίων 3 στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ Κομοτηνής, δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2022, με την αιτιολογία ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΦΚΑ.

Στην ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον βουλευτή Ροδόπης επισημαίνεται ότι οι ανάγκες καθαριότητας του ΕΦΚΑ μπορούν να καλυφθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συμβάσεις οι οποίες έληξαν στις 17-3-2021 και δεν ανανεώθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Γι’ αυτό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ανανεώσει τις συμβάσεις των καθαριστριών  του ΕΦΚΑ που δικαιώθηκαν δικαστικά.

 

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Θα ανανεώσετε εκ νέου τις συμβάσεις εργασίας  των καθαριστριών  του ΕΦΚΑ που δικαιώθηκαν δικαστικά;

 

Για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας του ΕΦΚΑ, πολλών υποκαταστημάτων μεταξύ των οποίων και αυτό της Κομοτηνής, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην πρόσληψη μέσω κριτηρίων ΑΣΕΠ  448 ατόμων για 18 μήνες με βάση την αριθμ. ΣΟΧ1/2019 πουεξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στόχος της απόφασης της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να αναβαθμισθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας του ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως και έγινε με ατομικές συμβάσεις που είχαν συναφθεί.

Οι  ατομικές συμβάσεις που συνάφθηκαν με τον παραπάνω τρόπο έληξαν, μετά και την παράταση που είχε δοθεί, στις 17-3-2021, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του ΕΦΚΑ, τρεις (3) εκ των οποίων στο υποκατάστημα της Κομοτηνής, να βρεθούν στο δρόμο και μάλιστα μέσα στην δυσκολότερη περίοδο της οικονομικής και πανδημικής κρίσης. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι στράφηκαν στην δικαιοσύνη διεκδικώντας την παραμονή στην εργασία τους, με την αιτιολογία ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΦΚΑ, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Οργανισμός με την εσπευσμένη απόφαση να αναθέσει την καθαριότητα των υποκαταστημάτων του σε ιδιωτικά εργολαβικά συνεργεία.

Με βάση την απόφαση της δικαιοσύνης οι ισχυρισμοί που προέβαλαν οι απολυμένοι συμβασιούχοι στο Δικαστήριο έγιναν δεκτοί, αφού με την από 25-2-2022 προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών δικαιώθηκαν πλήρως και επιστρέφουν στην εργασία τους. Η δικαστική αυτή απόφαση δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να αναθεωρήσει την πολιτική του και να προχωρήσει στην εκ νέου ανανέωση των εργασιακών συμβάσεων των καθαριστών/ριων προκειμένου να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στη διαδικασία έκδοσης αναλόγων δικαστικών αποφάσεων αναλαμβάνοντας το οικονομικό κόστος.

Επειδή οι ανάγκες καθαριότητας του ΕΦΚΑ μπορούν να καλυφθούν από  εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ όπως αυτών που προσλήφθηκαν  το 2019 βάση την αριθμ. ΣΟΧ1/2019

Επειδή οι ισχυρισμοί που προέβαλαν οι απολυμένοι συμβασιούχοι στο Δικαστήριο έγιναν δεκτοί, με την από 25-2-2022 προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Είναι στις προθέσεις σας να ανανεώσετε εκ νέου τις συμβάσεις εργασίας  των καθαριστριών  του ΕΦΚΑ που δικαιώθηκαν δικαστικά;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό