Μητσοτάκης-Σολτς προς την Τουρκία – Δεν νοείται μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Μητσοτάκης-Σολτς προς την Τουρκία – Δεν νοείται μέλη του ΝΑΤΟ να αμφισβητούν εθνική κυριαρχία

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων έθιξαν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν». «Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ουτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες».

«Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν υπάρχει χώρος για άλλες πηγές έντασης στη Γηραιά Ήπειρο: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο».

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», είπε από πλευράς του ο κ. Σολτς.

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε ότι «δεν νοείται κράτη-μελη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε επίσης ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ειδικά η ρύθμιση του κατοχικού δανείου θα ήταν αμοιβαία επωφελής, είπε.

Πηγή: enanews.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό