Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής: ξεκινά ένα από μεγαλύτερα ενεργειακά projects στην Ελλάδα

Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Κομοτηνής: ξεκινά ένα από μεγαλύτερα ενεργειακά projects στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα προχωράει ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά project στον ελλαδικό χώρο. Ο λόγος για την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζουν από κοινού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

Βάσει σχεδίου, οι εργασίες κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο Α’ τρίμηνο του 2022 και αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες όπως οι μελέτες κατασκευής, η έκδοση οικοδομικής άδειας κλπ.

Παράλληλα με τα γραφειοκρατικά η εταιρεία τρέχει και τις διαδικασίες για το “ντύσιμο” της μονάδας με μηχανήματα και εξοπλισμό. Ήδη έχουν γίνει οι παραγγελίες για την τουρμπίνα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του έργου. H προμήθεια του βασικού εξοπλισμού θα γίνει από τη  Siemens.

Η τεχνολογία του κύριου εξοπλισμού που έχει επιλεγεί για το σταθμό είναι η πλέον σύγχρονη και θα οδηγήσει σε πολύ υψηλούς βαθμούς συνολικής καθαρής απόδοσης.

Η σύμβαση για την κατασκευήw του έργου υπογράφηκε το περασμένο καλοκαίρι. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024.

 

Το έργο

Το συνολικό κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 375 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ισχύς του έργου θα φτάνει τα 877 ΜW . Η νέα μονάδα χαρακτηρίζεται ως “μονάδα μετάβασης” καθώς θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο φυσικό αέριο. Στην ουσία πρόκειται για ένα βήμα απομάκρυνσης από το λιγνίτη με κατεύθυνση την πράσινη ενέργεια

Η υλοποίηση του νέου υπερσύγχρονου σταθμού είναι κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας οι οποίες θα προκύψουν από τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής στην περιοχή όπως είναι αυτές της Καρδιάς και του Aμύνταιου .

Τα οφέλη του έργου δεν περιορίζονται μόνο σε ενεργειακό επίπεδο καθώς θα προσφέρουν και σε θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με το σχέδιο κατά τη διάρκεια κατασκευής του σταθμού θα δημιουργηθούν 500 θέσεις εργασίας, ενώ 100 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν κατά την περίοδο λειτουργίας της μονάδας.

 

Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής

Η σύμπραξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil οδήγησε στη δημιουργία της εταιρείας με το όνομα «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» η οποία είναι υπεύθυνη για την περάτωση ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά project.
Επιπλέον στόχοι της θυγατρικής που δημιούργησαν από κοινού τα δύο τεράστια μεγέθη αποτελούν:

-Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η κατασκευή, εγκατάσταση, λειτουργία και εκμετάλλευση θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με φυσικό αέριο.

-Η εισαγωγή, εμπορία και προμήθεια φυσικού αερίου για χρήση ως πρώτης ύλης σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

-Η πώληση και εμπορία της παραγόμενης ,από αυτούς τους θερμικούς σταθμούς, ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως αυτή η μονάδα αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής. Επιπροσθέτως αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας στο απαιτητικό μέλλον.

Ypodomes/Βαγ. Θάνος

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό