Μπαμπινιώτης: Γιατί επιλέχθηκε το ελληνικό όνομα «Meta» για το νέο Facebook

Μπαμπινιώτης: Γιατί επιλέχθηκε το ελληνικό όνομα «Meta» για το νέο Facebook

Την έννοια της ελληνικής λέξης «Meta» που επέλεξε ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Ζούκερμπεργκ, για την μετονομασία του facebook , εξηγεί ο καθηγητής γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης.

Σε ανάρτησή του ο καθηγητής κ. Μπαμπινιώτης, αναφέρει ότι ο όρος «Meta» δείχνει τη δυνατότητα να χτίσουμε κάτι καινούργιο.

«Από το Λεξικό μου: μετα- […] 5. (α) υπέρβαση ή κριτική σε επιστήμη, μέθοδο κ.ά.: μετα-μοντερνισμός, μετα-ηθική (β) σχέση ή ενασχόληση με κάτι: μετα-γλώσσα, μετα-λεξικογραφία», έγραψε ο καθηγητής, αναφερόμενος σε σχόλιο που είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook σύμφωνα με το οποίο:

«Ανέφερε επίσης -ο Ζάκερμπεργκ- ότι o όρος Meta είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει το “πέρα” και επιλέχθηκε επειδή συμβολίζει ότι πάντα υπάρχει χώρος και δυνατότητα να χτίζουμε κάτι καινούργιο».

 

Τι αλλάζει στην #Μeta «έκδοση» του Facebook

Το facebook απέκτησε μεν νέα επωνυμία και δη προερχόμενη από ελληνική λέξη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το… Facebook για χάρη του Meta.

Όπως δεν σημαίνει ότι αυτή η αλλαγή επωνυμίας δεν έχει πολλές ακόμη επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ο διαδικτυακός κολοσσός θα λειτουργεί από εδώ και στο εξής και στα πλάνα του Ζούκερμπεργκ για το άμεσο μέλλον.

Καταρχάς, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι πως η εφαρμογή του Facebook δεν αλλάζει επωνυμία. Αυτό που αλλάζει είναι η επωνυμία της εταιρείας στην οποία ανήκει η εφαρμογή του Facebook αλλά και αυτές του Instagram και του WhatsApp μεταξύ άλλων. Η Facebook Technologies μετονομάζεται σε Meta, όπως το 2015 η μητρική εταιρεία της Google ονομάστηκε Alphabet. Αλλά αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα η διάσημη μηχανή αναζήτησης ή το Google Mail να αλλάξουν επωνυμία!

Μια βασική διαφορά πάντως σε σχέση με την Alphabet είναι πως ο κ. Ζούκερμπεργκ δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Meta. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί καθώς αυτό που επιδιώκει είναι να ελέγχει πλήρως τη ροή των επενδύσεων της Meta καθώς θέλει να δώσει σάρκα και οστά στο όραμα του που είναι το αποκαλούμενο metaverse. Ένα όραμα για το οποίο οι επενδύσεις μόνο τους επόμενους μήνες εκτιμάται πως θα φθάσουν στα 10 δισ. δολάρια. Και θα απαιτηθούν επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νέο εγχείρημα για το οποίο δημιουργείται μία νέα επιχειρησιακή μονάδα ονόματι Reality Labs.

Το metaverse είναι ένας «εικονικός» (virtual) κόσμος, στον οποίο ο κ. Ζούκερμπεργκ εκτιμά ότι θα αρχίσουν να περνούν όλο και περισσότερο χρόνο οι άνθρωποι στο προσεχές μέλλον. Ουσιαστικά, ένας εικονικός κόσμος όπου η πρόσβαση θα γίνεται μέσω VR/AR συσκευών και τον οποίο έχουν οραματιστεί ουκ ολίγοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Ενδεχομένως, το Ready Player One, ένα βιβλίο του Ernest Cline από το 2011 που έγινε ταινία το 2018 από τον Steven Spielberg, να είναι πιο κοντά στο όραμα που έχει ο κ. Zuckerberg. Ένα όραμα για το οποίο εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, αν σκεφτεί κανείς ότι το πρώτο βήμα ήταν η εξαγορά το 2014 έναντι 2,3 δισ. δολαρίων της Oculus, μίας από τις πρωτοπόρες εταιρείες στο χώρο των AR/VR συσκευών.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Ζούκερμπεργκ, το metaverse θα είναι ο τομέας όπου θα δώσει πλέον έμφαση η Meta και όχι το Facebook όπως ήταν μέχρι τώρα. Κάτι που είναι μάλλον βολικό και για το ίδιο το Facebook, αν αναλογιστεί κανείς τα ζητήματα που υπάρχουν τους τελευταίους μήνες και την έντονη κριτική που δέχεται αναφορικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών αλλά και τον τρόπο που χρησιμοποιείται για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μικρότερες ηλικίες έχουν αρχίσει να αποφεύγουν το Facebook προτιμώντας το Instagram, το οποίο τουλάχιστον ανήκει και αυτό στη Meta, ή το TikTok.

Από την άλλη πλευρά, η στροφή που κάνει το Facebook/Meta είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Καταρχάς γιατί η δημιουργία του metaverse θα απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις. Επιπλέον, είναι κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με τη συμβολή του Meta. Χρειάζεται να υπάρχει στήριξη και εμπλοκή στο νέο οικοσύστημα και άλλων μεγάλων «παικτών» από διάφορους κλάδους. Γενικότερα, η πρόκληση αυτή ίσως να είναι η μεγαλύτερη που έχει αντιμετωπίσει ο κ. Ζούκερμπεργκκαι μένει να δούμε πως θα ανταποκριθεί στα καινούρια δεδομένα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό