Ν. Γκαρά: «Σε καθεστώς υψηλού κινδύνου η πολυφωνία στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου»

Ν. Γκαρά: «Σε καθεστώς υψηλού κινδύνου η πολυφωνία στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου»

Η κυβέρνηση τρέμει την αλήθεια, που αποτυπώνεται στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, για την ελευθέρια του Τύπου στην Ελλάδα. Αυτό απεδείχθη περίτρανα στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου ο πρόεδρος της επιτροπής έσπευσε να κλείσει άρον – άρον τη συνεδρίαση προκειμένου να μην απαντήσει ο Πρόεδρος του ΕΣΡ σε ερώτηση της Αν. Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασίας Γκαρά, σχετικά με τις αρνητικές εκθέσεις για την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας.

Η κα Γκαρά έφερε στο φως και νέα έκθεση η οποία επιβεβαιώνει την ανησυχητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την πολυφωνία των ΜΜΕ στη χώρα. Σύμφωνα με  την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης* -την οποία και παρουσίασε κατά τη διάρκεια ακρόασης του Προέδρου του ΕΣΡ- η χώρα μας βρίσκεται στη ζώνη μεσαίου/υψηλού κινδύνου σε 19 από τους 20 δείκτες που μετράνε την πολυφωνία στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, η Ελλάδα βρίσκεται «κάτω από τη βάση» σε ότι αφορά:

  • Τη συγκέντρωση διαδικτυακών πλατφόρμων και εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού
  • Τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης
  • Την επιρροή της ιδιοκτησίας και των εμπορικών συμφερόντων στη σύνταξη περιεχομένου
  • Την ανεξαρτησία των μέσων από πολιτικές επιρροές
  • Τη συντακτική ανεξαρτησία
  • Την ανεξαρτησία των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων
  • Την πρόσβαση μειονοτικών ομάδων στα μέσα ενημέρωσης
  • Την συμμετοχή και πρόσβαση των γυναικών στα μέσα ενημέρωσης

Η κα Γκαρά στηλίτευσε την πολύχρονη αδράνεια του ΕΣΡ σε ότι αφορά τον ελεγκτικό του ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει την πολιτική πολυφωνία στα Μέσα σε μια περίοδο όπου έχουν καταγραφεί, δολοφονία δημοσιογράφου, παρακολούθηση δημοσιογράφων από την ΕΥΠ, διώξεις ρεπόρτερ και εκδοτών που δεν είναι αρεστοί στην κυβέρνηση, διαπλοκή με την πολιτική εξουσία, αδιαφανής χρηματοδότηση ΜΜΕ, ασφυκτικός έλεγχος της κυβέρνησης σε ΕΡΤ και ΑΠΕ και περιστατικά λογοκρισίας και αποκλεισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στάθηκε και στην υποστελέχωση της Αρχής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το αρμόδιο Τμήμα το οποίο ελέγχει του τηλεοπτικούς σταθμούς, να λειτουργεί με μία μόνο υπάλληλο.

*Σημειώνεται πως το Παρατηρητήριο για την Πολυφωνία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (Media Pluralism Monitor) είναι φορέας συγχρηματοδοτούμενος από την Ε.Ε και το European University Institute.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό