Νάπολη-European Design Awards 2024: Βραβείο για Καβαλιώτη Editorial Designer για το σχεδιασμό της σειράς  ποιητικών βιβλίων “Φλέξη”

Νάπολη-European Design Awards 2024: Βραβείο για Καβαλιώτη Editorial Designer για το σχεδιασμό της σειράς ποιητικών βιβλίων “Φλέξη”

Από τις 31 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2024 η Νάπολη φιλοξένησε τη μεγαλύτερη γιορτή για το ευρωπαϊκό Design, το φετινό European Design Festival. Σχεδιαστές και δημιουργικοί από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο φεστιβάλ, το οποίο ήταν επίσης ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό, και το οποίο κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 1 Ιουνίου με την Τελετή Απονομής των European Design Awards 2024 που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Teatro Mercadante της ιταλικής πόλης.

Τα European Design Awards 2024 επεφύλασσαν μία σημαντική διάκριση για τον Καβαλιώτη Editorial Designer Ιωάννη Κ. Τσίγκα. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κάπα Εκδοτικής απέσπασε βραβείο [Bronze] για τον σχεδιασμό της ποιητικής Σειράς «ΦΛΕΞΗ», στην Κατηγορία Book CoverSeries.

Το βραβείο στον Ιωάννη Κ. Τσίγκα για τον σχεδιασμό της Σειράς απένειμε ο πρόεδρος της AIAP [Italian Association of Visual Communication Design] Marco Tortoioli.

Σχετικά με τα European Design Awards

Από το 2007 μια ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από εκδότες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, συγκεντρώνεται σε ετήσια βάση για να επιλέξει, να αξιολογήσει και να αναγνωρίσει τα καλύτερα παραδείγματα σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Τα European Design Awards ολοκληρώνονται με ένα φεστιβάλ σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, που οδηγεί στην τελετή απονομής των βραβείων. Αυτό δημιουργεί μια ιδανική ευκαιρία για τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους του χώρου του design να έρθουν κοντά, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, να εμπνευστούν και να γιορτάσουν.

Σχετικά με τη Σειρά ΦΛΕΞΗ

Η ΦΛΕΞΗ είναι μια ποιητική σειρά που φιλοδοξεί να επαναφέρει την ποίηση στη δημιουργική της κοίτη. Υπό το Διεύθυνση του ποιητή γιώργου δομιανού, η ΦΛΕΞΗ δίνει εκ νέου προτεραιότητα στην ανάγκη ο ποιητικός λόγος να συνταιριάξει με τη γλώσσα του καιρού του, να την εκφράσει, να την επηρεάσει αλλά και να τροφοδοτηθεί από αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό -και μακριά από μια συλλογιστική δούναι και λαβείν- απευθύνει προσκλητήριο στους νέους ποιητές, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσει ως ιμάντας μεταβίβασης της ποιητικής δημιουργίας προς την κοινωνία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 μέχρι και σήμερα, στη Σειρά ΦΛΕΞΗ της Κάπα Εκδοτικής έχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία:

  1. Ζαφειρία Μολ, Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη
  2. Σταυρούλα Παπαδάκη, Και ο κόσμος τι θα πει;
  3. Χρήστος Κινάνι, Προσάναμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς των δύο πρώτων βιβλίων της Σειράς, Ζαφειρία Μολ και Σταυρούλα Παπαδάκη, είναι υποψήφιες στα Βραβεία του Αναγνώστη στην Κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση» [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Βιογραφικό Ιωάννη Κ. Τσίγκα

Γεννήθηκε το 1978 στην Καβάλα. Σπούδασε Κινηματογράφο και Κοινωνιολογία [Master of Arts, The University of Glasgow] στη Σκοτία. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία από τον χώρο των ΜΜΕ [ραδιόφωνο, έντυπος Τύπος]. Από το 1997 έως και το 2012 ήταν ο εκδότης του μηνιαίου πολιτικού-πολιτιστικού περιοδικού ΠΕΡΙωΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ [Βραβείο Δημοσιογράφων ΕΡΤ για «Το καλύτερο περιοδικό της Ελλάδας» στο πλαίσιο του θεσμού της «Κυβέρνησης των Μη Κυβερνητικών» το 1999 και Βραβείο Ιδρύματος Αθ. Μπότση το 2003].

Από το 2005 ασχολείται ενεργά με το Editorial Design, όντας αυτοδίδακτος. Από το 2014 μέχρι και σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κάπα Εκδοτικής. Μέχρι σήμερα, έχει σχεδιάσει πάνω από 500 βιβλία, κατά κύριο λόγο θεατρικές εκδόσεις, αλλά και ποίηση, λογοτεχνία, δοκίμια και μελέτες, λευκώματα κ.ά.

Ως σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας και εκδόσεων έχει δουλέψει για λογαριασμό φορέων [Ακαδημία Αθηνών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Πειραματική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ κ.ά.], διοργανώσεων [Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Φεστιβάλ Φιλίππων, Cosmopolis Festival κ.ά.], θεατρικών χώρων [θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, θέατρο οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, θέατρο Επί Κολωνώ, Σύγχρονο Θέατρο, θέατρο Ιλίσια κ.ά.] αλλά και εταιριών παραγωγής [Πολιτιστικός Οργανισμός Λυκόφως, Broadway Show Productions κ.ά.].

Το 2020 σχεδίασε για λογαριασμό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της MANTILITY την επετειακή σειρά μεταξωτών μαντιλιών βασισμένη στη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου για την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ το 2021 και το 2023 σχεδίασε για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δύο σειρές μεταξωτών μαντιλιών που διατίθενται από το M Shop, το πωλητήριο του Μεγάρου.

Το 2023 απέσπασε στην ίδια Κατηγορία τόσο το Βραβείο ΕΒΓΕ όσο και τον Έπαινο ΕΒΓΕ στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας για τα εξώφυλλα των βιβλίων Τρυφερούλης νεκροτόμος και Εγώ θα σου μάθω πουλάκι μου του ποιητή γιώργου δομιανού [Κάπα Εκδοτική, 2023].

Την ίδια χρονιά σχεδίασε τη Σειρά Merchandise «ΘEATRE4LiFE», που περιλαμβάνει συλλεκτικές Tote Bags και σημειωματάρια, για το Πωλητήριο του Εθνικού Θεάτρου.

Το 2024 δύο από τα εξώφυλλα που σχεδίασε την περασμένη χρονιά [Έγκλημα και τιμωρία του Θανάση Τριαρίδη και βήματα εδώ του Νίκου Σκούφου] βρέθηκαν φιναλίστ στα ΕΒΓΕ 2024 στην Κατηγορία «Εξώφυλλο βιβλίου».

Επίσης την ίδια χρονιά, απέσπασε το Bronze Award στα European Design Awards για τον σχεδιασμό της Σειράς βιβλίων ΦΛΕΞΗ της Κάπα Εκδοτικής, που περιλαμβάνει ντεμπούτα νέων Ελλήνων ποιητών, στην Κατηγορία «Book Cover: Series».

Πηγή: kavalapost.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό