Νέα μητέρα- Νέα ζωή!

Νέα μητέρα- Νέα ζωή!

Και αφού καλωσορίσατε το μωράκι σας… Καλωσορίστε τη νέα σας ζωή.

Γράφει η Ευρυδίκη ΚλειδήΨυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Τίποτα δε θα ναι ίδιο από δω κι έπειτα. Ούτε καν εσείς. Εισήλθατε σε μια νέα ζωή, ένα καινούριο κεφάλαιο, συνδεδεμένο με τα προηγούμενα, αλλά ταυτόχρονα πολύ διαφορετικό, με νέα δεδομένα.

Όσο περισσότερο αγκαλιάσετε τη νέα πραγματικότητα κι όσο πιο σωστά και θετικά διαχειριστείτε τις νέες προκλήσεις, αλλά κι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, τόσο πιο πλήρης και γεμάτη θα είστε. Τόσο πιο πολύ θα ακτινοβολείτε και θα χαίρεστε το καθετί που σας έχει δοθεί κι έχετε κερδίσει. Γιατί η μητρότητα, ειδικά τον πρώτο καιρό, μπορεί να είναι δύσκολη, εξαντλητική ή και δυσβάσταχτη για κάποιες νέες μητέρες. Μπορεί όμως να είναι και η πιο όμορφη και μαγική περίοδος, μέσα από την οποία μπορεί να αναδυθεί ένας νέος εαυτός και μια νέα ζωή… πολύ πιο όμορφα και ενδυναμωμένα από ποτέ!

Νέα μητέρα, νέα ζωή

Κι αυτό δεν αλλάζει μόνο το πώς σας βλέπουν οι άλλοι, αλλά και το πώς βιώνετε και βλέπετε εσείς τον εαυτό σας. Υπάρχει περίπτωση να βιώνετε κάποιο είδους “πένθος” για τον παλιό εαυτό. Είναι εντάξει. Θυμηθείτε, όμως, ότι το τέλος του παλιού σας εαυτού σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου, αναγεννημένου. Κι αυτός ο νέος εαυτός είναι πιο ενδυναμωμένος. Είναι πιο ώριμος, πιο υπεύθυνος, με περισσότερη εσωτερική δύναμη.

Το σώμα σας έχει αλλάξει και χρειάζεται φροντίδα.

Ακούστε εδώ ένα podcast από τη Nutricia για τις σωματικές αλλαγές μετά τον τοκετό.

Μαζί με τα παραπάνω, η καθημερινότητα είναι πλέον εντελώς διαφορετική. Ένα πλασματάκι σας έχει απόλυτη ανάγκη κι είναι βασικό για τη δική σας ύπαρξη η ύπαρξή του να είναι ικανοποιημένη, και ανάγκη σας οι ανάγκες του να είναι καλυμμένες. Επομένως, όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό και σίγουρα αυτή η νέα καθημερινότητα είναι βασισμένη στις νέες σας προτεραιότητες.

Η αλλαγή των ρόλων είναι δεδομένη, όμως πολλές φορές είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή. Για παράδειγμα, μπορεί πριν έρθει το μωρό να βλέπατε τον εαυτό σας με κύριο ρόλο αυτό του επαγγελματία και να δυσκολεύεστε να δεχτείτε ότι ο κύριος ρόλος σας τώρα είναι αυτός της μαμάς, για όσο το μωράκι είναι απόλυτα εξαρτημένο από σας.

Μια τέτοια σύγχυση μπορεί να δημιουργήσει μια συγκρουσιακή κατάσταση μέσα σας κι αν προσπαθήσετε να τα συνδυάσετε με την προσδοκία να τα κάνετε όλα τέλεια κινδυνεύετε να βρεθείτε σε μια δυσμενή συναισθηματική κατάσταση. Επιπλέον, μέχρι τώρα βλέπατε τον εαυτό σας ως παιδί των γονιών σας. Πλέον, είστε μητέρα του δικού σας παιδιού, ένας ρόλος που σας καλεί να ωριμάσετε, να αυτονομηθείτε, να δυναμώσετε, να λύσετε τυχόν δικά σας θέματα που έχετε με τους γονείς σας. Εδώ οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές και πολλές φορές μπορεί να είναι χρήσιμη η βοήθεια από έναν ειδικό. Τέλος, ο ρόλος σας ως σύντροφος του ανθρώπου που έχετε δίπλα διαφοροποιείται, αφού πλέον βλέπετε τον εαυτό σας ως μητέρα και τον σύντροφό σας ως πατέρα.

Η σχέση, επομένως, με το σύντροφό σας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις τον πρώτο καιρό που έρχεται το μωράκι. Η αγάπη ανακατευθύνεται προς το νέο πλασματάκι, ιδίως από τη μητέρα, η οποία ίσως και να νιώθει συναισθηματικά κουρασμένη ή αποστραγγισμένη από το μωρό, ενώ ο σύντροφος μπορεί να βιώνει συναισθήματα απόρριψης ή παραμέλησης. Η σεξουαλική σας έκφραση μπορεί επίσης να αποδυναμωθεί, αφού συχνά η μητέρα είναι κουρασμένη, συνέρχεται από τον τοκετό, ή είναι συναισθηματικά εξουθενωμένη. Μπορεί ακόμη και να νιώθει άσχημα με το σώμα της. Γι’ αυτό είναι πιο σημαντική από ποτέ η από καρδιάς επικοινωνία. Βρείτε καθημερινά λίγο χρόνο να μιλήσετε, ν’ αγκαλιαστείτε, να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας.

Όπως αναφέρθηκε, βλέπετε ο ένας τον άλλον σε νέους ρόλους. Μπορεί να θαυμάζει ο ένας τον άλλον βλέποντάς τον πώς είναι ως γονιός ή να απογοητεύεται. Καθώς η καθημερινότητα, οι προτεραιότητες και οι αξίες αλλάζουν, αλλάζει και η σχέση. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει ειλικρίνεια σε σχέση με τις επιθυμίες και τις ανάγκες, αλλά και καλή πρόθεση και κατανόηση. Η δυάδα γίνεται τριάδα και οι ισορροπίες μεταβάλλονται, διαταράσσονται ή πρέπει να δημιουργηθούν εκ νέου. Δεν είναι στατική η σχέση του ζευγαριού, χρειάζεται κι αυτή τη φροντίδα της.

Έτσι, λοιπόν, όσο κουραστική και να είναι αυτή περίοδος, βρείτε χρόνο και για τη σχέση με το σύντροφό σας. Πιείτε μαζί τον καφέ σας, ευχαριστήστε ο ένας τον άλλον για την όποια προσπάθεια κάνει. Χρησιμοποιήστε το “εμείς” αντί το “εσύ” και μην κατηγορείτε. Κάντε χώρο μέσα σας να κατανοήσετε τη θέση του άλλου, χωρίς όμως να θάβετε τις δικές σας επιθυμίες. Λειτουργήστε σα ζευγάρι, όχι μόνο ως γονείς.

Το ότι γίνατε μητέρα είναι από τις πιο μεταμορφωτικές εμπειρίες. Μαζί με τη γέννηση του μωρού γεννιέται κι ένας καινούριος εαυτός, μια νέα πραγματικότητα. Είναι σαν να εισέρχεστε σε μια νέα διάσταση. Που πολλά γκρεμίζονται κι άλλα τόσα αναδομούνται. Δεν αγαπάτε και μεγαλώνετε απλά το μωρό σας – γίνεστε ένας καινούριος άνθρωπος. Γίνετε η καλύτερη εκδοχή σας και δώστε απλόχερα αυτή την εκδοχή σε όλους τους γύρω σας. Ζήστε την καλύτερη νέα σας ζωή και να είστε σίγουρη ότι μέσα από σας θα τη ζήσουν και όσοι είναι δίπλα σας. Εξάλλου, χαρούμενη και ισορροπημένη μαμά – χαρούμενο μωρό, χαρούμενη οικογένεια!

Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέες μητέρες, η Nutricia δημιούργησε ένα νέο podcast με τίτλο «Συναισθηματικές Δυσκολίες μετά τη Γέννα».

Στο podcast συμμετέχει η Ευρυδίκη Κλειδή, Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, που υπογράφει και το παρόν άρθρο και φωτίζει τις αθέατες πτυχές της λοχείας προσφέροντας παράλληλα πρακτικά εργαλεία και λόγια ενθάρρυνσης για κάθε γυναίκα που νιώθει ότι χάνεται μέσα στη νέα της πραγματικότητα. Αποτελεί, ακόμη, μια πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση και την ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών στη μετάβαση προς τη μητρότητα.

infokinds.gr

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό