Νέες αναταράξεις στο ΔΠΘ: 4 Καθηγητές στο ακροατήριο για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος Τσαουσίδη

Νέες αναταράξεις στο ΔΠΘ: 4 Καθηγητές στο ακροατήριο για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος Τσαουσίδη

Ένα ακόμη επεισόδιο στην πολύκροτη υπόθεση της διακοπής των 4 μεγάλων διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούσε η ομάδα του Καθηγητή Βασίλη Τσαουσίδη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αποτελεί η παραπομπή στο ακροατήριο με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης κατ’ εξακολούθηση 4 μελών της προηγούμενης διοίκησης μετά από έγκληση του Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Τα 4 μέλη –όπως σημειώνει το xanthi2  – κατηγορούνται ότι σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Συγκλήτου του ΔΠΘ το 2016 είχαν ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ο Καθηγητής της Πολυτεχνικής είχε σωρεία από ατασθαλίες καθώς και παρατυπίες με τα εργαστήρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ότι δεν υπήρχαν παραδοτέα και ότι το Πανεπιστήμιο κινδύνευε με καταλογισμό εκατομμυρίων.

 

Το ιστορικό της υπόθεσης

Πρόκειται για ερευνητικά έργα που κατήγγειλαν ή διέκοψαν ως μέλη της προηγούμενης πρυτανικής αρχής, για τα οποία στη συνέχεια η OLAF, ερευνώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, έθεσε την υπόθεση στο αρχείο καθώς δεν υπήρξε κάποιο εύρημα, όπως αντίστοιχα έπραξαν ο ΣΔΟΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των ΑΕΙ.

Για τη βασική υπόθεση, στην οποία εμπλέκονται και πάλι τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης, υπάρχει σε εξέλιξη άλλη διαδικασία για τη διερεύνηση τέλεσης ή μη σοβαρών αδικημάτων όπως η απιστία και η παράβαση καθήκοντος. Αντίθετα, για την δε υπόθεση των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη NASA και άλλους φορείς, έχει απαλλαγεί ο Καθηγητής Β. Τσαουσίδης με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ξάνθης τον Ιανουάριο του 2021. Στη συνέχεια ο ίδιος είχε κάνει λόγο για “απόπειρα πρωτοφανούς προσπάθειας οικονομικής, ακαδημαϊκής και ηθικής εξόντωσής του”  και ότι τα μέλη αυτά δεν έχουν ελεγχθεί πειθαρχικά ενώ κατήγγειλε τις νυν πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ ότι καλύπτουν δικαστικά του διωκόμενους.

 

Ο ίδιος ο Βασίλης Τσαουσίδης, μετά τη νέα εξέλιξη, σχολίασε στο facebook:

«Λίγο πριν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τότε που διακόπηκαν τα μεγαλύτερα διεθνή ερευνητικά έργα του ΔΠΘ, παραπέμφθηκαν σήμερα στο ακροατήριο για συκοφαντική δυσφήμηση κατ’ εξακολούθηση εκείνα τα (4 προβεβλημένα) μέλη της διοίκησης που διαβεβαίωσαν τη Σύγκλητο του ΔΠΘ σε απανωτές συνεδριάσεις της ότι δήθεν δεν υπήρχαν τα παραδοτέα στα ερευνητικά έργα (που είχε ήδη ελέγξει η ευρωπαϊκή επιτροπή), ότι αγνοείται ο εξοπλισμός (που χρησιμοποιούσαν καθημερινά δεκάδες φοιτητές και καθηγητές) και ότι το πανεπιστήμιο θα κληθεί να επιστρέψει 2 εκατομμύρια ευρώ – ποσό με το οποίο χρηματοδοτήθηκε από ΔΙΕΘΝΕΙΣ πόρους μετά από εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία διεθνούς ερευνητικής αξιολόγησης το ΔΠΘ, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Παραπέμφθηκαν επίσης με την κατηγορία της κατ΄ εξακολούθηση συκοφαντικής δυσφήμησης σε βάρος μου αυτοί που ζήτησαν “να αντιμετωπιστεί από τη διοίκηση του ΔΠΘ το φαινόμενο Τσαουσίδη” και να εξεταστεί “από πού εκπορεύεται η δύναμή του να στέλνει email και να λασπολογεί και πώς μπορεί να ανασταλεί αυτό”.

Θα αποδειχτεί λοιπόν, επιτέλους, ότι η δύναμή μου να ασκώ κριτική στη διοίκηση εκπορεύτηκε από την θεσμική αρμοδιότητά μου (και άρα υποχρέωσή μου) να ελέγχω τη λειτουργία των υπηρεσιών και οργανισμών του πανεπιστημίου και να μην παριστάνω τον Κινέζο όταν προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. Η παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο είναι ένα πρώτο βήμα, η τιμωρία των συκοφαντών είναι ένα ενδιάμεσο βήμα, και η δημιουργία ενός σοβαρού πανεπιστημίου που σέβεται τον εαυτό του και τα μέλη του είναι ο τελικός στόχος».

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό