Νέες μαρτυρίες για περιστατικά bullying στο σχολείο που φοιτούσε ο 14χρονος

Νέες μαρτυρίες για περιστατικά bullying στο σχολείο που φοιτούσε ο 14χρονος

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για περιστατικά bullying στο σχολείο που φοιτούσε ο 14χρονος ο οποίος αυτοκτόνησε. Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε ο προπονητής του αδικοχαμένου 14χρονου, αλλά και γονείς άλλων παιδιών που φοιτούν στο ίδιο σχολείο.

«Να θάψουμε ποιον; Ένα διαμάντι; Έναν άγγελο; Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, χαμογελαστό. Η έρευνα για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Δε γνώριζα για περιστατικά bullying. Εγώ έχω την εικόνα ενός χαρούμενο παιδιού, δεν τον είχα δει ποτέ στεναχωρημένο. Το παιδί αυτό πρόσφερε γέλιο, ήταν το ευχάριστο πειραχτήρι. Τίποτα δε μου περνάει από το μυαλό. Θα κληθούμε όλοι να δώσουμε καταθέσεις και να δούμε τι έγινε. Πιστεύω ότι θα βγει η αλήθεια. Όταν μάθαμε την υπόθεση “πέσαμε από τα σύννεφα”. Δεν το πιστεύαμε. Την τελευταία φορά που τον είδα την Τετάρτη ήταν όπως ήταν πάντα. Έκανε τη γυμναστική του, τις ασκήσεις του. Μετά το χαμό του, ο αδελφός του είχε ένα βλέμμα χαμένο. Δύο διαμάντια είχε αυτή η οικογένεια και έχασε το ένα», είπε ο προπονητής του 14χρονου αγοριού, Θωμάς Χαραλαμπής.

 

Αποκαλυπτική ήταν και η μαρτυρία μητέρας συμμαθητή του 14χρονου. «Το παιδί μου γνώριζε φατσικά τον 14χρονο από το σχολείο. Το μόνο που μου είπε κάποια στιγμή, αφού έγινε το συμβάν, ήταν ότι κάποιο παιδί είχε στείλει μήνυμα στον 14χρονο και ότι μάλλον “την έχει βάψει”. Είναι χρόνια αυτή η κατάσταση αυτή με το bullying. Ο γυμνασιάρχης φαίνεται ευγενικός άνθρωπος που θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα. Στο σχολείο κυκλοφορούν μαχαίρια – πεταλούδες και μου έχουν πει ότι κάποια τα έχει μαζέψει ο διευθυντής και τα έχει στο συρτάρι του. Δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Στις αρχές της χρονιάς είχαν χτυπήσει ένα παιδί οι νταήδες του σχολείου. Το παιδί μου μού είχε πει ότι υπάρχουν παιδιά που είναι οι νταήδες του σχολείου, ο ίδιος δεν έχει αντιμετωπίσει bullying», περιέγραψε η γυναίκα.

 

«Τα παιδιά έχουν συγκλονιστεί με το περιστατικό. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το σχολείο δεν έκλεισε. Έπρεπε στην κηδεία να έχουν παρευρεθεί όλοι οι καθηγητές. Το σχολείο έπρεπε να κλείσει ως ένδειξη τιμής για το παιδί. Είναι ντροπή που λειτούργησε κανονικά», πρόσθεσε η ίδια.

 

Στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» μίλησε και ο πατέρας άλλου συμμαθητή του 14χρονου. «Το παιδί μου μού ανέφερε ότι αν δεν έχεις γνωστό κάποιο “μάγκα” του σχολείου, στοχοποιείσαι. Είναι συγκεκριμένα τα άτομα που ασκούν bullying. Πιστεύω ότι είναι ενήμερος ο διευθυντής και όλοι οι καθηγητές ξέρουν ποια άτομα δεν έχουν πρέπουσα συμπεριφορά. Νιώθουμε ότι τα παιδιά μας είναι εκτεθειμένα. Δεν ξέρω τι συνέβη με τον 14χρονο. Αλλά το πρόβλημα με τον εκφοβισμό είναι σε έξαρση στο σχολείο μας. Δε μπορεί να μην ξέρει ο γυμνασιάρχης και οι καθηγητές. Εμείς στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και κάνουμε το σταυρό μας. οι καθηγητές δεν ξέρω αν φοβούνται ή αν είναι αδιάφοροι. Αισθάνομαι ότι δεν αντιδρούν και είναι θλιβερό», είπε.

 

Κάτω Πατήσια: Ψάχνουν αν προκλήθηκε από «παιχνίδι θανάτου» η αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη

Το «παιχνίδι της παρέας», ένα παιχνίδι κλιμακούμενου κινδύνου, ένα ριψοκίνδυνο και παράτολμο παιχνίδι, δείγμα «ανδρισμού» και επίδειξης δύναμης ανάμεσα σε παιδιά ή φίλους και όχι σε επίπεδο διαδικτυακού παιχνιδιού πρόκλησης, ακόμη και καταγραφής του ή ζωντανής μετάδοσης, εξετάζουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πίσω από το θάνατο του 14χρονου Μάκη, χωρίς φυσικά να έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

 

Από τις περισσότερες από 10 καταθέσεις που έχουν λάβει μέχρι στιγμής δεν διακρίνουν κάποια άποψη που να υπερισχύει, δηλαδή δεν διαπιστώνουν με σαφήνεια πως πρόκειται για περίπτωση εκφοβισμού που προκάλεσε την αυτοκτονία του άτυχου παιδιού ή κάποια άλλα προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Μάκη στην αυτοκτονία. Κάποιοι μάρτυρες κάνουν λόγο για ένα κλειστό, όχι κοινωνικό και ευαίσθητο παιδί και άλλοι για έναν ιδιαίτερα ευχάριστο, ανοικτό και χαρούμενο έφηβο. Η μητέρα του άτυχου παιδιού, που βρήκε το παιδί της απαγχονισμένο μέσα στο δωμάτιό του από την κουκέτα-κρεβάτι, κατέθεσε χθες στους αρμόδιους αξιωματικούς. Η πονεμένη μητέρα εν μέσω λυγμών, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, ενίσχυσε την πεποίθησή της ότι το παιδί της δεν αυτοκτόνησε, αλλά μπορεί να συμμετείχε σε ένα «παιχνίδι» ριψοκίνδυνης επίδειξης δύναμης. Οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση αναμένουν την ιατροδικαστική έκθεση και τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, για να δουν αν ο θάνατος ήταν «απόλυτα» ασφυκτικός ή προήλθε με ένταση και πιθανή… πτώση με δύναμη που έσπασε και το υοειδές οστό (οστό μεταξύ λαιμού και πηγουνιού).

 

Από την εξερεύνηση των τεχνικών μέσων και ψηφιακών πειστηρίων του άτυχου παιδιού, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προς τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, εξετάζεται αν ο 14χρονος Μάκης είχε ανεβάσει τέτοια ριψοκίνδυνα βίντεο, αν «έπαιζε» παράτολμα, αν πειραματιζόταν και έπαιζε επικίνδυνα παιχνίδια με φίλους του και «κολλητούς» του. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί από την εξερεύνηση των τηλεφωνικών επαφών του, μηνυμάτων, διαδικτυακών αναζητήσεων θα επιχειρήσουν να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ενδείξεις «παρότρυνσης», «ώθησης» ή «πίεσης» προς το άτυχο αγόρι. Από αυτή την ηλεκτρονική εξερεύνηση οι αστυνομικοί θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, όπως αν είδε κάπου το βρόγχο στην κουκέτα, αν αντέγραψε από κάπου αυτό το μηχανισμό θανάτου, αν λειτούργησε αυτοβούλως με στόχο την αποτύπωση της ενέργειάς του. Οι αστυνομικοί αναμένεται να καλέσουν και τον πιο «κολλητό» φίλο του άτυχου Μάκη, προκειμένου να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για θέματα που απασχολούσαν το άτυχο παιδί, τις τελευταίες επικοινωνίες τους ή κάποιο «παιχνίδι» που μπορεί να έπαιζαν στην παρέα τους. Η κατάθεση του παιδιού δεν είναι ακόμη εφικτή, καθώς έχει υποστεί σοκ και οι αστυνομικοί είναι διακριτικοί στην προσέγγισή του.

 

Νέες συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων

 

Την ίδια ώρα, καταγράφηκαν τρεις ακόμη υποθέσεις επιθέσεων-συμπλοκών ανάμεσα σε ανηλίκους σε Αγία Παρασκευή, Καισαριανή και Ν. Ερυθραία. Στην πρώτη περίπτωση, δύο παιδιά ηλικίας 15 και 14 χρόνων μετέφεραν τη διαμάχη τους από την πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων discord στο… δρόμο, και συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης. Τα δύο παιδιά ήρθαν στα χέρια, με τον 15χρονο να βγάζει ένα… χειρουργικό ψαλίδι και να τραυματίζει ελαφρά τον 14χρονο στην κοιλιακή χώρα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δύο ανηλίκους αλλά και το ψαλίδι μέσα σε κάδο απορριμμάτων της περιοχής. Οι δύο ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, μαζί με τους γονείς τους, που αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε μηνύσεις. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία για κατοχή όπλου σε βάρος του 15χρονου, ενώ λίγη ώρα αργότερα με εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Στην Καισαριανή, τέσσερα παιδιά, εκ των οποίων τα τρία ανήλικα, επιτέθηκαν εναντίον άλλου ανήλικου και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπα. Οι τέσσερις «άγουροι» δράστες συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για απλή σωματική βλάβη από κοινού και σε βάρος των γονέων τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Στο μεταξύ, στο Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου στη Ν. Ερυθραία, οκτώ μαυροφορεμένα νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων δύο κορίτσια, με αιχμηρά αντικείμενα και ένα όπλο ρέπλικα, απειλούσαν ανηλίκους που βρίσκονταν στο πάρκο. Οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν 16χρονο, ο οποίος είχε στην κατοχή του μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος που είχε αιχμηρή άκρη. Ο ανήλικος συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Κάτω Πατήσια-Καταγγελίες-σοκ: Ο διευθυντής μάζευε μαχαίρια από τους νταήδες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό