
ΝΕΜΕΣΙΣ : “Απέτυχε ο Ν. 4830/21 για τα Ζώα Συντροφιάς”
Ο νόμος 4830/21 για τα ζώα Συντροφιάς έχει αποτύχει σε όλες τις εκφάνσεις του και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αρχές, φιλοζωικές οργανώσεις, συντεχνίες, Δήμοι, κλπ., αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.
Κατανοούμε βεβαίως τη δυσκολία του να παραδεχθούν οι κυβερνώντες και τα αμειβόμενα στελέχη του ΥΠΕΣ και να διαχειριστούν την αποτυχία ενός νόμου, που ήλθε στη δημοσιότητα μετά φανών και λαμπάδων, ως ο απόλυτα καινοτόμος φιλοζωικός νόμος, για τον οποίο γράφτηκαν εκατοντάδες εγκωμιαστικά, καθοδηγούμενα τις περισσότερες φορές, δημοσιεύματα, στον οποίο επενδύθηκαν πολλές πολιτικές προσδοκίες και επιστρατεύθηκαν για να τον υποστηρίξουν, με τρόπο εξωθεσμικό και αντιθεσμικό, διάφορες ΜΚΟ, αλλά και υψηλόβαθμα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.
Είναι μια αποτυχία όμως, που δεν επιτρέπει άλλους πειραματισμούς εις βάρος των ζώων και των χιλιάδων εθελοντών πολιτών, οι οποίοι γνωρίζουν στο πετσί τους, ότι τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει στη ζωή των αδέσποτων αλλά και ούτε έχει μειωθεί η ροή ανατροφοδότησης των δρόμων με νέα και νέα άστεγα ζώα.
Η κατάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο και οριακό σημείο και καμία ολιγωρία, καθυστέρηση και προσπάθεια να κρυφτεί η αλήθεια, δεν επιτρέπεται πλέον.
Ο υφιστάμενος νόμος, αντί να προσφέρει λύσεις, έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, χαοτικός, αναποτελεσματικός και σε πλείστες όσες διατάξεις του βαθειά αντιφιλοζωικός.
Η ΝΕΜΕΣΙΣ και τα στελέχη της, με τη πολιτική διορατικότητα που τα διακρίνει και τη βαθιά γνώση των πραγμάτων, επεσήμαναν με μαθηματική ακρίβεια και εξήγησαν από το 2020, τους λόγους για τους οποίους ο νόμος θα αποτύχει και δυστυχώς δεν διαψεύσθηκαν στο παραμικρό.
Κάτι που άλλοι χρειάστηκαν 5 σχεδόν έτη για να το καταλάβουν, άλλοι ζουν ακόμη στο σκοτάδι της άγνοιάς τους και άλλοι ακόμη κοροϊδεύουν τη κοινή γνώμη με παραμύθια της Χαλιμάς.
Διαβάσαμε το τελευταίο Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και συμφωνούμε σε αρκετές από τις επισημάνσεις του.
https://www.hva.gr/el/article.php?id=2525
Είναι χαρακτηριστικό και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και εμείς, ότι στο ΥΠΕΣ αρνούνται να αλλάξουν οτιδήποτε θα μπορούσε να βελτιώσει, έστω κατ ελάχιστον, το νόμο, δεν εισακούονται προτάσεις της φιλοζωικής κοινότητας για τροπολογίες όπως πχ το επαίσχυντο άρθρο 23, παρ 2, εδάφιο β, που τσαλαπατά βασικότατα δικαιώματα και εξευτελίζει τα ζώα, (βλέπε ταύρους Λέσβου), και αντ’ αυτού παραπέμπουν στις καλένδες τις όποιες αλλαγές … στα επόμενα δηλαδή 2-3 χρόνια, που θα γίνει επανεκτίμηση του νόμου, τη στιγμή που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ψηφίζουν τροπολογίες, που τον κάνουν ακόμη χειρότερο, όπως οι τελευταίες υπέρ κυνηγών, δήμων κλπ.
Απορία και προβληματισμό γεννά και ο εμμονικός τρόπος υπεράσπισης του αστείου μέτρου της λήψης δείγματος DNA, ενός μέτρο που δε περπάτησε και ούτε πρόκειται ποτέ να περπατήσει.
Είναι καιρός να το πάρουν απόφαση, ότι ο 4830/21 πρέπει να αλλάξει τώρα, άμεσα, με στόχο την ουσιαστική προστασία των ζώων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού τους.
Η πολιτεία:
1. Οφείλει να ακούσει τις φιλοζωικές φωνές, που αποτελούν παγκόσμια τον πρώτο, κύριο και ανιδιοτελή πυλώνα Προστασίας των Ζώων και των Δικαιωμάτων τους. Όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς στο νόμο 4830/21 έχουν συμφέροντα και προτείνουν και μιλούν ……εξ ονόματος αυτών.
2. Έχει χρέος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν την ευζωία των ζώων και θα απαλλάξουν τη χώρα από το στίγμα και το όνειδος της πλέον αντιφιλοζωικής στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Χρειάζονται διεργασίες αλλαγών, που δε θα γίνουν ξανά πίσω από κλειστές πόρτες με τις κυβερνητικές ΜΚΟ να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία .
Για πολλούς λόγους δε πρέπει να γίνει αυτό, αλλά και γιατί αποδείχτηκαν ακατάλληλοι και χωρίς ισχυρή βούληση να «συμβουλεύσουν» σωστά τους διάφορους Υπουργούς.
Θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιήσει τη «δύναμη» που τους δίνει η κομματική τους και όχι μόνο ιδιότητα και να είχαν προσφέρει πολλά και ουσιαστικά οφέλη υπέρ των ζώων, αντί να επιδίδονται σε δράσεις βιτρίνας και εξωραϊσμού ενός νόμου, που δεν μπορεί να εξωραϊστεί.
Θα μπορούσαν να είχαν αγωνιστεί μαζί με άλλους φιλοζωικούς φορείς, αντί να τους στοχοποιούν για τη διαφορετική τους άποψη, και να είχαν μπει ήδη στο χρονοντούλαπο όλες αυτές οι διατάξεις, που καθιστούν τον 4830/21 έναν αντι φιλοζωικό και ανούσιο νόμο.
Επέλεξαν όμως τη τακτική του τόσο-όσο, βάζοντας τη στήριξη της πολιτικής της Κυβέρνησης για τα ζώα, πάνω από αυτά.
Η κοινωνία βλέπει τι συμβαίνει εκεί έξω με τα ζώα και απαιτεί αλλαγή, ενώ τα ίδια τα ζώα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία ΝΕΜΕΣΙΣ,
Για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Αντι-Κυνήγι