Νέος δίσκος cd με παραδοσιακά τραγούδια από τα πομακοχώρια της Ξάνθης

Νέος δίσκος cd με παραδοσιακά τραγούδια από τα πομακοχώρια της Ξάνθης

Κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης ο νέος δίσκος (cd) του Πομάκου μουσικού Αλή Ρόγγο με τίτλο «Παραδοσιακά τραγούδια από τα πομακοχώρια της Ξάνθης». Η μουσική αυτή έκδοση εντάσσεται στις προσπάθειες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για τη διάσωση της μουσικής κληρονομιάς της Θράκης και περιλαμβάνει cd με δεκατέσσερα πομάκικα τραγούδια και δεκαεξασέλιδο ένθετο βιβλίο.

Η αξία του ερμηνευτικού και καταγραφικού έργου του Αλή Ρόγγο για την ανάδειξη της μουσικής κληρονομιάς των Πομάκων της Ξάνθης είναι ανυπολόγιστη. Είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε τα παραδοσιακά τραγούδια των Πομάκων της Ξάνθης σε όλη την Ελλάδα. Γεννημένος στο χωριό Γλαύκη, από την ηλικία των δεκατριών ετών άρχισε να παίζει καλαμένια φλογέρα (pištélka). Από το 1991 και μετά συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Δωρόπουλο σε πολλές συναυλίες και μουσικές εκδόσεις. Συνεργάστηκε με τη Θρακική Εταιρεία στην έκδοση των πρώτων κασετών με πομάκικα τραγούδια (1996, 1997, 2000). Σε συνεργασία με τον Ν. Θ. Κόκκα, ο Αλή Ρόγγο εξέδωσε τρία βιβλία με συλλογές πομάκικων τραγουδιών, παραμυθιών και παροιμιών.

Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνονται τρεις προσωπικοί δίσκοι (2002-2004), ενώ το 2011 συμμετείχε στην έκδοση ενός δίσκου («Τραγουδάμε σε δύο γλώσσες») του ΤΕΕ Γλαύκης, που περιείχε πομάκικα και ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Συμμετείχε επίσης σε συλλογικές εκδόσεις – άλμπουμ με τραγούδια της Θράκης καθώς και στα ερευνητικά προγράμματα «Θράκη» (1998) και «Μουσική και Μουσικοί της Θράκης» (2001). Ο σπουδαίος  αυτός ερμηνευτής διακρίνεται για τη μεστή φωνή του, την ερμηνευτική του αυτοπεποίθηση, το δυναμισμό και την καθαρή του άρθρωση.

Ο Πομάκος μουσικός Αλή Ρόγγο

Τον Αλή Ρόγγο συνοδεύουν οι Θρακιώτες μουσικοί Ηρακλής Ψωμαδόπουλος (γκάιντα & καβάλι) και Αναστάσιος Δασκαλόπουλος (σάζι). Το ένθετο βιβλίο του δίσκου συμπεριλαμβάνει εισαγωγικά κείμενα του Ανδρέα Ματζάκου, Διευθυντή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, του διδάκτορα Λαογραφίας Νικολάου Θ. Κόκκα, και του μουσικολόγου Ηρακλή Ψωμαδόπουλου καθώς και τους στίχους των δεκατεσσάρων τραγουδιών στα πομακικά και στα ελληνικά. Οι συντελεστές της έκδοσης, σεβόμενοι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μουσικής των Πομάκων, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το ιδιαίτερο ύφος και «ηχόχρωμα» της περιοχής της Ροδόπης με στόχο να ηχογραφηθεί το μουσικό υλικό, όσο το δυνατόν, στην «αυθεντική» του μορφή.

Οι τίτλοι των παραδοσιακών τραγουδιών του νέου δίσκου είναι οι ακόλουθοι:

 1. Trimína brátje  [Τρία αδέλφια]
 2. Azmé majcína dóštere  [Αζμέ της μάνας σου κόρη]
 3. Púška púkna jógdar [Τουφεκιά σκάει φίλε]
 4. Čǿrna kóšo jímam  [Μαύρο μαλλί έχω]
 5. Momínko, marí momínko  [Κοριτσάκι, μωρέ κοριτσάκι]
 6. Jot kámen vadá tečéšo [Από την πέτρα νερό έσταζε]
 7. Cáfnalo bǽlo kokýce [Άνθισε άσπρος γαλανθός]
 8. Na drum légnaj [Στον δρόμο ξάπλωσα]
 9. Rádo morí bǽlo Rádo [Ράντω, μωρή άσπρη Ράντω]
 10. Zadály so so podály [Ξεπρόβαλλαν, πλησιάζουν]
 11. San ma výje san ma kóršy [Ύπνος με διπλώνει, ύπνος με σπάει]
 12. Durdé jo máma léftera [Όσο η κοπέλα είναι ελεύθερη]
 13. Glávi sa žéni pórvole sévdo [Αρραβωνιάσου, παντρέψου πρώτη μου αγάπη]
 14. Jótvari Külsé péncurøt [Άνοιξε Κιουλσέ το παράθυρο]

Κεντρική διάθεση: Βιβλιοπωλείο Σπανίδη, Θερμοπυλών & Πλάτωνος 11, Ξάνθη, τηλ. 2541027544.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Μοιραστείτε τό